Vergissen is menselijk - Postzegelblog

Vergissen is menselijk

2

Uit de tijd dat ik nog postzegels verzamelde van de Duitse Democratische Republiek herinner ik me nog het rumoer rond een toen spannende uitgifte. Het was de uitgifte van twee postzegels op 20 juli 1956 gewijd aan de 100ste sterfdag van componist Robert Schumann.

De twee postzegels waren ontworpen door Kurt Eigler en gedrukt in een oplage van een miljoen stuks voor de 10 Pfennig en de 20 Pfennig vijf miljoen stuks. Enkele dagen later kreeg de postdienst de melding dat het muziekstuk dat als achtergrond was gebruikt voor het portret van Schumann niet van deze componist was.

De ontwerper heeft een muziekstuk genomen van de hand van Franz Schubert met de titel ‘Wandrers Nachtlied’ (Opus 4 No. 3). Hij componeerde dit muziekstuk aan de hand van een gedicht van Johann Wolfgang von Goethe in 1815. De postdienst gaf op 23 juli 1956 opdracht aan alle postkantoren in de DDR om de zegels niet meer te verkopen maar terug te zenden naar de districtskantoren.

Inmiddels waren al grote hoeveelheden van de beide zegels verkocht. De zegels werden ongeldig voor de frankering vanaf 30 september 1956. De postdienst besloot om een deel van de teruggekomen postzegels te voorzien van een afdruk van het eerstedagstempel met de datum van uitgifte, 20 juli 1956, en deze zegels voor verkoop aan verzamelaars in omloop te brengen. Men kan zo veldelen aantreffen voorzien van een afdruk van dat stempel.

Ontwerper Kurt Eigler kreeg opdracht om zo snel mogelijk de zegels opnieuw te ontwerpen maar nu met een correct muziekstuk als achtergrond. Het werd het notenschrift dat Schumann had gecomponeerd voor ‘Mondnacht’ van de dichter Joseph von Eichendorff. De zegels werden gedrukt in een oplage van een miljoen stuks voor de 10 Pfennig en vijf miljoen voor de 20 Pfennig. De uitgiftedatum was 8 oktober 1956. Als jongen had ik gehoopt dat de twee zegels met de verkeerde achtergrond heel wat waard zouden worden, maar dat is niet gebeurd. De vergissing van de ontwerper, ook hij is maar een mens, werd teniet gedaan door de nieuwe uitgifte. Heeft u wel eens iets spannends meegemaakt dat u zelf overkwam met postzegels?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • FrancRossi op 19 april 2016 om 15:33

    @Cees. Leuk verhaal en tot nu toe slechts bekend bij de DDR verzamelaar die iets meer doet dan zegels op de bedoelde plek in een voordrukalbum steken.
    En ja ik heb ook zoiets meegemaakt met de zegels van de VS ter herdenking van het overlijden en het posthuum toekennen van Nobelprijs voor de Vrede aan Dag Hammarskjold. (Michel 833 en 833b) 833b werd in een ….-collectie aangekondigd als “Bevat ook de misdruk” De postdienst nam echter niet de moeite de misdrukken uit de roulatie te nemen en ook deze zegels is dus niets bijzonders.

  • Philip Levert op 20 april 2016 om 10:12

    En dan wat eerder: de Deutsches Reich Wohlfahrt Staende serie 1934, de 3+2 Pf (Michel no 556)
    De daarop afgebeelde zakenman belt met een draadloze telefoon die echter pas decennia later werd uitgevonden.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)