Op 2 november geeft PostNL op verzoek van de uitvaartbranche een nieuwe postzegel uit met de frankeerwaarde aanduiding ‘2’. Reden van deze nieuwe emissie? De Nederlander besteed meer zorg en aandacht aan rouwbrieven en -kaarten. De poststukken worden luxer en daardoor ook zwaarder dan 20 gram voor bestemmingen binnen Nederland. Twee postzegels met Nederland 1 op een rouwbrief ontsiert dergelijke brief. De komst en uitgave van de Rouwpostzegel Nederland 2 is de oplossing, waarmee ook plakgemak gepaard gaat.
Gerelateerde artikelen
Rouwpostzegel Nederland 2, dag van uitgifte 2 november 2020
De vierkante, richtingloze Rouwpostzegel 2 is in uitvoering, behalve waardeaanduiding en kleur, gelijk aan de Rouwpostzegel 1, die Rutger Fuchs in 1998 heeft ontworpen. In de herfstbruine achtergrondkleur met een lichte neiging naar oranje (met een kleurverloop van licht naar donker) is een oplichtend diagonaal schijnsel met een opwaartse beweging aangebracht. Het abstracte en stijlvolle ontwerp verbeeldt tijdloosheid met als gevolg geen jaartalvermelding, zoals gebruikelijk is op de postzegels.
Een postzegelvel Rouwpostzegels bevat 50 postzegels. De oplage omvat 10.000 vellen. De herkenbaarheid van de rouwbrief wordt door het op de kop staande L-teken (linksboven) in de de poststroom met gemak herkend.
Rouwpostzegels Nederland 1 (1998, 2001, 2002, 2006 en 2010)
Viermaal is de Rouwpostzegel na de eerste uitgave in 1998 (nvph 1746) met aangepaste waarde- en frankeermogelijkheid uitgegeven. In 2001 met dubbele waarde-aanduiding (nvph 1987), in 2002 met 0,39 cent (nvph 2049), in 2006 met 0,44 cent (nvph 2484) en in 2010 met ‘1’ (nvhp 2746).
Eerder uitgegeven rouwpostzegel?
Twee verschillend gekleurde vliegende duif-postzegels, ontworpen door Chris Lebeau, zijn volgens de NVPH-catalogus 2021 (blz. 57) in verschillende jaren van uitgifte verschenen:
- nvph 171: 11?2 cent donker violet (paars), uitgegeven vanaf 1928.
- nvph 172: 11?2 cent grijs, uitgegeven vanaf 1935.
Naar ik me nu nog vaag weet te herinneren, heb ik eens gelezen dat of de paarse, of de grijze vliegende duifpostzegel speciaal voor de frankering van rouwbrieven werd bedoeld. Naspeuring in filatelistische naslagwerk en zoeken op Google daarover heeft me niets opgeleverd.
Vandaar de vraag aan u als lezer van postzegel-blog: “Wie van u kan me over het gebruik van een van deze postzegels voor rouwpost nader informeren? Graag per mail uw reactie met bronvermelding, eventueel met fotokopieën aan batehijlkema@ziggo.nl en/of via postzegelblog-reactie. Bij voorbaat dank voor uw medewerking.”
Reacties (8) Schrijf een reactie
Ik meen me te herinneren ergens gelezen te hebben dat de paarse kleur teveel geassocieerd werd met het katholieke geloof en dat daarom later voor een andere kleur gekozen is, maar ook ik kan daar zo snel niets meer over terugvinden.
In de collectie van onze lokale historische vereniging zitten veel overlijdenskaarten. Vroeger, toen er nog geen aparte envelop omheen zat maar de kaart met een klepje in een gleuf werd gesloten, hadden die (rk) uit de veertigdagentijd een paarse rand en de rest van het jaar een grijze rand.
Ik vind ook het ontwerp voor rouw met waarde 2 een gepaste postzegel.
In het persbericht van PostNL staat (dinsdag) 3 november als uitgiftedatum vermeld. Dit is een dag later dan in dit blog wordt gemeld.
Dit is de bron https://www.postnl.nl/over-postnl/pers-nieuws/nieuws/2020/rouwpostzegel.html
Overigens wist een collega-verzamelaar in februari 2020 al te melden dat er een tarief-2 zegel zou komen.
Op blz. 605 van het maandblad Filatelie 11 staat een herbevestiging van Arjan Keppel’s reactie: “De paarse vliegende duif (nvph 171) is vervangen door een kleurloos grijze vliegende duif (nvph 172). Reden? De overwegend protestants-christelijke regering vond de kleur paars te katholiek.
Deze postzegels hebben dus niets te maken met de frankering van rouwbrieven.
Heef u de speech én visie van de nieuwe voorzitter Victor Coenen van KNBF op blz. 574/5 al gelezen? Uitermate actueel en interessant!
Goed gevonden, Bate! Ben blij dat m’n geheugen me nog niet in de steek laat!
:-)
Ik ben deze rouwzegel “2” tot nu nog slechts 1x tegengekomen, dus het zal wel meevallen met de luxe zware rouwbrieven van tegenwoordig.
Zegels met waarde 2 zijn naar mijn mening totaal overbodig.
De Willem-Alexanderzegel 2 heb ik sinds de eerste uitgave in 2013 slechts 1x op de post ontvangen. Het aantal Beatrixzegels 2 en zakenzegels 2 kan ik ook op 1 hand tellen.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)