De heer A.J.A. Oudenampsen - Postzegelblog

De heer A.J.A. Oudenampsen

4

Bij het bestuderen van oudere poststukken vallen soms de namen van geadresseerden of de adressen zelf op. Dan wordt je nieuwsgierig: wie was die geadresseerde? Wat kunnen we van hem of haar vinden? Zo ook de naam die voorkomt op een Jubileum Enveloppe uitgegeven ter gelegenheid van het 50ste regeringsjubileum van H.M. Koningin Wilhelmina.

Op deze envelop enkele postzegels van Wilhelmina, ontworpen door Sem Hartz en een afdruk van een stempel ‘Eerste dag van Uitgifte’ 31 augustus 1948. De brief is als aangetekend poststuk verzonden vanuit Batavia op 3 september 1948 en in Epe aangekomen op 8 september 1948.

Het adres: Huize “Yselnoord” te Epe in Gelderland doet vermoeden, dat het hier gaat om een rusthuis. Een nader adres ontbreekt.

Internet kan uitkomst bieden. Huize “Yselnoord” is niet te vinden. Dus waarschijnlijk bestaat dit pand niet meer. Maar de naam Oudenampsen komt in Gelderland en daaromheen wel vaker voor. Maar de toevoeging van de voorletters A.J.A. geeft de volgende resultaten:

…Op 25 februari 1921 lezen we in het Vaderland en 26 februari in de NRC:
De 1ste luit. A. J. A. Oudenampsen van het 7de reg. inf. is werkzaam gesteld bij den vrijwilligen landstorm, afdeeling vaartuigendienst, te Amsterdam.

en op 14 april 1921:
1e luit. A. J. A. Oudenampsen, van het 7de reg. inf. te Amsterdam, wordt overgeplaatst bij het 22ste reg. infanterie te Ede.

en op 7 maart 1928 in de NRC:
Eerste-luitenant A. J. A. Oudenampsen, van het 22e regiment infanterie, is gedetacheerd bij den vrijwilligen landstorm in het landstormverband Ruurlo met standplaats Enschede.

Verder: Arnold Johan Albert Oudenampsen gehuwd met Carolina Alberta Bourgonje…

Zou dit dezelfde persoon kunnen zijn? Was hij na zijn militaire loopbaan in ruste gegaan in Huize “Yselnoord” in Epe? Wellicht komen we dat nooit te weten! Het gebouw bestaat blijkbaar niet meer of heeft een andere naam gekregen. Toch goed dat internet bestaat. Er zijn zoveel gegevens te vinden. Helaas niet altijd een volledig antwoord, zodat het blijven zoeken naar oplossingen toch altijd archiefwerk wordt. Dat maakt het verzamelen van oude poststukken ook wel leuk!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • J.G.Oudenampsen op 27 augustus 2010 om 10:59

  In mijn stamboom gegevens is de bedoelde persoon bekend onder nummer K.90
  Arnold Johan Albert Oudenampsen , geboren in 1891 en overleden in 1963.
  Hij was getrouwd met C.A.Bourgonje.
  Meer gegevens heb ik , docg wel dat zijn zoon Jan in 1948 is overleden in Epe.

 • J.G.Oudenampsen op 27 augustus 2010 om 11:30

  Uit mijn stamboom gegevens blijkt dit Arnold Johan Albert Oudenampsen te zijn , geboren in 1891 en overleden in 1963. Hij was getrouwd met Carolina Alberta Bourgonje.
  Zijn zoon Jan , geboren in 1930 en overleden in 1948.

 • teus op 28 augustus 2010 om 11:49

  zoeken naar geadresseerden van poststukken is heel leuk. Ik doe het zelf ook vaak. Op zoek naar Professor Holloway kwam ik de volgende australische site tegen: http://www.auspostalhistory.com
  Daar staan veel voorbeelden. Ze hebben er zelfs een naam voor: Sociale filatelie.

 • Frank van den Hoven van Nederlandse Vereniging van Poststukken- en Poststempelverzamelaars Po&Po, NVPV op 28 augustus 2010 om 21:02

  Ik was ook benieuwd of het pand nog zou bestaan en wat de functie ervan zou zijn (geweest). Ik dacht wellicht is het een schrijffout; Ys(s)eloord of IJs(s)eloord ligt meer voor de hand. Maar daarop vind je in Google alleen het gelijknamige bedrijventerrein in Arnhem. Ik heb de lokale heemkundekring gemaild omdat ik dan toch niet rust voor… Het pand blijkt nog wel te bestaan maar heet niet meer zo. Het is een vrijstaande villa, gelegen aan de Heerderweg 38 in Epe. Het huis is zeer onlangs verkocht. Zie http://epe.www.miljoenhuizen.nl/details/propnl/635352/Heerderweg-38-Epe. Elders op internet las ik dat het pand uit 1938 zou dateren dus in 1948 stond het er nog maar 10 jaar.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)