100 jaar WK wielrennen (1921 - 2021) - Postzegelblog

100 jaar WK wielrennen (1921 – 2021)

0

De 94e editie van het UCI wereldkampioenschappen wielrennen 2021 worden georganiseerd tussen 18 en 26 september 2021 in België. De regio Vlaanderen werd gekozen naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het WK wielrennen. Het zou wel eens een sportieve strijd kunnen worden tussen Vlaanderen en Nederland, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Of zijn er nog outsiders?

Historie

De wereldkampioenschappen wielrennen zijn wegwedstrijden en tijdritten, die jaarlijks door de Internationale Wielerunie (UCI) worden georganiseerd voor verschillende categorieën. De eerste maal gebeurde dat in 1921, toen nog enkel voor amateurs. Het eerste wereldkampioenschap voor beroepsrenners werd gehouden in 1927. Voor vrouwen wordt sinds 1958 een wereldkampioenschap georganiseerd. De wedstrijden worden verreden als eendaagse wegwedstrijden, zowel voor eliterenners als beloften en junioren. Sinds 1994 wordt er ook een apart wereldkampioenschap tijdritten georganiseerd.

 

WK wielrennen elite mannen

Het eerste WK wielrennen werd in 1921 gehouden in Kopenhagen. De wegrit voor de mannen stond hier evenwel enkel open voor amateurs. In 1927 werd een aparte wedstrijd ingericht voor de profs, die sedertdien onafgebroken op het programma staat van het WK. De Italiaan Alfredo Binda werd de eerste wereldkampioen bij de profs.

 

Tot op heden wisten vijf renners het wereldkampioenschap drie keer te winnen: de Italiaan Alfredo Binda, de Belgen Rik van Steenbergen en Eddy Merckx, de Spanjaard Óscar Freire en de Slowaak Peter Sagan.  België wist tot op heden 26 WK’s te winnen, waarmee het koploper is in het eeuwige medailleklassement. Deze wedstrijd wordt dit jaar in Antwerpen gehouden.

 

Nederlandse successen (mannen)

Nederland won zeven titels tijdens het WK: Theo Middelkamp (1947), Jan Janssen (1964), Harm Ottenbros (1969), Hennie Kuiper (1975), Gerrie Kneteman (1978), Jan Raas (1979) en Joop Zoetemelk (1985).

 

 

Postset WK wielrennen Limburg 16 – 23 september 2012.

 

100 jaar WK wielrennen in België

De Belgische en internationale wielerwereld vieren feest in 2021. Het WK wielrennen wordt dan 100 jaar, en worden georganiseerd in België. De UCI verkoos een terugkeer naar een van de stichtende leden. Het is ook de tiende maal dat in België deze kampioenschappen ontvangt, dubbel feest dus. In deze uitgifte ‘In het wiel van de Belgen’ zetten we in op alles wat de wielersfeer ademt. Een zelfklevende postzegel in de vorm van een wielertruitje waarbij er gerefereerd wordt naar de regenboogtrui. Deze zegel / sticker komt vijf keer voor in een bijzonder vel. Prijs € 10,35. Uitgiftedatum: 30 augustus 2021.

Het vel bestaat uit twee delen:

  • een postkaart waarop een afbeelding staat van Jean Aerts (links op de foto) die als eerste Belg in eigen land de overwinning haalt op het WK Wielrennen in 1935
  • het vel met de postzegels en op de achterkant meer informatie over het WK Wielrennen dat in 1935 doorging te Floreffe.

 

Meer info:

https://www.flanders2021.com/nl

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Nederland Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)