Persvrijheid - een kostbaar goed - Postzegelblog

Persvrijheid – een kostbaar goed

0

Laatst kreeg ik een brief van een kennis uit Berlijn. Hij stuurde het bericht, zoals het filatelisten betaamt, in een enveloppe en niet per e-mail. Deze enveloppe met een prachtig zegel erop, vind ik adembenemend mooi. Niet alleen vanwege het ontwerp, maar vanwege de uitstraling en de impact die het zegel heeft.

Op 2 januari 2020 heeft Deutsche Post namelijk een speciaal zegel uitgegeven met als onderwerp “persvrijheid”. Eigenlijk was de postzegel wat laat met het oog op de gebeurtenissen die wereldwijd plaatsvinden. Jaar na jaar worden journalisten gehinderd, vervolgd, gearresteerd en veroordeeld bij de uitvoering van hun werk vaak zonder grondwettelijke procedure of rechtvaardiging. De AIJP, de mondiale vereniging van Filatelistische Schrijvers en Journalisten en waarvan deze redacteur ook lid is veroordeelt dergelijke gebeurtenissen op iedere mogelijke manier en bevestigt haar doelstelling dat journalisten vrij en ongehinderd moeten kunnen werken. Een “vrije pers” is een groot goed, dat te allen tijde moet worden geclaimd, zelfs in de zogenaamde democratische staten – en zelfs daar is persvrijheid soms in gevaar.

De nu gepresenteerde postzegel herinnert ook aan de echt machtige of schijnbaar machtige mensen die zich graag verbergen achter dikke muren, waardoor vaak geen kritische vragen worden gesteld. De muur verbeeldt ook nog eens een fase in de Duitse geschiedenis waarin de vrijheid van de pers in bepaalde delen uiterst beperkt was en dat vind ik nu het mooie aan dit zegel, het zoekt het voorbeeld dicht bij huis en niet bij verre dictaturen waarbij wij in Nederland altijd het vingertje opheffen en alles altijd beter weten. Als je naar het nepnieuws kijkt dat ons alledaags omringt op het Internet dan blijkt dat de muur zelfs nog dikker geworden is om achter de waarheid te komen. Een prachtig zegel met een fantastische uitstraling en diepgang.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)