Tijdelijke of blijvende brievenbus-perikelen? - Postzegelblog

Tijdelijke of blijvende brievenbus-perikelen?

1

PostNL haalt landelijk al ruim twee jaar aaneen brievenbussen weg. Er worden steeds minder brieven en kaarten verzonden. Er valt inhoudelijk steeds vaker minder te legen of soms helemaal niets meer, zoals meermalen in de buurtschap Tichelwurk aan de Dokkumer Ee het geval is.

 

Brievenbussen in Friesland


Het weghalen van PostNL-brievenbussen gebeurt ook in Friesland getuige bijgaande provinciekaart. Rode bussen verdwijnen, groene blijven en blauwe worden geplaatst.
Een kwart van de brievenbussen zal er per 17 februari verdwijnen; van 883 zijn er 229 bussen verwijderd. Toch worden er 20 nieuwe geplaatst. In grote plaatsen is de onderlinge afstand van de bussen maximaal 1000 meter en niet zoals vroeger 500 meter. In plaatsen onder de 5000 inwoners en in het buitengebied is dat zelfs 2500 meter.

Buurtschap Tichelwurk aan de Dokkumer Ee (halverwege Dokkum en Leeuwarden) telt 12 inwoners, waarvan enkelen boven de 70 jaar. Op de brievenbus pal aan de Ee was een sticker geplakt met de tekst: “Deze brievenbus vervalt binnenkort.”
De dichtstbijzijnde bus ligt keurig binnen de norm in Wijns. Via een smal fietspad ruim een kilometer in zuidelijke richting bereikbaar, maar de brievenbus staat aan de overkant van de Dokkumer Ee! In de zomermaanden geen probleem. Dan vaart het fietspontje ‘De Wynser Oerset’. In de winterperiode ben je op een roeiboot aangewezen of op de schaats. De eerste brug over de Ee, bijna 15 kilometer verderop, ligt in Leeuwarden. Een ander alternatief in westelijke richting op een afstand van 6 kilometer is Stiens.

De brievenbus die er op dit moment nog staat, wordt getuige het opschrift “buslichting alleen bij postbezorging”. Met andere woorden als er in de buurtschap post bezorgd wordt, licht de postbode de brievenbus. Als er geen postbezorging plaatsvindt, is er ook geen buslichting.

Motivatie weghalen van brievenbus

“Ook al is die brievenbus buiten de zomer onbereikbaar, toch ligt de bus binnen de straal van 2500 meter, die de Postwet voorschrijft”, volgens Autoriteit Consument en Markt.
“De straal trekken we met een passer, dat schrijft de Postwet voor”, zegt woordvoerder Nugteren. Vanuit Tichelwerk is de dichtstbijzijnde brievenbus in Stiens zes kilometer verderop.

Friese postzegels

Deze drie postzegels hebben een relatie met deze regio in Friesland.

Bron: Leeuwarder Courant van 7 februari 2017 en 13 februari 2018
Beeld: B. Hylkema en PostNL

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Brievenbussen Wijn/WijnbouwNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

  • Bate Hykema op 3 maart 2018 om 16:35

    Naar aanleiding van Kamervragen van CDA-Kamerlid Harry van der Molen én bewonersprotest blijft de brievenbus in Tichelwurk toch staan.
    PostNL heeft geen rekening gehouden met seizoensluiting.
    Bus wordt alleen geleegd als postbezorger post komt brengen bij een van de twaalf bewoners. Dus nauwelijks extra moeite.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)