Gwalior, een van de voormalige Indiase staten - Postzegelblog

Gwalior, een van de voormalige Indiase staten

1

India bestond, toen de postzegel aldaar werd geïntroduceerd, uit vele staten en staatjes. Een van die staten was Gwalior dat van 1843 tot 1886 werd geregeerd door Maharadja Jayajira Rao Scindia. De eerste postzegels voor Gwalior waren van oorsprong Indiase zegels met beeltenis van de koningin van het Verenigd Koninkrijk en keizerin van India, Victoria. Deze zegels kregen een opdruk van de naam van de staat in tekens van het alfabet in het Devanãgari. Later werd GWALIOR in de opdruk toegevoegd.

 

 

 

De eerste serie zegels kwam uit in mei en juni van het jaar 1885, al snel gevolgd door een nieuwe serie in september 1885. Naast de vele gestempelde postzegels die ik uit die periode heb gezien met ‘normale’ afdrukken van ronde handstempels, kwam ik soms zegels tegen die een stempelafdruk hadden met de afbeelding van een slang erin. Waarom een slang? De afdrukken van de ronde handstempels waren overigens vaak zeer vaag en onduidelijk.

Na het overlijden van keizerin Victoria werd zij opgevolgd door keizer Edward VII. Ook deze postzegels kregen vanaf 1903 een opdruk die gelijk was aan de voorgaande. Vanaf 1912 werden Indiase postzegels met afbeelding keizer George V gebruikt voor de opdruk GWALIOR.

Bij de verzameling behoren naast postzegels ook postwaardestukken. Zoals bovenstaand envelopje met afbeelding George V waarbij de opgedrukte waarde van ‘half anna’ is overdrukt met een nieuwe waarde ‘one anna’ en tevens de opdruk GWALIOR in twee talen.

Opvallend is, dat alle postwaardestukken uit die tijd voorzien zijn van een symbool bestaande uit een zon tussen twee slangen, cobra’s. Waarom was dat? Het symbool was en is nog steeds het wapen van de familie Scindia. Daarmee werd aangegeven dat het betreffende postwaardestuk een officieel document was van de postdienst van de staat Gwalior.

De cobra stamt uit een legende waarin de stichter van de staat Gwalior, Ranoji Rao Scindia, geboren in 1731, toen nog een kind, door de zon dreigde te verbranden. Maar een cobra spreidde zijn halsribben of wangflappen achter zijn kop uit, waardoor het kind door de schaduw van de slang werd beschermd. Sindsdien zijn de cobra en de zon opgenomen in het wapen van de familie en ook in de voormalige vlag van de staat.

 

De dienstzegels van Gwalior hadden alleen een opdruk in het Devanãgari. Het woord GWALIOR is vermeld op de bovenste regel van de opdruk.

De laatste postzegels van India met opdruk Gwalior werden uitgegeven in 1949 waardoor het totale aantal kwam op 121 postzegels en 62 dienstzegels. Na de onafhankelijkheid van India op 15 augustus 1947, toen het gebied werd opgedeeld in een staat India en een staat Pakistan, waren de postzegels met opdruk nog geldig voor de frankering tot en met 30 maart 1950. En de familie Scindia? Maharadja Jayajira Scindia werd in 1886 opgevolgd door Maharadja Madhav Rao Scindia die overleed in 1925. Zijn zoon, George Jivaji Rao Scindia, was de laatste maharadja van Gwalior tot 1961. De familie voert nog steeds de eretitel van maharadja en het hoofd van de familie treedt op als resident van Gwalior en is lid van het Indiase parlement, de Lok Sabha. Thans maakt het voormalige gebied van Gwalior deel uit van het district Madhya Pradesh met als hoofdstad Bhopal, bekend van de giframp in december 1984. Andere grote steden in het district zijn Indore en Gwalior. En slangen? In het district Madhya Pradesh heeft met 279 soorten geteld, waarvan de meeste ongevaarlijk voor de mens zijn. In de stad Gwalior staat een standbeeld van een gouden cobra. Heeft u ook iets met slangen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië IndiaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)