Hamlet - Postzegelblog

Hamlet

0

‘Hamlet, Prins van Denemarken’ is een van de meest bekende treurspelen van de Engelse toneelschrijver, dichter en acteur William Shakespeare. Deze werd geboren in Stratford-upon-Avon in 1564 en werd daar tevens begraven in 1616. Shakespeare had een enorme invloed op de Engelse taal, heel veel woorden, uitdrukkingen en citaten zijn van hem afkomstig. Hij kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver.

Hij schreef sonnetten en langere gedichten. Zijn toneelstukken worden verdeeld in drie genres: tragedies, historische stukken en komedies. In 1588 verruilde hij zijn geboorteplaats voor Londen en werd al snel een bekend acteur en schrijver en had derhalve geen financiële zorgen meer. ‘Hamlet’ werd een van zijn grootste tragedies samen met ‘Othello’, ‘King Lear’ en ‘Macbeth’.

‘Hamlet’ is een wraaktragedie met als thema’s: wraak die tot waanzin leidt, jaloezie, illusies, verzoening en tomeloze ambitie. De vader van de hoofdpersoon, de koning van Denemarken, wordt vermoord door diens broer Claudius. Deze eist de troon op en trouwt met de weduwe van zijn broer, waardoor hij de stiefvader wordt van Hamlet. ’s Nachts spookt de geest van Hamlet’s echte vader rond het kasteel. Hij vertelt zijn zoon dat hij door toedoen van Claudius is vermoord. Hamlet twijfelt: spreekt de geest de waarheid of zijn het duistere krachten die op hem inwerken? Zijn geliefde Ophelia verdrinkt (zelfmoord?), waanzinnig geworden van verdriet wegens het vertrek van Hamlet en de dood van haar vader die door Hamlet is neergestoken. Hamlet wendt gestoordheid voor om erachter te komen of Claudius inderdaad de oude Hamlet heeft vermoord. De jonge Hamlet wordt in het laatste bedrijf vermoord in een gevecht; hij wordt geraakt door de giftige punt van een zwaard.

Onderstaande twee zegels tonen het moment dat grafdelvers bezig zijn met het graf voor Ophelia. Hamlet ontdekt daar de schedel van Yorick, de hofnar uit zijn jeugd. Hij houdt de schedel in zijn hand en zegt: ‘Helaas, arme Yorick,’ zich bewust van zijn eigen sterfelijkheid.

Hamlet is een complexe figuur vol tegenstellingen. Hij wil een held zijn maar is tevens filosofisch en contemplatief van aard. Besluiteloosheid en bereidheid tot het begaan van gewelddaden wisselen elkaar af. Hoewel er nogal wat doden vallen, allemaal direct of indirect door het toedoen van Hamlet, gaat deze held door zijn eigen daden zichzelf haten en gaat hieraan ten onder.

‘To be or not to be, that is the question.’ De eerste regel van de beroemde monoloog waarin Hamlet zelfmoord overweegt om te ontsnappen aan de situatie waarin hij zich bevindt.

‘The Swan’, samen met ‘The Globe’ en ‘The Rose’ de oudste Shakespeare theaters in Engeland.

USSR 1966 – De film ‘Hamlet’

Shakespeare werd begraven in de Holy Trinity Church in Stratford-upon-Avon. Men beweert dat het graf zeven meter diep is gemaakt om diefstal te voorkomen. Op de zwaar afgesleten steen boven zijn graf staat een grafschrift met waarschuwing de beenderen niet te beroeren of te verplaatsen.

  ‘Blest be the man who spares these stones and cursed be he who moves my bones’

China 2016. Twee briefkaarten: een van de schrijver Tang Xianzu en een van Shakespeare met als onderschrift: Drama Shines in China and the West.

Mailing Deutsche Post: geschenkenfolder met daarin verschillende artikelen met betrekking tot Hamlet

 

‘Ophelia’ schilderij van John Everett Millais (1852). Chinese ‘loterijkaart’

De 100e geboortedag van de Nederlandse acteur en regisseur Eduard Verkade (1879-1961) werd in 1979 door de Nederlandse post herdacht met een postzegel waarop hij Hamlet vertolkt.

Die Haghespelers is de naam van vier Nederlandse toneelgezelschappen van Eduard Verkade die actief waren tussen 1908 en 1935. Onderaan staan Verkade’s initialen. ‘Hamlet’ was een van de favoriete opvoeringen. Het ontwerp van bovenstaande afbeelding werd gemaakt door Chris Lebeau in 1917.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch China Volksrepubliek China vóór 1949 Denemarken Nederland Burchten,Kastelen en Paleizen PaleizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)