Katyn, nagedachtenis aan de massamoord - Postzegelblog

Katyn, nagedachtenis aan de massamoord

4

Op 7 april bracht Polen deze postzegel uit ter nagedachtenis aan de massamoord in Katyn. In 1940 was Katyn een van de locaties waar de geheime dienst van de Sovjet-Unie bijna 26.000 Poolse burgers, geestelijken en militairen executeerde. Deze Polen zaten gevangen in Poolse concentratiekampen.

Stalin hoopte het verzet tegen het communisme in de kiem te smoren door de intellectuele bovenlaag van de Poolse bevolking te arresteren en gevangen te zetten. De concentratiekampen moesten echter worden vrijgemaakt voor de komst van zo’n 50.000 tot 70.000 inwoners van de Baltische staten. Daarom werd op 5 maart 1940 het bevel tot de massamoord gegeven door het Centraal Comité. Stalin tekende het bevel.

Op 13 april 1943 vonden de Duitsers de massagraven van Katyn. Tot die tijd was er niets bekend over het lot van de krijgsgevangenen. Er werd overtuigend bewezen dat de moorden door de Sovjets waren gepleegd. Toen de Poolse regering hierover opheldering eiste, verbrak de Sovjet-Unie de betrekkingen. De Sovjet-Unie zette (geholpen door de communistische pers in het buitenland) een campagne op om de schuld van de massamoord in de schoenen van de nazi’s te schuiven.

Omdat de situatie de geallieerden dreigde te verzwakken, deden ook westerse geallieerden tijdens de oorlog pogingen om de waarheid over Katyn te verdoezelen. Ze wilden de relatie met Stalin niet verstoren. Zowel de Britse premier Churchill als de Amerikaanse president Roosevelt verzwegen de waarheid. In 1946 weigerden de Britten en de Verenigde Staten wel de zaak Katyn als Duitse oorlogsmisdaad door het Neurenbergtribunaal te laten berechten.

Ook na de oorlog bleef in Polen de Sovjetversie van het verhaal de officiële versie. Na verloop van tijd mocht Katyn zelfs helemaal niet meer ter sprake komen. Pas in april 1990 bevestigde de regering van de Sovjet-Unie de verantwoordelijkheid van de NKVD (geheime dienst) voor een massamoord. Toch blijven sommige communisten overtuigd van de schuld van de nazi’s. En in kringen van neonazi’s wordt de kwestie Katyn als argument gebruikt om de schuld van de nazi’s aan de Holocaust te ontkennen.

Dit jaar, zeventig jaar na de massamoord woonde de Russische premier Vladimir Poetin de herdenking bij van de massamoord in Katyn. Poetin nodigde ook de Poolse premier Donald Tusk uit. Dit was op 7 april, tevens de dag waarop Polen de herdenkingspostzegel uitbracht.

Drie dagen later, op 10 april 2010, vloog de Poolse president Lech Kaczyński naar Smolensk. Van daaruit zou hij doorreizen naar Katyn om de herdenkingsplechtigheid van de massamoord in Katyn bij te wonen. Nabij de vluchthaven van het Russische Smolensk stortte het regeringsvliegtuig neer. Kaczyński en alle andere inzittenden kwamen om het leven.

Postzegelkenmerken

Uitgiftedatum: 07 april 2010
Postzegelwaarde: 3 ZL
Formaat: 43 mm x 31,25 mm (70 mm x 90 mm)
Oplage: 300.000
Ontwerp: Marzanna Dabrowska
Druktechniek: offset

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Polen Winston Churchill



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Reintejdevos op 17 mei 2010 om 13:51

  “Kaczyński en alle andere inzittenden kwamen om het leven.”

  Een representatieve top-selectie van de Poolse maatschappij kwam daarbij om het leven. Van alle grote partijen enkele topfiguren waaronder een tweede presidents-kandidaat Jerzy Smajdziński. Ryszard Kaczorowski als ex-president in ballingschap was ook erbij alsmede de voormalige ambassadeur in Nederland Stanisław Komorowski [rond 1995].

 • Reintejdevos op 17 mei 2010 om 13:53

  Waarom massamoorden als meervoud??? Een enkele massamoord van tienduizenden is al erg genoeg ….

  Of gaat het erom dat behalve Katyń nog andere massamoorden werden herdacht???? Zo ja, waar dan???

 • Jacqueline van der Pas op 17 mei 2010 om 14:34

  @Reintjedevos, eens, het is aangepast.

 • http://www.url2go.online/calendarsandstuff.com op 9 december 2015 om 06:20

  This is an article that makes you think “never thought of that!”

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)