Aandacht voor voetbalsport op postzegels - deel 2 - Postzegelblog

Aandacht voor voetbalsport op postzegels – deel 2

4

Vandaag 14 augustus krijgt u het tweede deel van het artikel over de voetbalsport op Nederlandse postzegels onder ogen. Zie deze aflevering als opmaat voor de emissie ‘Typisch Nederlands – voetbal’, die morgen officieel zal worden uitgegeven. Volgende week zondag hoop ik u over deze emissie van het ontwerpersduo van Total Design, Claire Bedon & Edwin van Praet, nader in woord en beeld te informeren.

7) Wereldkampioenschap voetbal 1994

In deze zegelafbeelding diende Amerika als plaats van handeling en een groot ‘Oranje-gevoel-gehalte’ aanwezig te zijn. Grafisch ontwerper Richard Sluys plaatste in een collage feestelijk ‘omarmingsmoment’ van drie spelers op voorgrond en uitbundig juichend oranje-supporters op de achtergrond. Gestreepte elementen uit de Amerikaanse vlag verhogen het dynamisch vormgegeven ontwerp met de ‘circusbal’.

NVPH 1614 - 1994 Wereldkampioenschap Voetbal

Dit totaalontwerp verwijst naar grootse commerciële WK-circus dat de Amerikanen actief zullen beleven. De schuin geplaatste tekst ‘Oranje goes USA” op de groot formaat postzegel met informatieve tekst op de tab verbeeldt actief-dynamische wijze de omvang en uitbundigheid van de oranje-euforie.

In 1974 en 1990 zijn door het mislopen van het kampioenschap van ons land wel postzegels vervaardigd, maar zijn niet uitgegeven. Met de vermelding van het WK-programma van Oranje speelde het postbedrijf op safe.

8) Europees Kampioenschap voetbal 1996

NVPH 1685 – 1996 Sport - E.K. Voetbal

Vóór en bóven het diagonaal geplaatste oude stadion van Londen, het voormalig legendarische Wembley Stadium met twee torens, heeft ontwerper Kees Hubers een voetballer geplaatst, die de kracht en dynamiek van het voetballen verbeeldt.
De landsnaam, bestaande uit ruimtelijke en transparante letters, is op ingenieuze manier voor, tussen en achter de voetballer aangebracht. Deze dooreen-gestrengelde notatie symboliseert de deelname van ons land aan het kampioenschap en/of de overwinning. In de vergelijkende verbeelding van Hubers treedt Nederland hierbij tijdens de wedstrijden duidelijk, opvallend en geprononceerd zichtbaar op de voorgrond.

9) 25 jaar F.C. Knudde-strip 1998

NVPH 1763 - 1998 Voetbal

Op de kleurrijke postzegel richt de vertwijfelde doelverdediger Dirk van het befaamde team zich in een actief spelmoment geheel op een naar hem komende bijzaak, namelijk een losgeschoten voetbalschoen, terwijl de bal als een kogel loeihard, laag en ongehinderd de doellijn passeert. Een onverwachte samenloop. De verwisseling van hoofd- en bijzaken staat in de onbenulligheid van FC Knudde centraal. Enkelen van de fragmentarisch aangeduide stadion-bevolking zijn hoed- en vlagdragend aangeduid.
Ontwerper-stripmaker Toon van Driel verwijst met een commerciële knipoog naar het Algemeen Dagblad, waarin de strip ruim 25 jaar is geplaatst. Deze bijzondere, ludieke en humoristische frankeerzegel zal door menigeen met plezier op brief of kaart geplakt zijn.

10) Voetbal als hoogtepunt 20e eeuw 1999

NVPH 1848 - EK Voetbal 1988

In de emissie ‘Hoogtepunten 20e eeuw’ hebben de ontwerpers Hans Bockting en Will de l’Ecluse o.a. het oog laten vallen op Europees Kampioen Voetbal 1988. De juichende voetballers Marco van Basten en Ruud Gullit met een deel van de Nederlandse vlag op de achtergrond vertegenwoordigen alle Nederlandse spelers van dit voetbaltoernooi.

Op de tab staat achtergrondinformatie.

11) Europees Kampioenschap voetbal 2000

Nederland en België organiseren samen dit kampioenschap. Ze geven twee verschillend samenhangende postzegels in tweeluik-uitvoering uit. Het zijn dezelfde afbeeldingen (met tekening en foto daarin) in geheel verschillende kleuruitvoeringen.
Beide EK-voetbalzegels bestaan op de achtergrond uit een collage van een massale groep, laaiend enthousiast feestvierende oranje fans op een tribune van een voetbalstadion op de achtergrond.

NVPH 1888 en 1889 - EK Voetbal 2000

Op de eerste postzegel staat een tekening van een donker gekleurde voetballer, die net een doelpunt heeft gemaakt. Een medespeler tilt de ‘schutter’ uit enthousiaste blijdschap, achting en dankbaarheid op. Hij wordt als het ware op een voetstuk geplaatst, zodat iedereen naar hem op kan kijken. Beide voetballers staan als hoofdrolspelers dominerend op de voorgrond vóór de in een wit postzegelkader gevatte foto.

De Belgische ontwerper Myriam Voz en de Nederlander Thierry Martin hebben met de Belgische striptekenaar Raymond Redingo de postzegels ontworpen. De striptekenaar (bekend van de internationale voetbalstrip ‘Ronnie Hansen’, speler van FC Barcelona. Beide getekende voetballers zijn ontleend aan Ronnie Hansen-strip.

Op de tweede postzegel zweeft een zwart-witte wedstrijdbal letterlijk in het midden van de postzegel. In figuurlijke zin functioneert de bal in de belangstelling van publiek en fans als een verheven voorwerp met uitstraling.

12) Tien keer Oranje op WK-Voetbal 2014

NVPH 3187 - 3196 - Oranje op het WK Voetbal

De ondergrond van een klassiek voetbalveld met lichte en donkere banen als gevolg van de maairichting is in kalklijnen opgezet. Op elke postzegel is een voetbal aanwezig met daarop de vlagkleuren van het desbetreffende gastland van de voetbalkampioenschappen. Op de postzegels ‘speelt’ de Nederlandse leeuw met tien verschillende voetballen.

Op elke postzegel staat de Oranje-leeuw met kroontje als blikvanger in de bekende heraldische houding afgebeeld met fraaie franjes aan poten en staart. De oranje gekleurde leeuw is hét symbool van het aanvallende spel van het Nederlandse voetbalelftal.

De positie van de leeuw en die van de voetbal varieert per postzegel. De leeuw ‘speelt’ (schiet, kopt of vangt) steeds op een andere plaats met de bal. Al naar gelang de functie en de plaats van de bal is de leeuw geheel of gedeeltelijk op een postzegel aanwezig. Op de velrand / tab naast elke postzegel staan de resultaten van het Nederlandse elftal op het desbetreffende WK.

Opvallende constatering & conclusie

  1. Vanaf 1974 t/m 2000 verschenkt PTT / PostNL in het officiële emissieprogramma met een zekere regelmaat (met korte en iets langere tussen-pauzes) aandacht aan voetbal op postzegels. Bijzonder opvallend is de periode 2000 t/m 2022, waarin maar één voetbal-emissie is verschenen namelijk in 2014.
  2. Hierbij borrelt de volgende vraag bij me op: “Stelt de KNVB aandacht voor voetbal op postzegels niet meer op prijs? Pakt het ‘kosten-baten-plaatje’ van PostNL bij de KNVB (als postzegel aanvragende partij) nadelig uit voor de postzegel?”
  3. Conclusie? Populariteit van de postzegel neemt voortdurend af bij de postzegel-aanvragende partijen en het publiek.
   Het postzegelonderwerp heeft steeds minder contact met het maatschappelijk gebeuren en de actualiteit in ons land. De postzegel komt feitelijk niet meer in het leven voor!
   Aansluitend hierop constateert collega Hero Wit in zijn artikel ‘In kort bestek 234’ van 16 juni over de saai postzegel-uitgiften 2e helft 2022: “Dat programma, nou niet bepaald spectaculair.”

 

Weinig vleiende op- en aanmerkingen

Enkele weinig vleiende op- en aanmerkingen zijn als reactie op postzegelblog verschenen, maar helaas verdwenen. Na ruggespraak met Postbeeld is het volgende in grote lijnen geschreven:
De emissies van het 2e halfjaar 2022 zijn saai, eentonig, weinig verrassend en uitdagend. Helaas ontbreken Floriade 2022, Rode Kruis-postzegels 2022 en Rampjaar-herdenkingen 1672 in verschillende steden als o.a. Deventer, Coevor-den en Groningen.
In 1672 (350 jaar geleden) werd ons land (protestant) door (katholiek) Frankrijk, Engeland en de bisschoppen van Münster en Keulen aangevallen. Het volk was redeloos, radeloos en reddeloos. Het voortbestaan van de Republiek der Verenigde Nederlanden stond op het spel. Stadhouder Willem III wist met hulp van Michiel de Ruiter te overwinnen. Dit jaar worden regionaal en niet nationaal Rampjaar-herdenkingen georganiseerd zonder een postzegeluitgave! Reden???

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 14 augustus 2022 om 08:28

  2022:
  De postzegelverzamelaar is redeloos; PostNL is radeloos en de postzegel is reddeloos.

 • Lars op 14 augustus 2022 om 09:43

  Dit decennium is het begin van het einde voor redeloze verzamelaars, radeloze postbedrijven en reddeloze postzegels.
  De oudere generatie verzamelaars gaat van ons heen, andere stoppen met nieuwe uitgiften omdat de tarieven steeds hoger worden.
  Voor komende 1 januari voorspel ik een tariefsverhoging van zeker 10%.
  Sommige postbedrijven blijven veel uitgeven om te proberen de verliezen te compenseren, andere geven (bijna) niets meer uit. IJsland zal niet de eerste zijn.
  Van de iets meer dan 250 postzegel-uitgevende landen en gebieden hebben er vorig jaar 39 niets uitgegeven. Zoals het er nu naar uitziet zullen het er dit jaar nog meer zijn.
  Sommigen zitten zelfs in de financiële problemen. De Zuid-Afrikaanse post heeft geen geld meer om postzegels uit te geven. Zij zullen ook niet de eerste zijn.
  Het postzegelgebruik neemt natuurlijk nog verder af. Niemand zal meer een velletje van 10 kopen dat jaren in de la blijft liggen. Kerstkaarten worden dan ook nauwelijks meer verstuurd. Mijn generatie (40-ers) doet het al niet meer.
  Sorry, weer een negatieve reactie van mij waarin ik mij heb laten gaan, maar dit is wel wat er gaat gebeuren. In ons achterhoofd weten we dat allemaal.
  Je kunt beter naar de toekomst kijken en daar rekening mee houden, dan dat je achteraf gaat zitten klagen of in de problemen komt.
  Hebben jullie die laatste zin gelezen, beste verenigingen en organisaties?

 • Hans op 14 augustus 2022 om 10:15

  Kleine correctie: op de zegel van 1999 staan Marco van Basten en Frank Rijkaard, dus niet Gullit.

  En als opmerking over de mening van Lars:
  We weten allemaal dat modernere media het postverkeer hebben verdrongen en dat dientengevolge de postzegel ten dode is opgeschreven, maar dat wil niet zeggen dat je geen plezier meer kunt beleven aan het verzamelen ervan. Je hoeft immers je blik niet per se te richten op toekomstige uitgiften.

  MVG,
  Hans

 • Hans op 14 augustus 2022 om 10:57

  Mijn correctie was toch onjuist. Een betrouwbaardere bron, dan mijn eerste bron, nl. Collect magazine, meldt dat het wel degelijk Van Basten en Gullit zijn. Mijn excuses.

  NVG,
  Hans

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)