De Vier Jaargetijden-postzegels in 1999, 2007 en 1930 - Postzegelblog

De Vier Jaargetijden-postzegels in 1999, 2007 en 1930

0

NVPH 1616 - 100 jaar ANWB bewegwijzeringIn het PostNL-persbericht ‘Openbaar Vervoer in Nederland’ van 10 augustus 2019 stond voor mij een opmerkelijke zin met een opmerkelijk woord: “Het Openbaar Vervoer rijdt elke dag, elk seizoen.” Daarom zie je in de achtergrond van de postzegels alle weertypen terug: van zon en regen tot onweer, storm en mist. Het openbaar vervoer brengt de passagier door weer en wind op zijn of haar bestemming.”

Het woord ‘seizoen’ is voor mij de aanleiding aandacht aan de emissie Vier jaargetijden (nvph 1814/17) van fotograaf-vormgever Harold Strak te schenken, bovendien zijn ook deze fotografische afbeeldingen op vier verschillende plaatsen in de stad en op het platteland verspreid over ons land te vinden.

Realisatie van het postzegelonderwerp

Het postbedrijf wordt ieder jaar bedolven door postzegel-aanvragende partijen om aandacht aan hun specialistische onderwerpen te schenken via een postzegel. In 1999 vielen vier aanvragers in de prijzen:

  • 400-jarige herdenking uitvinding boekdrukkunst door Lourens Jansz Coster.
  • 100-jarige bezit landgoed Sonsbeek van de gemeente Arnhem.
  • 50e verjaardag Keukenhof in Lisse
  • 100-jarig bestaan van Staatsbosbeheer (SBB).

Voor het postbedrijf was het in 1999 een fluitje van een cent de vier jubilerende winnaars te combineren met de vier jaargetijden, maar voor fotograaf-vormgever Harold Strak des te moeilijker de samenvoeging via foto’s aansprekend uit te voeren.
Stark heeft daartoe een duidelijk herkenbaar ‘hoofdonderwerp’ op de voorgrond in het centrum van de postzegel geplaatst. Op de achtergrond zijn de ‘seizoensgebonden-kleurschakeringen-van-de-natuur’ als entourage op het tweede plan geplaatst.

Lentepostzegel

NVPH 1817 - Vier Jaargetijden 1999 Keukenhof

Het vijftigste verjaardag van de Keukenhof werd feestelijk opgeluisterd met een speciale zomertentoonstelling De Zomerhof. Een variatie van kleurige tulpen op de voorgrond met een bloeiende prunus op de achtergrond.

Zomerpostzegel

NVPH 1816 - Vier Jaargetijden 1999 Weerribben SBB

Een berkenboom in-volle-blad tegen een heldere lucht en nabij rimpelloos spiegelend water staat in het nationale park De Weerribben, één van de belangrijkste moerasgebieden van alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer in het noordwesten van Overijssel bij Steenwijk.

Herfstpostzegel

NVPH 1814 - Vier Jaargetijden 1999 Haarlemmerhout

De goudgele bladkleur van de bladeren aan de bomen en op grond omlijsten de kubusachtige gedenksteen (dobbelsteen) van Laurens Janszoon Coster met rondom een ijzeren hek in het stadspark De Haarlemmerhout in Haarlem. Volgens overlevering zou Coster tijdens een wandeling in het park een zojuist door hem uitgesneden letter uit zachte beukenschors op de modderige grond hebben laten vallen. Toen Coster de letter opraapte, zag hij in de modder de letter in spiegelschrift afgedrukt. Deze ervaring heeft uiteindelijk tot de nieuwe druktechniek geleid.

Winterpostzegel

NVPH 1815 - Vier Jaargetijden 1999 Sonsbeek

Bladerloze kale en somber kleurige bomen tegen een grauwe lucht omringen de ‘Grote waterval’ in het Sonsbeek-park in Arnhem, dat ‘voor altijd’ voor het publiek opengesteld wordt. Het water, via de Jansbeek aangevoerd, is afkomstig uit zogenaamde sprengen (omhoog borrelend kwelwater) van het Zijpendaalse Park en het stadspark Sonsbeek.

Postzegelboekjes: vier jaargetijden 1999 (PB 53a/b/c/d)

De vier jaargetijden-postzegels 1999 (nvph 1814/17) zijn in hangboekjes-uitvoering met afbeeldingen van de natuurparken Keukenhof (lente), Weerribben (zomer), Haarlemmerhout (herfst) en Sonsbeek (winter) uitgegeven. De uitgiftedata hangen samen met de jaargetijden: 2 maart, 8 juni, 7 september en 30 november.


Een hangboekje in geopende toestand toont de vier jaargetijdenpostzegels samenhangend in combinatie met een sfeervolle foto van het desbetreffende jaargetijde.

Jaargetijden-postzegels 2007

In 2007 zijn er nogmaals postzegels uitgegeven met de jaargetijden als onderwerp. Per vel 2 x 5 postzegels. Via bomen en onderdelen daarvan zijn de jaargetijden op inhoudsvolle en sfeervolle wijze getoond.

Jaargetijden-postzegels 1930

NVPH 232 - Kinderzegel 1930 - lente jong kindNVPH 233 - Kinderzegel 1930 - zomer kind met hond

NVPH 234 - Kinderzegel 1930 - herfst St. ChristoffelNVPH 235 - Kinderzegel 1930 - winter kerstkribbe

De naakte kinderen op de kinderzegels 1930 (nvph 232/35) stellen de vier jaargetijden voor:

  • 1½ cent: het jonge kind in de zon verbeeldt de lente.
  • 5 cent: het kind met bloem en hond in de zonneschijn verbeeldt de zomer.
  • 6 cent: het kind op de schouder van Sint Christoffel (met staf [links]) verbeeldt de herfst.
  • 12½ cent: het Christus-kind in de [kerst]kribbe met twee ezels verbeeldt de winter.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,20 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)