Australische dierentuinen (deel 1) - Postzegelblog

Australische dierentuinen (deel 1)

0

Toen het nieuws mij bereikte via een goede kennis die in Australië woont dat hij op 2 augustus 2019 had vernomen, dat de olifanten in de dierentuin van Melbourne weg zouden gaan, herinnerde ik me dat in een van mijn albums een serie postzegels aanwezig moest zijn met die olifanten erop afgebeeld. Inderdaad had de Australische Post op 28 september 1994 een serie van vijf postzegels en een blokje uitgegeven met afbeeldingen van dieren in dierentuinen.

De dierentuin in Melbourne bezat zes Aziatische olifanten. Om de olifanten meer ruimte te geven worden ze overgebracht naar een nieuw onderkomen in Werribee Open Range Zoo. Deze dierentuin ligt ongeveer 32 kilometer ten zuidwesten van de stad Melbourne. De oudste dierentuin in Australië is te vinden in Melbourne. De Royal Melbourne Zoological Gardens, zoals de volledige naam luidt, werd geopend op 6 oktober 1862.

De dierentuin is ingericht naar voorbeeld van de London Zoo en heeft vijf themagebieden: de ‘Australian Bush’, de ‘Lion Gorge’, het ‘Gorilla Rainforest’, de ‘Wild Sea’’  en tot voor kort de ‘Trail of the Elephants’. De dierentuin had twee Aziatische olifanten, een mannetje met de naam Bongsu en een vrouwtje met de naam Mek Kapah. Bong Su kwam op tweejarige leeftijd in 1977 aan in de dierentuin als gift van de sultan van Pahang. Helaas overleed Bong Su in oktober 2017 aan artritis. Mek Kapah werd in 1973 geboren in Maleisië en arriveerde op 11 mei 1978 in de dierentuin. Ze is nu 46 jaar oud.

De dierentuin van Perth in Australië heeft een grote kolonie orang-oetans die leven in een voor hen natuurlijke omgeving. Sinds 1970 zijn hier 29 jonge dieren opgegroeid en daarmee is deze dierentuin de meest succesvolle ter wereld op het in stand houden van de orang-oetan. Een groot parkachtig landschap werd aangelegd dat werd geopend op 17 maart 1898. De dierentuin van Perth, onderdeel van het parklandschap, werd op 17 oktober 1898 voor het eerst opengesteld voor bezoekers.

Bij de opening van de dierentuin in 1898 was slechts één orang-oetan aanwezig. Al snel volgden meer van deze dieren en sinds 1970 zijn in Perth Zoo 29 jongen geboren. Ongeveer 80% van het leefgebied van de orang-oetan is verloren gegaan door bomenkap niet alleen voor het hout, maar ook om er oliepalmplantages op te vestigen. Daarom is de apensoort bedreigd. Jonge orang-oetans worden soms in het wild uitgezet in het beschermde Bukit Tegapuluh reservaat op Sumatra.

De dierentuin van Adelaide is de op een na oudste dierentuin in Australië. De dierentuin werd geopend op 23 mei 1883 die als voorbeeld de dierentuin van Regents Park Zoo in Londen had genomen. De dierentuin heeft en grote botanische tuin met zeldzame bomen en struiken. Er staat zelfs een boom die voor de oprichting van de dierentuin is geplant, een Moreton Bay Fig. Deze boom staat in de buurt van het Minchin House, de voormalige directeurswoning en is in 1877 aangeplant.

De dierentuin van Adelaide bezit een grote collectie ara’s en andere papegaaiensoorten. Op de postzegel is de dieprode ara afgebeeld, oorspronkelijk afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Daar is de ara vrijwel uitgestorven in voormalige oerwoudgebieden die zijn verdwenen om plaats te maken voor de landbouw en veeteelt. En door de vogels te vangen voor de handel in papegaaien. Maar in enkele gebieden komt de ara nog veel voor zoals bij de Tamaulipas in het noordoosten van Mexico en op het eiland Coiba, een van de grootste natuurparken in Panama. De meeste belangstelling gaat bij de bezoekers van de dierentuin van Adelaide echter uit naar de felblauwe zeer zeldzame Hyacint Ara.

De dierentuin in Sydney is bekend onder de naam ‘Taronga Zoological Park’. De dierentuin ligt in de voorstad Mosman, ten noorde van de haven van de stad. De dierentuin werd voor het eerst opengesteld op 7 oktober 1916. De meeste dieren die hier toen waren ondergebracht waren afkomstig uit de verouderde dierentuin ‘Moore Park’. Taronga Zoo bezit een grote collectie reptielen en amfibiën. Het 28 hectaren grote park is verdeeld in acht gebieden en biedt onderdak aan meer dan 4.000 dieren van 350 soorten.

Een van de zeldzaamste hagedissen ter wereld is de Fiji-kuifleguaan. Leguanen komen voor in alle dierentuinen maar deze specifieke hagedis is alleen te vinden in de tropische droge bossen op de Fiji-eilanden en in de dierentuin Taronga in Sydney. In 1984 werden door de regering van Fiji vier exemplaren van de Fiji-kuifleguaan geschonken aan de dierentuin. Dat de leguaan op de Fiji-eilanden werd ontdekt is te danken aan de film ‘The Blue Lagoon’ die uitkwam op 20 juni 1980. Tijdens met maken van de film werden opnamen gemaakt van de flora en fauna op enkele afgelegen eilanden, waaronder een grote kleurrijke leguaan. Een geleerde van de Universiteit van de Zuid-Pacific, Dr. John Gibbons, zag de film en ontdekte dat de leguaan een aparte soort moest zijn, die nog niet eerder was ontdekt. Gibbons bestudeerde op dat moment de Fiji-gestreepte leguaan, die al eerder bekend was geworden. Vandaar dat dit zeldzame dier werd afgebeeld op de postzegel. Twee mannetjes hebben een naam gekregen, Kermit en Teddy.

Western Plains Zoo in Dubbo, Nieuw Zuid Wales, is een van de jongste dierentuinen in Australië. De dierentuin, ook wel Taronga Western Plains Zoo genoemd, werd geopend op 28 februari 1977 om meer fokruimte te bieden aan grotere dieren zoals olifanten en antilopen. Daartoe was de beschikbare ruimte in de dierentuin in Sydney te klein. Men vond bij Dubbo een groot verlaten terrein dat vroeger dienst deed als legerkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. De dierentuin heeft een oppervlakte van 300 hectaren. In 1994 ontving de dierentuin een bekroning als beste grote toeristische attractie in Australië.

In de jaren ’80 werd in Western Plains Zoo begonnen met een fokprogramma voor jachtluipaarden, de cheetah. Sindsdien zijn al twintig keer jongen geboren. Op 6 juni 2018 voor het laatst met de geboorte van zes welpen van moeder Kyan en vader Jana. Het was het vierde nest van Kyan. Jana is een van de vier mannetjes in het gezelschap van nu 11 volwassen dieren en zes welpen. Er leven thans nog zo’n 7.000 jachtluipaarden in het wild, de helft daarvan in enkele Afrikaanse landen. In Zimbabwe echter is het aantal drastisch gedaald. In december 2016 heeft men daar van de 1.200 exemplaren er nog maar 170 kunnen traceren. In Azië is de jachtluipaard vrijwel geheel uitgestorven.

De Postdienst van Australië heeft tegelijkertijd met de uitgifte van de serie postzegels een postzegelboekje uitgegeven met tien zelfklevende postzegels uit de serie. Het zijn de twee postzegels met een afbeelding van de dieprode ara en van het jachtluipaard.

Daarnaast is nog een blokje uitgegeven met daarin opgenomen de vijf verschillende postzegels. Maar over dat blokje is nog veel meer te vertellen en dat doe ik in deel 2.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Apen Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)