Olympische Spelen 1948 met deelname van Oostenrijk - Postzegelblog

Olympische Spelen 1948 met deelname van Oostenrijk

0

De bijzondere postzegel die op 16 januari 1948 door de Oostenrijkse postdienst werd uitgegeven was ter gelegenheid van de Olympische Zomerspelen die in Londen, Groot-Brittannië, werden gehouden. Zo staat het in enkele postzegelcatalogi aangegeven. Het waren de eerste Zomerspelen na de Tweede Wereldoorlog.

 

De Britse postdienst was niet de eerste die door middel van postzegels aandacht schonk aan dit evenement. Op 29 juli 1948 werden vier postzegels voor de ‘Olympic Games’ uitgegeven. Vanwege de enkele jaren daarvoor beëindigde Tweede Wereldoorlog waren Duitsland en Japan uitgesloten van deelname, maar Italië, Hongarije en Oostenrijk mochten wel deelnemen. Ook China behoorde tot de deelnemers, maar de Sovjet-Unie bleef weg.

Ontwerper Alfred Chmielowski ontwierp een eenvoudig uitgevoerde postzegel waarbij op een sokkel met de Olympische ringen een schaal is geplaatst met de Olympische vlam. De zegel werd in een oplage van 1,4 miljoen stuks gedrukt in plaatdruk. De drukplaat was gegraveerd door Georg Wimmer. Oostenrijkse politici vonden het belangrijk dat na de donkere jaren van de Tweede Wereldoorlog de Olympische gedachte heropleefde in het land. Daarom werd de Oostenrijkse postdienst geadviseerd om een postzegel uit te geven die breed door het publiek zou worden gedragen. De frankeerwaarde van de zegel was in het oorspronkelijk ontwerp 60 Groschen, maar werd verhoogd naar 1 Schilling. Ook de toeslag werd verhoogd van 20 Groschen naar 50 Groschen. De kleur bruinlila werd gewijzigd in ultramarijnlila.

 

 

Waarom die wijziging in frankeerwaarde en toeslag? De uitgiftedatum van de Oostenrijkse postzegel, vrijdag 16 januari 1948, viel vlak voor de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in het buurland Zwitserland in Sankt Moritz. De sluitingsceremonie vond plaats op 8 februari 1948. De ontwerper van de postzegel had de opdracht eind 1947 ontvangen en het besluit tot uitgifte was al eerder genomen. Maar op 10 december 1947 werd de geldhervorming doorgevoerd. Had dat invloed? Oostenrijk nam voor de vijfde keer deel aan de Olympische Winterspelen. Het aantal disciplines waaraan werd deelgenomen was acht met 53 olympiërs en officials. Oostenrijk behaalde één gouden medaille in het Alpineskiën door Trude Beiser. Verder drie zilveren medailles en vier bronzen medailles. De vrouwen veroverden de meeste medailles, zes stuks, de mannen twee. Was de postzegel bedoeld voor de Winterspelen of de Zomerspelen of voor beide? Ik ga ervan uit voor de Winterspelen in Sankt Moritz. De vier postzegels van Zwitserland werden uitgegeven op donderdag 15 januari 1948, een dag eerder dan de Oostenrijkse postzegel.

 

De XIV Olympische Zomerspelen werden gehouden van 30 juli tot 14 augustus 1948. Tweeënvijftig landen namen deel aan deze Spelen en toonden daarmee het grote belang van de eerste Zomerspelen na de Tweede Wereldoorlog. Die landen konden zich inschrijven voor 136 wedstrijden in 17 verschillende sporten met ongeveer 5.000 atleten. Oostenrijk nam ook deel met 147 deelnemers en officials. Aan atleten waren 144 deelnemers ingeschreven waarvan 88 mannen en 46 vrouwen. Bij het speerwerpen voor vrouwen won Herma Bauma een gouden medaille. Brons werd drie maal gewonnen. Een voor Ine Schäffer met kogelstoten, een voor Fritzi Schwingl voor eenpersoons kajak 500 meter en een voor Ellen Preis voor floret. De heren wonnen geen enkele medaille.

 

In een postzegel in het vel komt een plaatfout voor. Hierbij  is de bovenste lijn van de sokkel boven de middelste ring en de onderzijde van de schaal onderbroken. Verder vertoont de schaal beschadigingen. Deze postzegel was de eerste bijzonder zegel die uitkwam na de geldhervorming van 10 december 1947, waarbij 1 nieuwe Schilling gelijk stond aan 3 oude Schilling. Alle postzegels uitgegeven voor 10 december 1947 werden ongeldig verklaard. De postzegel voor de Olympische Spelen uitgegeven op 16 januari 1948 bleef geldig voor de frankering tot 30 juni 2002 vanwege de invoering van de euro. Maar wie heeft er nu gelijk gehad voor wat betreft de reden van uitgifte? Voor de Winterspelen, de Zomerspelen of voor beide spelen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch China Volksrepubliek China vóór 1949 Duitsland Groot Brittannië Japan Olympische Winterspelen Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)