Thema Dodenherdenking 4 mei 2022: Vrijheid in verbondenheid - Postzegelblog

Thema Dodenherdenking 4 mei 2022: Vrijheid in verbondenheid

0

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft historicus Annelien de Dijn, hoogleraar Moderne Politieke Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, gevraagd om de jaarthematekst van 2022 te schrijven. Eerder schreef zij het prikkelende Vrijheid: een woelige geschiedenis, over vijfentwintig eeuwen vrijheidsbegrip. De recente geschiedenis van de term ‘vrijheid’ neemt ze nu als uitgangspunt om te onderzoeken hoe vrijheid en verbondenheid zich tot elkaar verhouden, 77 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn vele Dodenherdenkingen op 4 mei 2022.

Thema 2022

In het voorjaar van 2020 was de hoopvolle verwachting dat de coronacrisis ons nader tot elkaar zou brengen, maar dat blijkt bijna twee jaar later maar deels waar. De pandemie heeft ook juist maatschappelijke problemen en tegenstellingen aan de oppervlakte gebracht, en getoond dat onze vrijheden soms haaks op elkaar lijken te staan – persoonlijke zeggenschap en het collectieve belang lijken niet altijd verenigbaar. De komende tijd kunnen we elkaar hopelijk weer meer ontmoeten. Maar het feit dat we weer bijeen mogen komen, betekent niet automatisch dat we ons ook verbonden voelen. Wat zijn de spanningen die hierdoor worden opgeroepen en hoe gaan we daarmee om? Het jaarthema van 2022 is dan ook Vrijheid in verbondenheid.

 

 

Nationale Kinderherdenking 2022

De Nationale Kinderherdenking (NKH) geeft kinderen de mogelijkheid om op hun eigen manieren te herdenken en stil te staan bij het belang van herdenken en vrijheid. De NKH is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste herdenkingen van Nederland, naast de bijeenkomsten op de Dam en de Waalsdorpervlakte. Madurodam is een logische plek om het besef van vrijheid en het belang van herdenken door te geven aan de toekomstige generatie van Nederland. Het familiepark is misschien wel het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld. Madurodam is opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro, die zijn leven gaf voor onze vrijheid.

Nederland (2012): 60 jaar Madurodam

 

Open Joodse Huizen

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden of verzetslieden woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Kom tussen 30 april en 5 mei langs in één van de zestien steden om naar de verhalen te luisteren en indrukken te delen, of bekijk op 3 mei de talkshow met Hanneke Groenteman online.

 

Lees het verhaal van deze synagoge Winterswijk in de link hieronder.

 

Nationaal Ereveld Loenen

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens internationale (vredes)missies. De graven op het ereveld liggen bijna onopvallend verspreid over een bosgebied. Hier zijn geen rechte rijen met kruisen, maar graven, ingericht met liggende stenen.

Nederland (2010): Persoonlijke zegels Nationaal Ereveld Loenen.

Aan de rand van het ereveld en bij de naastgelegen Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen staat het herdenkings- en educatiecentrum ontworpen door KAAN architecten. Maak kennis met zes nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Ontdek de verhalen van een dochter, kleinzoon, moeder, zus en nicht die vertellen over hun verloren dierbaren en hun leven. Luister ook naar de veteranen die uit eigen hand vertellen over hun ervaringen in oorlogsgebied. De verhalen geven bovendien een overzicht van de vele internationale (vredes)missies die tot op de dag van vandaag duren. De tentoonstelling is ontworpen door Tinker Imagineers.

Op 4 mei staan wij stil bij de gevolgen van oorlog, de echo die doorklinkt op het leven van de slachtoffers, hun nabestaanden en de generaties daarna. Wij willen met Eerbewijs graag de herinnering aan iedereen die is omgekomen overbrengen op volgende generaties. Wij willen u dan ook vragen, als het mogelijk is, iemand van een jongere generatie mee te nemen naar de herdenking.

 

Nationale Sportherdenking

Op 4 mei wordt tijdens de Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion in Amsterdam stilgestaan bij de duizenden omgekomen voetballers in de Tweede Wereldoorlog. Er zal ook aandacht uitgaan naar de Surinaamse antikoloniale schrijver, activist en verzetsman Anton de Kom, die ook voetballer was in Den Haag.

Suriname (1986 / 1988): Suriname 5 Gulden (Anton de Kom).

Anton De Kom (1898-1945) is belangrijk vanwege zijn politieke en literaire werk, maar hij heeft ook zijn sporen achtergelaten in het Nederlandse voetbal. Hij arriveerde in 1920 vanuit Suriname in Nederland en vond twee jaar later werk in Den Haag. Kort daarna werd De Kom lid van voetbalclub VCS. Allard Doesburg (clubarchivaris van HBS) en deskundige van de Haagse voetbalgeschiedenis, ontdekte zijn naam op de officiële ledenlijsten van de voetbalbond. Begin 1923 werd De Kom ook lid van de atletiektak van VCS.

 

Meer info:

4 en 5 mei: https://www.4en5mei.nl/herdenken/

Nationale Kinderherdenking: https://www.nationalekinderherdenking.nl/

Open Joodse Huizen:

https://www.openjoodsehuizen.nl/

https://jck.nl/nl/page/open-joodse-huizen-huizen-van-verzet-2022

https://jck.nl/nl/page/talkshow-0

Synagoge Winterswijk: https://www.synagogewinterswijk.nl/

Nationaal Ereveld Loenen:

https://oorlogsgravenstichting.nl/begraafplaats/19/nationaal-ereveld-loenen

https://www.oorlogsgravenstichting.nl/eerbewijs-2022#

Nationale Sportherdenking:

https://olympischstadion.nl/nl/nationalesportherdenking

Eerdere blogs:

https://www.postzegelblog.nl/2019/05/03/4-en-5-mei-herdenken-en-vieren/

https://www.postzegelblog.nl/2020/05/04/nationale-dodenherdenking-4-mei-2020-75-jaar-vrijheid/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Tweede wereldoorlog VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)