Luchtpost van het vasteland naar een zeeschip - Postzegelblog

Luchtpost van het vasteland naar een zeeschip

1

kopjeDe luchtpostdienst bevond zich eind jaren ´20 en begin jaren ´30 in een stormachtige ontwikkeling. Men maakte proefvluchten vanaf zeeschepen met kleine vliegtuigen die vanaf die schepen op volle zee met post vertrokken naar de vaste wal om die post eerder bij de geadresseerden te bezorgen. Dat waren de zogenoemde katapultvluchten.

De schepen waren dan nog ongeveer 1000 kilometer van de haven vandaan. De katapultvluchten vonden voor het eerst plaats in augustus 1928 vanaf het Franse schip ´Ile de France´. In een krant van 13 augustus 1928 werd dat aangekondigd: Een luchtpostdienst vanaf schepen naar het vasteland werd op maandag geopend vanaf het stoomschip Ile de France waardoor de overtocht van de post verkort werd met bijna een dag.

1

Heel bekend zijn geworden de katapultvluchten naar New York vanaf de Duitse schepen ´SS Bremen´ en ´SS Europa´. Ook andersom, dus van New York naar Duitsland werden deze vluchten uitgevoerd.

3

5

Niet alleen op de Atlantische Oceaan vonden postvluchten vanaf schepen plaats naar de vaste wal, ook op de Stille Oceaan werd geëxperimenteerd. Dat gebeurde niet met vliegtuigen, maar met een luchtschip. Vijftig mijl van de kust vandaan werd door het luchtschip ´Volunteer´ van Goodyear zakken met post opgepikt vanaf het dek van het stoomschip ´City of Los Angeles´ en afgeleverd op het dak van het postkantoor te San Pedro, Californië.

6

7

Daar werd de post gestempeld met een stempelmachine en op de achterzijde voorzien van een afdruk in groene kleur van een stempel van de Kamer van Koophandel. Daarna ging de post de normale postroute volgend, in dit geval naar Newark, waar de brief op 15 juni 1931 aankwam.

8

Veel minder bekend is, dat post vanuit Honolulu (Hawaii) in januari 1931 per vliegtuig werd overgebracht naar het stoomschip ´City of Los Angeles´ door de postzakken te droppen op het dek. Het vliegtuig was van het type Ford Trimotor. De ´City of Los Angeles´ had al een lange geschiedenis achter de rug. Gebouwd in 1899 voor de Noord Duitse Lloyd met de naam ´Grosser Kurfürst´ voer dit schip tussen Bremen en New York. In 1917 door de Verenigde Staten in beslag genomen en gebruikt als troepentransportschip onder de naam ´ Aeolus´. In 1922 werd het schip overgenomen door de ´Los Angeles Steamship Co.´ en omgedoopt in ´City of Los Angeles´. Het schip onderhield een lijndienst tussen Los Angeles en Honolulu. Met in januari 1931 het experiment met de luchtpostzending.

9

De waterdichte postzak die op het dek werd neergelaten bevatte 12.527 enveloppen, die stuk voor stuk waren genummerd. De envelop in mijn verzameling heeft nummer 9.419. Verder werd een afdruk aangebracht van een handtekening alsmede van het boordstempel van het schip. Het was de grootste luchtpostzending die in één keer het postkantoor van Honolulu had verlaten. De meeste enveloppen zijn vervaardigd door A.C. Roessler uit East Orange,  New Jersey.

10

De gegevens over het vliegtuig en het schip zijn overgenomen uit officiële publicaties uit 1931. Nog altijd vraag ik me af waarom in de stempelafdruk van Honolulu de datum 30 januari  is opgenomen. In de groene afdruk van het vignet is de datum 24 januari 1931 vermeld alsmede een ander type vliegtuig. In de violette afdruk van het scheepsstempel is ook de datum van 24 januari 1931 te zien. Wie heeft hier gelijk? De officiële publicisten of degenen die de stempels hebben vervaardigd? En van wie is de handtekening?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Mercator op 7 januari 2014 om 07:08

    Ik denk dat de brief (met vele anderen) op 24 januari op de S. S. City of Los Angeles arriveerde en vandaar door ging naar Honolulu waar ze op 30 januari arriveerden voor ze door (terug) gezonden werden naar de oorspronkelijke afzenders.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)