Fila Corona Varia (33) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (33)

2

Premier Rutte tijdens de persconferentie van 8 december 2020: ‘Geen versoepelingen. Het aantal besmettingen is te hoog. Er zitten te veel mensen in ziekenhuizen. De zorg staat nog steeds onder druk’. Kerstdagen, oud- en nieuw vieren zonder groot gezelschap samen met (schoon)familie. Daarom een kerstverhaal 2020 (in 8 delen) met helaas een triest einde. In ieder geval zijn er kerst coronazegels uitgegeven. Niet door PostNL want die hebben de afgelopen maanden alleen maar zitten slapen. Heeft u al last van kerst coronastress of van corona kerststress? In beide gevallen is het kerstverhaal 2020 van toepassing voor u.

Adios Sinterklaas

Ik lig in bed en luister naar Radio 1. De laatste klanken van Reinhard Mey (‘Gute Nacht, Freunde’) hoor ik. Daarna volgen de piepjes van twaalf uur. De nieuwslezer meldt de nieuwste cijfers van het RIVM: er zijn bijna 9000 besmettingen vandaag. Wat een bijzondere Sinterklaasviering dit jaar met zijn hulpen ‘Zoom’ en ‘iPad’. De intocht van Sinterklaas in de haven van Elburg zonder kinderen en zijn tijdelijk verblijf van het Grotepietenhuis op Paleis Soestdijk waren hoogtepunten. Gelukkig hebben de Pieten de cadeaus op tijd gebracht bij de kinderen. Sinterklaas en zijn hulptroepen nemen afscheid van Nederland. Via België en Frankrijk zullen ze hun eindbestemming Spanje bereiken.

 

 

 

 

 

 

 

De Zwarte- en roetveeg Pieten nemen de mooie tekeningen mee naar Spanje. Tot volgend jaar op 5 december!

Speculaas

Speculaas is een gebakken koek waarbij speculaaskruiden gebruikt worden. Het is een populair koekje rond de periode van het Sinterklaasfeest. Volgens oude bronnen was het ook populair bij bruiloften en kermissen. De laatste decennia is het echter normaal geworden het hele jaar door speculaas te eten, vooral bij de koffie of thee en speciaal in de Decembermaand. Speculaas koek, speculaasstaaf, speculaastaart en speculaasbrokken zijn vaak het gehele jaar te koop bij de banketbakker of de supermarkt.

België gaf op 26 oktober 2020 deze prachtige zegels uit. Het past naadloos in uw Sinterklaasverzameling. Ontwerper Myriam Voz koos voor een houten mal in de vorm van Sinterklaas. De twee delen van de speculaas/speculooskoek vormen een samenhangend geheel op een plankje van eikenhout. Toegevoegd (onderaan) typische speculaaskruiden: kaneelstok, steranijs en een beetje bloem. Voor de achtergrond van het vel een stapeltje speculaas. De belettering heeft een kleur en textuur die lijkt op speculaaspasta. Alleen de geur van speculaas ontbreekt nog. Wat een heerlijk vel van de ontwerper.

 

Kerstinkopen

Dan wordt het tijd om Kerstmis verder invulling te geven. We reizen naar winkelcentra en kleine gezellige winkels. We hebben nauwelijks geld uitgegeven in de afgelopen negen maanden. Niet met vakantie, geen festivals en filateliebeurzen bezocht, geen verjaardag gevierd en ook niet veel gegeten in restaurants tijdens de eerste golf en lockdown. In de winkelstraat moeten we de rode pijlen volgen op de grond en zorgen dat we niet in de hekken belanden als het te druk wordt. Soms links, soms rechts passeren. Je focus is helemaal gericht op het volgen van de verkeersregels. Daarbij geholpen door de crowdcontrol manager (= drukte manager).

Dan bereiken we de ingang van de winkel: gebruik handgel, verplicht winkelmandje of winkelwagen, links-of rechts aanhouden, 1,5 meter afstand, pin- of contactloos betalen. Het bord op het raam van de winkel geeft aan dat ‘funshopping’ niet gewenst is, dus of je alleen komt zonder aanhang. Hoe kom ik zo snel mogelijk de winkel uit? Voordat u de volgende winkel bezoekt, moet u eerst buiten in de rij staan alsof u voor een attractie staat van de Efteling. We moeten veel cadeaus kopen voor alle familieleden, dus gaan we vroeg op stap tijdens Black Friday.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shoppen wordt niet als een uitje gezien, maar we zijn bekaf. Een goed geheugen is wel een vereiste, want als je iets vergeet te kopen in de winkel kan je weer achteraan aansluiten. Wat zonde dat V&D er niet meer is. Een warenhuis waar je alle cadeaus kan kopen in één gebouw was erg efficiënt.

 

 

 

We hebben veel cadeaus gekocht voor alle familieleden, dus een geslaagde dag voor ons en voor de winkeliers. We hebben daarna zelf een rustdag nodig om bij te komen. We behoren tot de categorie 65-plussers.

Uitnodigingen sturen

Het voornemen is om niet thuis te eten maar in een chique restaurant. We versturen de uitnodiging gefrankeerd met een speciaal vel met slechts 1 zegel ‘Een kaart blijft langer hangen’. De uitnodiging om buiten te eten staat op het velletje. Maar helaas is de horeca dicht.

Het postzegelvel ‘Een kaart blijft langer hangen’ is speciaal ontwikkeld voor de gelijknamige promotiecampagne. De promotiecampagne ‘Een kaart blijft langer hangen’ maakte het publiek in het najaar 2020 attent op de speciale gevoelswaarde van wenskaarten. Wie van 28 september tot 12 oktober 2020 in de deelnemende winkels en PostNL-punten voor minimaal € 4,95 aan wenskaarten kocht, kreeg daarbij een mooie wenskaart en speciaal ontworpen postzegel cadeau. Op het postzegelvel is de postzegel omringd door een afbeelding met vier vrolijke wenskaarten.

Kerstdiner en muziek

Uiteindelijk besluiten we om zelf te koken voor een groep van twaalf familieleden. Voorgerecht: kreeftensoep, hoofdgerecht: konijn en voor de vegetariërs quinoa met avocado, dessert: lange vingers taart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze keuken is helemaal ingericht volgens het ‘wild’ principe. Aan de linkerkant hebben we vier konijnen opgehangen. Dat lijkt wel voldoende voor een diner van twaalf personen.

Als achtergrondmuziek luisteren we naar de nieuwe kerstsingle van Todd Rundgren: Flappie. Luister maar naar de Engelse vertaling:

https://www.youtube.com/watch?v=iAfE7VzZiYk

De Amerikaanse popmuzikant Todd Rundgren (72), maker van meer dan vijftig albums, kondigde trots zijn allereerste kerstplaat aan, een cover van Flappie. Rundgren volgt het origineel tamelijk nauwgezet. De tekst is letterlijk vertaald en ook de muziek van componist Jan Kokken is door Rundgren overgenomen. Flappie klinkt meer als Floppy, maar dat is volgens Van ’t Hek (66) geen probleem.

Origineel van Youp van ’t Hek – Flappie: 

https://www.youtube.com/watch?v=P_lhoe93DvQ

Het was een van de eerste liedjes die Youp van ’t Hek (cabaretier) schreef. ‘Ik maakte het nummer voor het cabaretclubje van mijn zusje in 1977. Toen ik zag hoe goed het werd ontvangen binnen de studentenvereniging, besloot ik het zelf te gaan zingen tijdens mijn voorstelling bij Cabaretgroep NAR.’ Flappie werd bekend toen in 1980 de toenmalige presentatoren Koos Postema en Willem Ruis van het radioprogramma Langs de lijn het nummer acht keer op een middag draaiden. Van ’t Hek: ‘Daarna heeft Flappie de Nederlandse radio nooit meer verlaten.’ In 2004 kwam het nummer binnen in de Top 2000, in 2019 stond het op nummer 1175.

We sluiten de avond met een mega toetje, zoals het vroeger werd geserveerd, een taart met lange vingers. De kok heeft zijn best gedaan om voor twaalf man eten te koken.

De regels van premier Rutte

Tutututututu… Verschrikt kijk ik naast mijn bed naar de wekkerradio. Het is zes uur in de ochtend en de piepjes van het NOS-journaal volgen. De nieuwslezer meldt dat het aantal besmettingen niet bijna 9000 is, maar eerder 10.000. Helaas was er een fout gemaakt in het ICT-systeem. De kerstaankopen en het kerstdiner waren slechts een droom. Een mooie droom, die verstoord wordt door de strenge regels van het kabinet Rutte. De cadeaus liggen nog in de winkels, het konijn huppelt nog op de kinderboerderij en de twaalf familieleden zijn in hun eigen huis gebleven. We volgen allemaal de regels van premier Rutte. De regels komen tot uiting in de nieuwe kerst coronazegels van de Bahama’s, Ierland, Guernsey, Jersey en Brazilië.

 

Bahama’s

De vier kerstzegels die op 3 december 2020 door de Bahama’s zijn uitgegeven, bieden tips om veilig te blijven tijdens de COVID-19-pandemie. Elke postzegel heeft het opschrift ‘We will stay safe’/’We zullen veilig blijven’. Andrew Robinson ontwierp de postzegels. Cartor, een beveiligingsdrukker in Frankrijk, door middel van lithografie in vellen van 20. Bij de aankondiging van de postzegels zei de woordvoerder van de Bahama’s: ‘Dit jaar, terwijl Bahamanen zich voorbereiden om te vieren, weten we dat het heel anders zal zijn en dit komt tot uiting in onze kerstpostzegeluitgifte, die beide viert Kerstmis en herinnert ons aan de simpele dingen die we allemaal kunnen doen om onze dierbaren te beschermen.’

De 15 ¢ -zegel laat maskers zien met als motto ‘Met een masker’. Het toont drie mensen met gezichtsmaskers met verschillende ontwerpen: respectievelijk kerstklokken, een rood kruis en een rendier. Social distancing nemen wordt weergegeven op de 50 ¢ -zegel, die een kerstboom afbeeldt die tussen een man en een vrouw staat. De 65 ¢ -zegel deelt de boodschap van ‘hoesten en niezen bedekken’, en toont ook een gezin van drie die zich voorbereiden om een ??kalkoendiner te eten. De set is compleet met een 70 ¢ -zegel met een man met een kerstmuts die zijn handen wast.

Ierland

De nieuwe kerstzegels van Ierland combineren het traditionele met het hedendaagse, van de geboorte van Christus tot een videogesprek. De zes postzegels werden uitgegeven op 20 november 2020. Liz Rackard illustreerde de postzegels en Detail Design Studio ontwierp ze. Drukker Joh. Enschede in Haarlem is verantwoordelijk voor deze zelfklevende kerstzegels door middel van lithografie. De postzegels met nationaal tarief worden verkocht in boekjes van vijf en boekjes van 20, en de postzegels met internationaal tarief in een boekje van vijf. Bij de aankondiging zei ‘An Post’ (= Ierse post) dat ze een aantal nieuwe tradities laten zien die onderdeel zijn geworden van het leven met COVID-19, waaronder thuis bakken met het gezin, online bellen met familie en vrienden en een postbode die de post brengt bij een oudere klant, evenals een engel en een traditionele kerststal.

Alle zes postzegels hebben geen waarde in cijfers. Vier zegels hebben letter ‘N’ (= national). Het binnenlandse of nationale tarief is € 1. De andere twee zegels hebben letter ‘W’ (= worldwide). Het internationale of wereldwijde posttarief is € 1,70.

Bij elk tarief is één zegel met een religieus thema inbegrepen. Jozef, Maria en het kindje Jezus zijn afgebeeld op de postzegel voor het binnenlandse tarief, en een engel die de geboorte van Jezus aankondigt, staat afgebeeld op de postzegel voor internationale post.

Op de andere postzegel met internationaal tarief (‘W’) staan ??twee stellen die virtueel een drankje delen en online chatten. Het ene stel zit in hun huis, terwijl het andere op het computerscherm verschijnt.

De drie postzegels voor het binnenlandse tarief (‘N’) stellen een vrouw en haar hond voor die de postbode begroeten, een moeder in een rendiertrui die toekijkt hoe haar kinderen kersttraktaties maken en een met sneeuw bedekt dorp ’s nachts. In het laatste ontwerp vliegen de kerstman en zijn rendieren over het dorp, terwijl een vos pootafdrukken achterlaat in de sneeuw op de straat beneden.

Guernsey

De zes Bailiwick Fishing Boats-labels die oorspronkelijk op 12 februari 2020 waren uitgegeven, waren bedrukt met ‘Wishing you a safe Christmas’. Het hoofdpostkantoor in St. Peter Port geeft deze overgedrukte labels uit van 1-24 december 2020. Bridget Yabsley, hoofd filatelie bij Guernsey Post, zei: ‘Onze Post & Go-postzegels blijven erg populair en daarom hebben we opnieuw een feestelijke boodschap toegevoegd. Tijdens deze ongebruikelijke tijden vonden we het echter gepast om iedereen een veilige kerst te wensen’.

Jersey

De Post & Go Jersey Coastal Flowers-postzegels zijn overdrukt voor Kerstmis 2020. De postzegels bevatten de woorden ‘Wishing you a safe Christmas’ en worden verkocht in het postkantoor in Jersey. Uitgegeven van 1-24 december 2020.

Brazilië

Christina Habli Brandao Dutra van Correios (= Brazilië post) zei in een persbericht: ‘Er zijn 10 woorden, 10 postzegels, 10 uitingen van genegenheid die het gevoel en de uitstraling van een handgemaakt werk in verschillende texturen, silhouetten, vormen en betekenissen overbrengen. breng degenen die ver weg zijn dichterbij’. Lucas Elias ontwierp de postzegels. De Braziliaanse Munt heeft ze in offset gedrukt. De 10 postzegels zijn op 28 oktober 2020 uitgegeven in een vel van 20 (twee van elk ontwerp). De waarde is het basistarief voor de binnenlandse post (= 2,05 reals). De ontwerpen van de kerstzegels van Brazilië gebruiken woorden om mensen tijdens de feestdagen met elkaar te verbinden: ‘Kerstmis – Woorden van genegenheid’.

De thema’s zijn Amor (liefde), Xero, Chamego (knuffelen), Fe (geloof), Gratidao (dankbaarheid), Felicidade (geluk), Saudade (ik mis je), Abracos (knuffels), Sorria (glimlach) en Axe (dansmuziek).

Saudade = Missing you.

Eenzame kerst

André Hazes (1951-2004) had in 1976 een hit met ‘Eenzame kerst’. Het nummer bereikte voor het laatst in 2008 in de TOP 2000 op plek 1522. Dit is het voorland voor onze families tijdens de kerstdagen en vooral de ouderen (risicogroep) die geen bezoek mogen ontvangen.

André Hazes – Eenzame kerst (1976)

André Hazes – Eenzame kerst: https://www.youtube.com/watch?v=pVIAGtQlkzI

Prestigeboekje PP22: André Hazes

Persoonlijke prestigeboekje André Hazes is uitgegeven op 23 september 2009. Het bevat 3 velletjes, elk met 3 verschillende postzegels.

Epiloog

Omdat ons gedrag niet aansluit op de regels van de overheid is het niet mogelijk om in familieverband uitgebreid beide Kerstdagen, oud- en nieuw te vieren. De Rijksoverheid onderzoekt ons gedrag tijdens de coronavirus. Zie de resultaten van deze onderzoeken:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/cijfers-en-onderzoeken-over-het-coronavirus

 

Video So Lonely – The Police (1978):

https://www.youtube.com/watch?v=MX6MvV8cbh8

Dus mensen: Hou vol. Met het vaccin kunnen we meer bewegen en terugkeren naar het oude normaal in 2021!

Meer info:

Coronavaccintracker (NRC): https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/28/volg-de-wereldwijde-race-naar-een-vaccin-a4010139

RIVM en vaccins: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins

Het Coronaspreekuur (medicijnen en vaccins) video: https://www.youtube.com/watch?v=KM6ZmLNHxfE

CBG: https://www.cbg-meb.nl/

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Brazilië Faroer Frankrijk Jersey Verenigde staten Kerst Sint NicolaasNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (17 stemmen, gemiddeld: 4,82 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 15 december 2020 om 18:09

  Mijn advies voor het Kerstmenu 2020:
  VOORGERECHT
  Niet veel soeps
  HOOFDMENU
  In de puré
  Doofpotje van Rutte
  Zelfgedopte boontjes
  Gebakken peren
  NAGERECHT
  Haagse bluf
  DRANK
  Hugo’s water bij de wijn.

  Eet smakelijk

 • Lars op 16 december 2020 om 09:19

  Naar wens kan elk gerecht besprenkelt worden met azijn of een extra korrel zout.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)