Ter gelegenheid van het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden, geeft PostNL op zaterdag 4 april 2020 het postzegelvel 75 jaar vrijheid uit. De emissie telt zes postzegels met twee verschillende postzegelafbeeldingen. De oplage omvat 82.000 postzegelvellen. De postzegels geven afbeeldingen van personen:
Gerelateerde artikelen
- de ene persoon, die op 5 mei 1945 is geboren, heeft 75 jaar in vrijheid geleefd
- de andere persoon, die op 5 mei 2020 zal worden geboren, ziet voor het eerst het levenslicht en zal in vrijheid kunnen leven.
75 jaar vrijheid: uitgiftedatum zaterdag 4 april 2020
Allegorische verbeelding 75 jaar vrijheid
Geboren op 5 mei 1945
Op de eerste postzegel staat het fotoportret van Jan van der Linden (met kleine baard), die op 5 mei 1945 is geboren. Van der Linden (collega van de ontwerper), gekleed in een donker pak met een stemmige das, heft zijn rechterhand op en kijkt recht in de camera: “Ik zie het leven met vertrouwen tegemoet. Kom maar mee!”
Verwacht op 5 mei 2020
Op de tweede postzegel staat het fotoportret van de zwangere Yvette Hartman-Mercier met bolle buik (medewerkster bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei). De geboorte van haar zoon zal (na prenatale fase) volgens de prognoses op 5 mei 2020 plaatsvinden. Mevrouw Hartman (ze vervult een intermediaire doorgeef functie) draagt een geeloranje jurk en houdt met de rechterhand haar buik vast. Zij kijkt naar beneden, naar haar nog ongeboren zoon: “Ik kijk naar het leven dat nog moet beginnen.”
Virtuele postzegelafbeelding/-verbeelding
A) ‘Tijd-begrenzers’
Beide personen op de postzegels fungeren daar als ’tijd-begrenzers’ met een lang en kort beleefd leven in vrijheid. De dame vervult er echter een intermediaire ‘door-geef-luik-functie’: niet zij, maar haar zoon (die nog geboren moet worden) is feitelijk de hoofdpersoon.
B) Futuristisch
Futuristisch, op de toekomst gerichte beelden ven twee personen, die op 5 mei 2020 een verandering zullen ondergaan/beleven:
- De oudste persoon viert zijn 75e verjaardag en continueert het leven in vrijheid.
- De jongste persoon zal nog worden geboren. Hij zal voor het eerst het levenslicht kunnen zien en het leven in vrijheid kunnen starten.
C) Kleur
Ontwerper Van den Berg over de groenblauwe achtergrondkleur: “Warm cyaan. Ik wilde een frisse, tijdloze kleur,aan de postzegels geven, waarbij het licht van links binnenkomt.”
D) Ritme
Om ritme in het postzegelvel te brengen, zijn de postzegels wisselend links en rechts geplaatst met als rustpunt de middelste twee. Beide personen kijken elkaar daar ook aan.
E) Logo
Boven de portretten staat het logo 75 jaar vrijheid, dat in dezelfde kleurstelling linksboven op de velrand staat.
Boek 75 jaar vrijheid
Tegelijk met de uitgifte van de postzegel zal ook het boek 75 jaar vrijheid uitgegeven worden. De postzegel schenkt aan twee personen aandacht, het boek daarentegen trekt ruimte uit voor 76 personen met foto en ieders levensverhaal. Allen leven 1, 2, 3 t/m 74, 75 of 76 jaar vanaf hun geboorte in vrijheid.
Ontwerper
Creatief ontwerper Gijs van den Berg werkt bij ontwerp- en reclamebureau KesselsKramer in Amsterdam als creative director en partner. KesselsKramer ontwierp eerder de Felicitatiezegels 2000 (nvph 1878/87), Decemberzegels 2007 (nvph 2530/39 & nvph 2540/49) en Kleinste Kortste Film met Carice van Houten & Anton Corbijn (nvph 2769).
Fotograaf
Bert Teunissen fotografeert de mensen op een vrij klassieke, speciale manier. Al pratend met de persoon bouwt hij een relatie op met de persoon. Zodra de persoon zichzelf is, fotografeert hij. Teunissen legt de persoon vast, zoals hij echt is. Ongedwongen, onbevangen en ongekunsteld.
Meer bevrijdingsherdenking-postzegels
In 1970 en 1995 is ook met postzegels aandacht aan de 25e en 50e bevrijdingsherdenking (nvph 970 & nvph1643/45) van ons land gegeven. Toen is met een abstracte beeldtaal de vrijheidsbeleving verbeeld.
Ontwerper Van den Berg laat met deze twee postzegels de beleving van de/het vrijheidsperiode én -beginsel op een meer tastbare en indringende wijze in overdrachtelijke zin met behulp van de allegorische vergelijking (starten & continueren) ervaren en beleven. Een bijzonder raak getroffen postzegelvelontwerp!
In 1945 wordt met de postzegel (nvph 443) op een levendige en strijdvaardige wijze met de oranjekleurige Nederlandse leeuw de draak overwonnen. Deze tijdgebonden beeldtaal vindt zijn oorsprong in de heraldiek van weleer.
Reacties (6) Schrijf een reactie
Voor een betere begripsvorming van het boek ’75 jaar vrijheid’: in de vier hoeken van de linker bladzijde staat met het cijfer 32 in het centrum : “Toninho leeft 32 jaar in vrijheid.”
Waarom meldt PostNL/CollectClub hierover niets behalve vermelding in het programma in de vorige Collect? Deze postzegel en de postzegel die vandaag uit zou komen zijn niet eens bij CollectClub on line te bestellen. Nog niet zo lang geleden waren postzegels die nog uit moesten komen ruim van te voren te reserveren.
Het laat melden van nieuwe emissies valt me al vanaf de decemberzegels 2019 op.
Het is niet handig om een persbericht te versturen met een link naar de site om de zegels te bestellen terwijl ze daar dan nog niet eens staan. Weinig alert van afdeling communicatie en pr.
De vraag die hier tot op heden nog steeds wel onbeantwoord gebleven is: Heeft de bevalling van de zoon van Yvette Hartman-Mercier daadwerkelijk plaatsgevonden op 5 mei jl.? Maken moeder en kind het goed?
Is er daarover later nog iets bekend geworden?
Voor Guido en andere belangstellenden: Yvette is op 7 mei bevallen van een gezonde zoon Dries.
Namens postzegelblog van harte gefeliciteerd met jullie zoon.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)