Week van het geld 2022: Van Doekoe tot Digi - Postzegelblog

Week van het geld 2022: Van Doekoe tot Digi

1

Deze week van 28 maart tot en met 1 april 2022 is de jaarlijkse Week van het geld. De wereld wordt steeds digitaler. Online winkels zijn altijd open, steeds meer kinderen krijgen hun zakgeld digitaal en jongeren betalen met hun mobiele telefoon. Daarom is het thema van de Week van het geld dit jaar: van doekoe tot digi. Doekoe betekent geld.

Thema ‘Van Doekoe tot Digi’

Het thema dit jaar is ‘Van Doekoe tot Digi’ en gaat over de toenemende digitalisering van geld, zoals contactloos betalen, internetbankieren, digitale betaalverzoeken en online beleggen. Door het hele land vinden tijdens de Week van het geld activiteiten plaats om kinderen en jongeren te leren omgaan met geld. De betekenis van doekoe (jongerentaal): geld. Voorbeeld: ‘Hoe peuter je doekoe los van de familie?`

Andere termen uit de straattaal voor geld: cashflow, do, floes, gualla, guap, money, od, saaf, stacks, chawa. Opvallend is het grote aantal woorden voor geld. Doekoe (‘geld’) werd al het meest genoemd, maar daarnaast scoorden ook woorden als chawa (‘25 gulden’) en don(n)nie (‘tientje’) behoorlijk hoog, allemaal ook weer geleend uit het Surinaams.

Het Surinaamse bankbiljet van 25 gulden maakt deel uit van de serie bankbiljetten die in 2000 is uitgegeven. Op de voorzijde is de Rhamphastos tucanus-vogel afgebeeld, die algemeen bekend staat als een witkeeltoekan. Nymphalid-vlinders, een kaart, bomen en het nationale embleem van Suriname worden ook gepresenteerd op de voorzijde van de bankbiljetten. Bovendien toont het een bidsprinkhaan (insect). Op de achterkant van het biljet staan ​​Couroupita guianensis-bloemen die ook bekend staan ​​als ayahuma of kanonskogelboom bloemen.

Video Def Rhymz – Iedereen houdt van dokoe (1999):

https://www.youtube.com/watch?v=7vqvhe9Htpc

Songtekst:

Iedereen houdt van Doekoe
Iedereen houdt van geld
Maar geld maakt niet gelukkig
Maar mijn vriend Def Rhymz wel
Boom surprise wie is d’r op de buis man
Het is Def Rhymz en geen henny huisman
Doe die televisie niet uit man, luister

etc etc.

 

Oud geld

Nederland (2018): Prestigeboekje Spraakmakend geld (Spinoza kaft).

Deze sociale groep wordt soms ook de aristocratie genoemd, met name in landen die geen adel kennen, zoals de Verenigde Staten. Met de term ‘oud geld’ wordt een onderscheid gemaakt met de nouveau riche (‘nieuwe rijken’), personen die in korte tijd tot een hoger welvaartsniveau zijn opgeklommen. Maar voor de verzamelaars van oud geld betekent het verzamelen van echte kunstwerken van gerenommeerde ontwerpers. Zie dit prachtige velletje van ‘oud geld’ uit 2018.

Nederland (2018): Spraakmakend geld – De Nederlandse Gulden.

Sparen

Ooit spaarden we in een ‘varken’ spaarpot en kregen we van onze (groot)ouders geld om te sparen. Doel: om later mooie dingen te kopen, die je heel graag wilde hebben. Maar wel eerst een groot bedrag sparen.

Daarna kregen we bij onze bank een spaarbankboekje en later werd het een bankrekening voor jongeren. De Zilvervloot was geboren. Inderdaad de naam Zilvervloot kwam van de zegetocht van Piet Hein tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

In 1628 brengt Piet Hein de Spaanse staatskas een zware slag toe door de Zilvervloot te veroveren. De Spaanse oorlogen worden voor een groot deel gefinancierd met zilver en goud dat afkomstig is uit de koloniën in Zuid en Midden-Amerika. De WIC rust in 1628 daarom een aantal schepen uit om zo’n Zilvervloot te veroveren. De eerste door de WIC uitgestuurde vloot wordt geleid door Pieter Ita (1597-1638). Deze bevelvoerder slaagt erin enkele schepen van de Spaanse Zilvervloot te overmeesteren. De hoofdmacht valt hij echter niet aan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Piet Hein doet dat korte tijd later wel. Hij is enige tijd na Ita naar het Caribisch gebied vertrokken met eenendertig zwaarbewapende schepen. Terwijl de Spaanse Zilvervloot na de aanval van Ita denkt nu rustig verder te kunnen reizen stuitten ze in september 1628 op de vloot van Piet Hein. Deze slaagt er vrijwel direct in negen schepen te veroveren. De andere schepen die deel uitmaken van de Zilvervloot vluchten de Baai van Mantanzas aan de noordkust van Cuba in. Piet Hein en zijn mannen weten echter ook deze schepen al snel te veroveren. De buit bestaat uit goud, parels, handelswaar en 177.000 pond zilver die een totale waarde vertegenwoordigd van 11,5 miljoen gulden. De verovering van de Spaanse Zilvervloot gaat daarmee de boeken in als een van de beroemdste hoofdstukken uit de Nederlandse geschiedenis. Met de buit kon in de Nederlanden in 1629 onder meer het Beleg van ‘s-Hertogenbosch gefinancierd worden. De Spaanse admiraal Juan de Benavides Bazán wordt vanwege de verovering van de Zilvervloot in 1634 in Sevilla vanwege plichtsverzuim onthoofd.

Nederland (1981): 100 jaar Rijkspostspaarbank.

Ons spaarboekje zag er toen (zie hierboven) zo uit tussen 1881 en 1981 van de Rijkspostspaarbank (RPS). Daarna werd deze bank PCGD (Postgiro), Postgiro / RPS, Postbank en uiteindelijk ING. Vertel dat maar aan uw (klein)kinderen met de afbeeldingen van de postzegels.

 

Nieuw geld

Werken met computers

Kinderen worden van jongs af aan geleerd om met de computer te werken. Op school en privé (dus thuis). De kinderpostzegels van 2001 waren zijn tijd ver vooruit. Kinderen werken eerst met een home computer, nu met de smartphone.

Nederland (2001): Kind en computer.

 

Contactloos betalen

Bankpas

Contactloos betalen is een manier om bij een daarvoor geschikte betaalautomaat van de begunstigde betalingen uit te voeren, met bijvoorbeeld een bankpas of smartphone, waarbij de communicatie tussen pas of smartphone en betaalautomaat zonder fysiek contact verloopt. 

Bovenstaande zegel is uit het velletje ‘100 jaar Nederlands Openluchtmuseum’ van 2012. De foto (links): Jongeren met smartphone (2010).

Een pinautomaat met NFC-chiplezer en pinpas. Bron: ING bank / Wikipedia.

In Nederland gebeurt contactloos betalen sinds 2013 met een betaalpas met een NFC-tag. De klant met een betaalkaart die deze extra functie heeft, kan contactloos betalen. Op het bankrekeningoverzicht wordt er geen verschil aangegeven tussen contactloos en traditioneel pinnen. Contactloos betalen wordt gezien als de opvolger van betalen met de afgeschafte chipknip.

OV-chipkaart

De OV-chipkaart is een elektronische betaalpas met NFC-tag voor het openbaar vervoer. Kinderen jonger dan 4 jaar kunnen kosteloos meereizen en hebben hierdoor geen OV-chipkaart nodig. Bijna iedereen heeft een OV-chipkaart. Anders moet je elke keer een los kaartje kopen (zonder cash geld) bij de chauffeur met je bankpas of e-wallet.

OV-Chipkaart RET met afbeelding van de Erasmusbrug. Bron: Langsderails / Nico Spilt.

 

Nederland (2005): Mooi Nederland – Rotterdam.

 

Digitale portemonnee (e-wallet)

Met een digitale portemonnee (e-wallet) kan de gebruiker iets online kopen met een computer of met een smartphone om iets in een winkel te kopen. Op ieder gewenst moment kan men de digitale portemonnee opwaarderen, of de bankrekening van een persoon aan de digitale portemonnee koppelen. Gebruikers kunnen ook hun rijbewijs, gezondheidskaart, klantenkaart en andere documenten in de digitale portemonnee opslaan.

Tijdens het doen van een betaling in een winkel, worden de kaartgegevens draadloos doorgegeven aan de kassa van een winkelier via NFC. Er worden steeds meer digitale portemonnees ontwikkeld, niet alleen voor elementaire financiële transacties, maar ook om de inloggegevens van de houder te controleren. Een digitale portemonnee kan bijvoorbeeld de leeftijd van de koper in de winkel verifiëren tijdens het kopen van alcohol. Voorbeelden: Apple Pay, Amazon Pay, Google Pay.

Tikkie

Tikkie is een gratis app waarmee gebruikers gemakkelijk geld terugvragen bij anderen. Bijvoorbeeld na een etentje met een groep of een uitstapje waarbij iemand (alle) kosten vooruit heeft betaald. Via de app maakt die persoon een betaalverzoek, ook wel een Tikkie genoemd, voor het juiste bedrag. Dit verzoek wordt vervolgens via WhatsApp of sms verstuurd naar de mensen die nog moeten betalen. Vooral jongeren zeggen na het afrekenen vaak tegen elkaar: ‘Ik stuur je een Tikkie’. In andere woorden: ‘Ik stuur je een betaalverzoek’.

Australië (2012): Smartphone gebruik, niet alleen voor bellen.

De mensen die moeten betalen hebben de app zelf niet nodig. Zij tikken op de link en betalen met iDEAL via hun eigen bank. Tikkie is verbonden met het rekeningnummer van degene die het betaalverzoek verstuurt. Zo wordt geld gemakkelijk en snel overgemaakt. Hoewel de app van ABN AMRO is, kan iedereen hem gebruiken (dus ook klanten van andere banken).

Volgende keer

Een volgende blog gaat over crypto zegels, bitcoins en NFT’s.

 

Meer info:

Week van het geld 2022: https://www.weekvanhetgeld.nl/

Wijzer in geldzaken: https://www.wijzeringeldzaken.nl/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Nederland Computers Kinderpostzegels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)