Lillehammer ’94 - Postzegelblog

Lillehammer ’94

2

thumbEen collega van mij, een enthousiaste skiër die elk jaar in de winter naar Oostenrijk ging om daar talrijke afdalingen te maken, ging in februari 1994 nu eens niet naar zijn favoriete sneeuwgebied maar naar Noorwegen. Daar vonden van 12 tot en met 27 februari 1994 de Olympische Winterspelen plaats in Lillehammer. Het Alpineskiën was voor hem het belangrijkste onderdeel omdat hijzelf dit ook deed.

En hij dacht ook aan mijn hobby: de filatelie. Tot mijn verrassing overhandigde hij mij bij terugkeer op kantoor een stapeltje eerstedagenveloppen uitgegeven door de Noorse Postdienst, 16 enveloppen met een wikkeltje er omheen. Het waren de eerste Winterspelen die werden georganiseerd nadat het IOC in 1986 had besloten om de Olympische Zomer- en Winterspelen niet meer in hetzelfde jaar te laten plaatsvinden. Mijn college vertelde dat hij had genoten, ondanks een temperatuur van soms 25 graden onder nul, van de openingsceremonie, waarbij het Olympisch vuur werd binnengesprongen door een schansspringer en het de Olympische vlam werd ontstoken door kroonprins Haakon. De opening van de Spelen werd verricht door koning Harald V.

Zijn grootste favoriet was de Noor Kjetil André Aamodt met de bijnaam Babyshark. Hij was een all-round skiër die op alle disciplines van het Alpineskiën vóór 1994 een Olympische medaille had gewonnen. Dat waren de afdaling, de reuzenslalom en slalom, de super-G en de combinatie. Hij was ook al vijf maal wereldkampioen geweest en had de Wereldbeker Alpineskiën gewonnen. Mijn collega verwachtte dan ook veel van hem. Maar Aamodt behaalde geen goud in Lillehammer. Hij werd tweede op de Afdaling en ook tweede op de Combinatie en derde op de Super-G.

Voor de openingsdag werd een envelop vervaardigd met daarop een blokje van vier zegels met de waarde van 3.50 kronen per zegel. Als afbeelding in het stempel werden de Olympische ringen gekozen. De datum 12 februari 1994 en als plaatsnaam Lillehammer. Ik beperk me verder tot de stempelafdrukken met een afbeelding met betrekking tot de skisport.

Op 13 februari 1994 vonden de eerste wedstrijden plaats bij het Alpineskiën en het Langlaufen. In het stempel een langlaufer. Wel in gestileerde vorm. De plaatsnaam was Lillehammer.

Het Alpineskiën werd ook met een stempel vereerd, maar nu met de plaatsnaam Fåvang, ongeveer 50 kilometer ten noorden van Lillehammer, een dorp met minder dan 700 inwoners.

Terug naar Lillehammer op 15 februari 1994. Een wat merkwaardige afbeelding in het stempel. Op die dag werden wedstrijden gehouden in Langlaufen, Biatlon, Kunstrijden, Alpineskiën en het Freestyle skiën. Voor dat laatste onderdeel werd dus het stempel uitverkoren.

Dan op 18 februari 1994. Ook weer een vreemde afbeelding in het stempel want op die dag werden wedstrijden gehouden in de Noordse combinatie, het schansspringen met daarna het langlaufen. Beide te zien in de stempelafdruk.

Op 20 februari vond de eerste wedstrijd plaats in het Schansspringen van de grote schans.

Stempel 21.2.1994

De wedstrijd in het Alpineskiën werd verder beoefend op 21 februari 1994 in Øyer, ook ten noorden van Lillehammer in de provincie Oppland.

Verder werden geen stempels gebruikt met een afbeelding die betrekking had op skiën. Wel afbeeldingen met Bobsleeën, IJshockey, Kunstrijden, Schaatsen, Biatlon en Rodelen.

Als afsluiting weer een stempel met daarin de Olympische ringen, vervormd weergegeven. Dit stempel werd gebruikt in combinatie met de twee andere postzegels die naast het blokje waren uitgegeven.
En wat waren de resultaten van de Nederlanders? Niet op het terrein van het skiën maar wel het schaatsen. Rintje Ritsma werd tweede op de schaatsafstand 1.500 meter en verdiende baarmee zilver. Brons kregen Falko Zandstra op de 1.500 meter, Rintje Ritsma op de 5 kilometer en Bart Veldkamp op de 10 kilometer. Rintje Ritsma gebruikte bij deze wedstrijden een geheel nieuw type schaats waarbij de opening tussen het ijzer en de schoen was afgesloten door een kunststof omhulsel om de aerodynamica te bevorderen. Het had niet het gewenste resultaat: Johann Olav Koss was oppermachtig. Maar dat zou niet zo blijven. En mijn collega? Hij had een geweldige sportervaring die hij met mij deelde in de vorm van de eerstedagenveloppen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Noorwegen Oostenrijk Olympische WinterspelenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • J. van den Bosch op 29 december 2015 om 10:26

    Zo’n vriend wil ik ook wel hebben!

  • Philip Levert op 29 december 2015 om 11:16

    Cees, de vreemde afbeeldingen van skieers in de Noorse gelegenheidsstempels 1994 grijpen m.i. terug op rotstekeningen, naar zeggen gemaakt door vikingen of hun voorouders.
    Zie bv Noorwegen 1966 Michel nr 537.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)