Op 4 juni 208 brengt PostNL twee nieuwe postzegelvellen met daarop de stadspoorten van Culemborg met De Binnenpoort en Zierikzee met De Nobelpoort uit in combinatie met een verzamelvel met daarop alle vijf stadspoorten van de emissie Mooi Nederland 2018 – Stadspoorten.
Gerelateerde artikelen
Mooi Nederland 2018 – Stadspoorten: Culemborg, Zierikzee en Verzamelvel
Uitgiftedatum 4 juni 2018
Harmonische gelijkwaardigheid
De contouren van de twee stadspoorten van Culemborg en Zierikzee zijn door beeldend kunstenaar Jan Rothuizen met zwarte pen tegen een witte achtergrond getekend op de postzegels. De poorten zijn vereenvoudigd en weinig gedetailleerd op de postzegels afgebeeld, evenals het stratenplan met gebouwen op de velranden. Er bestaat een afgewogen harmonie tussen beide.
Vermeldenswaardig bij het typografisch deel van de emissie is de samenwerking van Rothuizen met Soeraya Siemons: : “Ik maak ook gebruik van het typerende handschrift van Rothuizen voor de typografie op de postzegels.”
Het achtergrondbeeld van ieder postzegelvel bestaat uit een perspectieftekening van de plattegrond in de naaste omgeving van de stadspoort. Met de geschreven en getekende rapportage maakt tekenaar Rothuizen in woord en beeld een levendig en gevarieerd verslag van zijn wandeling door beide vestingsteden, waar hij mensen heeft ontmoet en gesproken en gebouwen.
De beeldverhalen met persoonlijk commentaar zijn in de zomer van 2017 in een volstrekt eigen en sterk persoonlijke stijl uitgevoerd. Het voordeel van de zomerperiode met mooi weer is dat er meer mensen op straat zijn, waarmee je dan meestal gemakkelijk contact legt: “Ik hoef dan alleen maar uit te leggen wat ik doe. Mensen zijn zo begaan met de plek waar ze wonen en weten ook ontzettend veel. Ze vertellen me de mooiste verhalen. In alle steden merk je hoe sterk de betrokkenheid is en hoe groot de kennis. Rothuizen vindt postzegels vaak anoniem en objectief in tegenstelling tot zijn subjectieve wijze van benadering van het postzegelonderwerp: “Voor mij is het extra leuk om er iets heel persoonlijks van te maken. Ze zitten boordevol informatie”
Vestingsteden
In de stadsmuren van vestingsteden dienden stadspoorten vroeger als doorgang. Vestingsteden waren versterkte woonplaatsen, waarvan de omwalling in de 14e tot de 18e eeuw werd aangelegd om de burgerbevolking te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Vooral in de 19e eeuw zijn veel oude stadspoorten afgebroken na de opheffing van de vestingstatus van veel steden. Op dit moment telt ons land ongeveer nog zestig stadspoorten.
Elke stadspoort komt twee keer op het postzegelvelletje voor:
- Een frontaal afgebeelde en sterk herkenbare aanzicht-tekening van de stadspoort op de postzegel: “Je ziet de toren alsof je er voor staat”.
- Een perspectivische afbeelding op de velrand.
Mooi Nederland 2018 – Stadspoorten: Zierikzee met stadspoort De Nobelpoort
De Nobelpoort dateert uit het eerste kwart van de 14e eeuw. Het is de oudste van de drie stadspoorten die de stad nog telt. Bij de Nobelpoort het middeleeuwse karakter het best bewaard gebleven. Alleen de gevel tussen beide torens aan de buitenzijde is gewijzigd. Opvallend aan deze toren is het gebruik van Doornikse steen aan het onderste gedeelte en het metselen van bakstenen van datzelfde gedeelte in zogenaamd Vlaams verband.
Bron: yorg 2004
Het is een rechthoekig en hoog oprijzend bouwwerk, met twee hoektorens en belangrijk kapwerk uit de bouwtijd. Er zijn verschillende verhalen in omloop over de herkomst van de naam Nobelpoort. Zo zou het poortgebouw gesticht zijn door twee adellijke (nobele) dames. De knik in een van de torens zou zijn aangebracht omdat een van de dames krom liep.
Mooi Nederland 2018 – Stadspoorten: Culemborg met stadspoort De Binnenpoort
De monumentale Binnenpoort (vroeger Lanxmeerse poort genaamd) dateert uit 1318. hoort bij de ommuring vn het oudste stadsdeel rondom het grote marktplein. Het is een bakstenen poorttoren met een uitkraging (overstekend uitgemetseld) op drie bogen aan de zuidzijde. In 1557 werd de poort verhoogd met een geleding in Nederrijns-gotische trant.
Door Michielverbeek [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) undefined CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
De toren is voorzien van een houten torentje met een peervormige spits. Deze poort is de laatst overgeblevene van de zeven stadspoorten van Culemborg. De poorten sloten iedere avond om 22.00 uur, wat om 21.50 uur wed aangekondigd door klokgelui. Nog altijd is op dat tijdstip het zogenaamde ‘papklokje’ in de stad te horen.
Mooi Nederland 2018 – Stadspoorten: Verzamelvel
Het verzamel vel bezit vijf postzegels met de vijf verschillende stadspoorten van Hattem, Culemborg, Zierikzee, Vianen en Bergen op Zoom. De stadspoorten van Hattem, Vianen en Bergen op Zoom zijn in het artikel Mooi Nederland 2018 in het postzegelblog-artikel van 21 januari 2018 nader beschreven.
Postzegelblogartikel over Hattem, Vianen en Bergen op Zoom
Mooi Nederland 2018 – Stadspoorten: Hattem, Vianen en Bergen op Zoom
Werkwijze van Jan Rothuizen
“Voordat ik de steden bezoek, bepaal ik op digitale 3D-kaarten welke straten ik bezoek in de omgeving van de stadspoorten. Op een plattegrondje dat ik bij me heb tijdens de stadswandeling noteer ik wat ik zie, hoor, voel en ruik. Terug in de studio werk ik alle indrukken en alle gesprekken op papier uit. Tijdens het tekenen gebruik ik de teksten, de gemaakte foto’s en plattegronden als bronmateriaal. De selectie daaruit gaat vanzelf tijdens het tekenen.
De tekeningen zitten boordevol informatie, die ik vergaard heb tijdens de stadswandelingen in gesprekken met inwoners, eigen indrukken, historische feiten en beschrijvingen van gebouwen. Alles loopt dwars door elkaar heen in de gelaagde tekeningen. Mijn tekeningen zijn ‘springerig’, je ervaart wat je ervaart door de zintuiglijke uitwisseling met de omgeving. Een omgeving doet altijd iets met ons. Ook in mijn tekeningen.”
Afsluiting emissie MooiNL 2019
Volgend jaar wordt de langlopende emissie Mooi Nederland afgesloten met vijf MooiNL-postzegels van de Waddeneilanden Texel, Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog. Deze postzegelserie is in 2005 gestart steeds met de opvallende perforatietekst in verbindend-lopend-schrift ‘Mooi Nederland’ van ontwerpster Esther de Vries.
Beeld: PostNL, yorg 2004, Michielverbeek [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) undefined CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons en B. Hylkema
Reacties (7) Schrijf een reactie
Tja Bate kan het geweldig mooi opschrijven chapeau daarvoor .
De velletjes zien er niet uit hoewel de meningen daarover zullen verschillen er zullen wellicht mensen zijn die het prachtig vinden maar die zullen wel in de kennissen kringen van de kunstenaar te vinden zijn ..De geplaatste foto,s geven aan waar het over gaat duidelijk voor iedereen ,maar de zegels en het velletje een weer war van informatie wat niet bijdraagt aan de schoonheid van de poorten .Scheur je een zegel uit dan blijft er niet meer over dan een simpel tekeningetje dat bij gebruik op een doorgaans witte envelop wegvalt
Wat de kunstenaar voelt ruikt en aan gesprekken opneemt dat zal wel ik bemerkt bij mijzelf irritatie over het geheel maar ja wie ben ik ?
Wat ik jammer vind aan de uitgiftes van Mooi Nederland, is dat het zo’n kleine zegeltjes zijn. Waarschijnlijk willen ze vooral dat verzamelaars de minisheets kopen, maar behalve België verzamel ik eigenlijk enkel gestempeld, en dan wordt het moeilijk. Jammer want de zegels zelf zijn wel mooi, maar veel te klein.
Hoewel Nederland veel moois te bieden is en er veel onderwerpen/plekken voor toekomstige uitgiften resteren, ben ik blij dat ‘Mooi Nederland’ tot een eind komt. Inderdaad de velletjes, met aparte perforaties, kleine zegeltjes en dan al 15 jaar hetzelfde format. Wat mij betreft gewoon mooie (groot formaat) Waddenzegels volgend jaar!
@Ed, helemaal mee eens!
Idd smaken verschillen net als de vele slechte zegelontwerpen van NL bv Victor en Rolf (2017). Heeft iemand al de site van Jan Rothuizen gezien: https://janrothuizen.nl/ Hierin staat een mooie interactieve CV met zijn opdrachtgevers. Zelf ben ik enthousiast over zijn pagina’s in de Volkskrant. Ik denk dat zijn werken beter uitkomen op grootformaat dan in kleinformaat.
Randy, hartstikke bedankt voor je reactie. De toegevoegde waarde ervan verhoogt het aanzien van de MooiNL-postzegels en mijn artikel. BEDANKT!
Ik heb het artikel in de Postzegelblog van Bate Hylkema gelezen (5 juni 2018)over dat de PostNL volgend jaar Mooi Nederland 2019 (postzegelvellen)wil af-
sluiten met de Waddeneilanden. Helaas mis ik z’n artikel dat Vlieland, Mooi
Nederland postzegelvel, al eerder op 28
april 2006 is uitgegeven! Als ik goed
begrijp dan krijgt Vlieland voor de 2e keer een Mooi Nederland postzegelvel!
Dit vind ik een blunder van de PostNL!
Ik snap niet dat ze eerder naar het verleden hebben gekeken van de uitgifte van Mooi Nederland postzegelvellen in dit geval van Vlieland! De PostNL zou
Vlieland eventueel kunnen vervangen door
Rottumeroog(Waddeneiland) als die tijd er nog is?
Ik hoop dat andere postzegelverzamelaars
van de Nederlandse postzegels ook wat gaan zeggen over de blunder van PostNL
wat betreft Mooi Nederland postzegel 2019: Vlieland. Ook vind ik jammer dat
van de provincie hoofdsteden, Den Bosch niet uitgegeven is als Mooi Nederland postzegelvel, terwijl andere provincie hoofdsteden wel zijn uitgegeven.
Ik hoop dat andere verzamelaars op mijn
ingezonden artikel reageren.
Hennie Regensburg
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)