Australië, 100 jaar eigen munt - Postzegelblog

Australië, 100 jaar eigen munt

1

In 1910 werden de eerste munten in Australië in gebruik genomen die in het hele Gemenebest geldig waren. Daarvoor werden vanaf 1898 door twee Australische kolonies, Nieuw Zuid-Wales en Victoria, bronzen en zilveren munten gebruikt, geslagen in Sydney en Melbourne. In 1910 werd een muntwet aangenomen, waarbij de twee kolonies het muntrecht kwijtraakten.

Pas in 1909 werden de eerste munten voor Australië in productie genomen. Het waren zilveren munten van 3 pence, 6 pence, 1 shilling en 2 shillings (1 florijn = 1 Nederlandse gulden).

De federatie in 1901 gaf de Commonwealth een constitutionele macht om muntstukken uit te geven en verwijderd deze macht uit de Staten. Nochtans, gingen de Britse muntstukken in gebruik tot 1910 verder, toen de Australische zilveren muntstukken werden geïntroduceerd. Deze omvatten florins, shillings, sixpences en threepences. Zij hadden een portret van Koning Edward VII aan één kant.

Eduard VII (Engels: Albert Edward) (Londen, 9 november 1841 – aldaar, 6 mei 1910) was koning van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland en keizer van India vanaf 22 januari 1901 tot zijn dood op 6 mei 1910. Hij was de eerste vorst uit het huis Saksen-Coburg en Gotha die over het Verenigd Koninkrijk regeerde.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland AustraliëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Alex op 27 oktober 2010 om 07:43

    Leuk feitje Cees is dat Australië al in 1901 een federatie was. Het duurde tot 1910 om een gemeenschappelijke munt te krijgen en tot 1913 om gemeenschappelijke postzegels uit te geven (Kangaroo & Map). De postzegels uitgegeven van diverse staten tussen 1901 en 1913 waren overigens wel geldig in de andere staten!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)