Italiaanse Valentijnsdag 14 februari 2022 - Postzegelblog

Italiaanse Valentijnsdag 14 februari 2022

1

Het is bijna 14 februari 2022. De dag van de liefde en de commercie haakt er massaal op in met de verkoop van allerlei soorten kadootjes en etenswaren. Het is ook de vierde keer dat ik een blog hierover schrijf en dus is het thema nog niet volledig uitgekauwd. Elk jaar verschijnen er nog Valentijnzegels wereldwijd. Deze keer de nadruk op de Italiaanse Valentijnsdag.

John Paul Young – Love Is In The Air (1978)

‘Love Is in the Air’ is een disconummer uit 1977 van de Australische zanger John Paul Young. Het werd een wereldwijde hit in 1978, met een piek op nummer 3 in de Australische hitlijsten en nummer 5 in de UK Singles Chart. In de Verenigde Staten piekte het nummer op nummer 7 op de hitlijst. Het nummer speelt met 122 beats per minuut, een typisch discoritme uit de jaren 70. Dit nummer zal je zeker op 14 februari meerdere keren horen op de radio.

Video John Paul Young – Love Is In The Air (1978):

https://www.youtube.com/watch?v=NNC0kIzM1Fo

 

Geschiedenis en Italiaanse afkomst

Weinig mensen weten dat Sint Valentijn, de heilige van de liefde en gevierd over de hele wereld op 14 februari, de beschermheilige is van Terni (Umbrië), een klein stadje tussen Rome en Perugia. Sint Valentijn is geboren eind tweede eeuw. Hij werd bisschop van de stad Terni. Hij was beroemd in Umbrië vanwege zijn vermogen om mensen te genezen. Na genezing werden de mensen bekeerd tot het Christendom.

De naam ‘Valentino’, Valentijn in het Italiaans komt van ‘valere (= gezond zijn)’. Ook de zoon van de prefect van Rome werd genezen en bekeerd. Dat veroorzaakte sensatie. De heilige Valentijn werd gearresteerd om een offer te brengen aan de heidense Goden, maar dat weigerde hij. Hij kreeg de doodstraf en werd onthoofd en stierf op 14 februari 269. Maar voordat het vonnis werd uitgevoerd zag hij nog kans een briefje toe te stoppen bij de dochter van de gevangenisbewaarder met daarop geschreven ‘del tuo Valentino'(= van je Valentijn)’. Hier zou onze traditie om Valentijnskaarten te ondertekenen met ‘je Valentijn’ op zijn gebaseerd.

Basiliek van San Valentino (Terni). Foto: Supergab (Wikipedia).

Na zijn dood werden de overblijfselen van Valentino teruggebracht naar Terni, waar ze werden begraven op een begraafplaats op een heuvel even buiten de stadsmuren. Later werd op deze plek een basiliek gebouwd, de ‘San Valentino’. De inwoners zijn dol op hun beschermheilige, die elk jaar volop liefde naar het stadje brengt.

De Italiaanse post gaf op 14 februari 2016 een herdenkingszegel uit gewijd aan Sint Valentijn, patroonheilige van geliefden. Het ontwerp reproduceert een glas-in-loodraam in de basiliek van Terni, gewijd aan Sint Valentijn tussen de Romeinse centurio Sabino en de jonge christen Serapia als twee verliefde jonge mensen.

Geliefden kunnen op of rond Valentijnsdag natuurlijk de basiliek bezoeken, maar wie écht zijn liefde voor de ander wil bewijzen, loopt ook mee in de speciale Valentijnsmarathon. Na 42 kilometer word je aan de finish verwelkomd door rode hartvormige ballonnen, een medaille in de vorm van een hart en je trouwe geliefde, die je de hele weg heeft aangemoedigd. Forza, con amore!

 

Andere landen

Zoals we allemaal weten, is morgen gewijd aan geliefden en, meer in het algemeen, aan alle mensen die op de een of andere manier van elkaar houden. In de loop der jaren hebben verschillende postdiensten aan Valentijnsdag gedacht door postzegels uit te geven van de meest uiteenlopende voorstellingen. Zie mijn voorgaande drie blogs. Kent u deze Franse zegel uit 1985? Het stelt de beroemde illustratie van Raymond Peynet voor: een hart als brievenbus met een Valentijnsbrief, twee engelen, twee geliefden en een duif.

De Australische post gaf in 2014 twee zegels uit met de symbolen van de liefde ‘hart’ en ‘roos’.  Niet erg origineel maar toch een knap ontwerp. Overigens zijn de echte bloemen 20% duurder dan vorig jaar in verband met de gestegen prijzen van energie en transport in 2022.

 

Zwitserland gaf op 1 februari 2022 een bijzondere maar eenvoudig ontwerp uit als Valentijnszegel. Ontwerper Isabelle Bühler gebruikte meerdere technieken om deze ‘kuszegel’ te ontwerpen. Ze maakte de lippen van papier en fotografeerde ze vervolgens vanuit een hoek om het 3D-effect te krijgen.

 

 

 

 

 

 

Finland geeft bijna elk jaar Valentijnszegels uit dus nu ook in 2022. Deze serie is gemaakt tijdens de eerste lockdown, terwijl Leena Kisonen in Londen woonde. Ze gebruikte een combinatie van technieken die beginnen met het uitsnijden van vormen, het inscannen van de ontwerpen en het voltooien van het ontwerp op een computer met behulp van vectorafbeeldingen.

Finland (2022): FDC Valentijnszegels

“Postzegels zijn een van de kleinste dingen die ik ooit heb geïllustreerd. Het kleine formaat bracht zijn eigen uitdagingen met zich mee voor het ontwerp, wat leuk was. Het label moet interessant en tegelijkertijd eenvoudig zijn om duidelijk te maken dat het in een klein formaat werkt,” aldus Leena Kisonen.

Voorkant kaft.

 

Finland (2022): 100 jaar Fazer chocolade (1922 – 2022).

En wat geven liefdeskoppels aan elkaar in 2022? Natuurlijk Finse chocolade van het merk ‘Fazer’. Fazer-chocolade begon met de productie in 1922 en het recept is de afgelopen 100 jaar onveranderd gebleven. Het wordt algemeen gezien als onderdeel van het moderne Finse culturele erfgoed. Het is een van de meest populaire chocolademerken in Finland.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Finland Frankrijk ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 4,90 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)