Fila Corona Varia (13) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (13)

5

Vanaf 16 maart 2020 zijn we al weken van de kaart. We kunnen geen lange auto of treinreizen maken, want de horeca en de musea zijn gesloten. Ook zijn de attracties dicht. Evenementen worden niet georganiseerd tot 1 september 2020. En de (klein)kinderen kunnen ook niet op bezoek bij de (groot)ouders. In deze 13e blog: Weken van de Kaart, Ierland COVID-19 uitgiften met gratis kaarten en Liechtenstein.

Weken van de Kaart

PostNL meldt dat er weer meer kaarten worden verstuurd aan de (groot)ouders, die in een woonzorgcentrum of in een verpleeghuis wonen of in een ziekenhuis zijn opgenomen. We kunnen niet even langskomen en deze familieleden zijn daardoor weken van de kaart.

Ierland (2020): frankeermachine stempel ‘Stay at Home’.

Zij hebben door de social distancing heel veel last van huidhonger. De behoefte aan fysiek contact is in mensen verankerd; een simpele aanraking kan een waaier aan emoties oproepen. Door liefdevolle aanrakingen kom je letterlijk en figuurlijk beter in je vel te zitten. Zoals je honger en dorst hebt, kun je ook een gemis hebben aan huidcontact. Er is een woord voor dat gevoel: huidhonger.

Originele versie The Beatles: https://www.youtube.com/watch?v=jenWdylTtzs

Corona versie The Bits: https://www.youtube.com/watch?v=jO94v21cgWs

We kunnen met onze moderne technieken elkaar zien via het digitale scherm (Skypen, FaceTimen en in een aantal gevallen ook Zoomen), maar dat is toch anders dan een echt fysiek handgeschreven kaartje ontvangen van familie en vrienden.

 

Nederland (2008): Europazegels, de brief.

De ouderwetse brief versus de moderne technologie was al onderwerp voor de Europazegels van 2008. De emoticon heeft zijn oorsprong uit de gebruikte leestekens van de computer. Later zijn die emoticons weer vertaald in emoji’s.

Smiley icon

 

 

 

 

 

 

 

In de periode 2003-2013 kreeg je bij aankoop van een setje wenskaarten (Bruna en Postkantoren) van minimaal vijf euro een velletje met drie postzegels kado. Dit was om het versturen van kaarten te stimuleren onder het motto ‘Weken van de Kaart’ en later ‘Da’s toch een kaartje waard’. Daarnaast waren de blokjes ook op de postkantoren te koop.

Nederland (2008): Weken van de Kaart met druppels inkt.

Citaat van Lord George Byron: Eén druppel inkt kan miljoenen aan het denken zetten. Als je naar een druppel water kijkt, zie je het wezen van al het water in het heelal. De druppel wordt tot zee, is hij in zee gekomen, de mens wordt God, als hij in God is opgenomen. George Gordon Byron (1788 – 1824), beter bekend als Lord Byron, was een Engels romantisch dichter en schrijver. Byrons reputatie berust niet alleen op zijn geschriften, maar ook op zijn leven vol aristocratische excessen, enorme schulden en talrijke liefdesaffaires.

 

 

 

 

 

 

 

In 1816 vertrok Lord Byron uit Engeland. Hij trok naar Zwitserland, waar hij zijn collega Percy Bysshe Shelley en diens vrouw Mary Shelley (van Frankenstein) ontmoette. Deze ontmoeting, die later in Italië een vervolg kreeg, heeft een gunstige invloed op hem gehad. De reis vond zijn weerslag in twee nieuwe gedichten van Childe Harold’s Pilgrimage. In juli 1823 vertrok Byron naar Griekenland om deel te nemen aan de vrijheidsoorlog tegen de Turken. Om kapitaal te kunnen schenken aan de Griekse zaak, verkocht Byron zijn landgoed Rochdale Manor in Schotland. Hij verbleef eerst op het eiland Kefalonia, waar agenten van verschillende Griekse milities hem voor hun zaak probeerden te winnen. Hij wist de Turkse vloot te omzeilen en bereikte het vasteland. De overwinning maakte hij echter niet mee. Na enkele maanden overleed hij ten gevolge van een moeraskoortsaanval, in het stadje Mesolongi. Zijn lichaam werd overgebracht naar Engeland.

 

Nederland (2020): Voor elk moment.

Kortom: stuur een mooie kaart naar uw familie of naar uw vrienden die u al lange tijd niet heeft gezien met een mooie postzegel van bovenstaande uitgifte op 11 mei 2020. De ontvanger van de kaart ervaart dat we weer ‘samen zijn’.

DWDD versie ‘Samen Zijn’: https://www.youtube.com/watch?v=KMq0xCNKQZc

Nederland (2012): 60 jaar TV, De Kleine Waarheid (Willeke Alberti).

Ierland

Ierland (2020): gratis kaart (ontwerp 1).

De Ierse Post (An Post) hoopt dat mensen een persoonlijk bericht naar een geliefde zullen schrijven en het gratis zullen posten om mensen aan te moedigen ‘bij elkaar te komen door apart te blijven’. Er zijn 5.000.000 ansichtkaarten gemaakt om mensen in staat te stellen een boodschap van liefde en steun te geven aan speciale mensen in hun leven die ze mogelijk missen. Twee speciaal ontworpen ansichtkaarten worden de komende week bezorgd aan 1,8 miljoen huishoudens in Ierland. Extra kaarten zullen verkrijgbaar zijn bij lokale postkantoren.

Ierland (2020): gratis kaart (ontwerp 2).

‘Schrijf naar je grootouders of oudere familieleden en vrienden die geïsoleerd wonen; schrijf naar iemand die alleen woont of die een boost kan gebruiken’, legt David McRedmond, CEO van An Post, uit. ‘Stuur een briefje naar je neven of vrienden. Laat ze weten dat je aan hen denkt. Stuur een kaart aan onze uitstekende gezondheidszorg en al diegenen die zo hard werken om ons door de crisis heen te helpen. Stop dan de ansichtkaarten in de brievenbus, een postzegel is niet nodig!’

Zal PostNL zo’n dergelijke actie uitrollen tegelijk met de uitgifte van ‘Voor elk moment’ zegels? De kaarten kan PostNL toch gratis verspreiden?

Liechtenstein

Liechtenstein Post AG heeft in april 2020 drie postzegels uitgegeven in een velletje en in een sheet van 20 zegels, waarin mensen werden aangemoedigd om verbonden te blijven door het schrijven van brieven en ansichtkaarten tijdens de COVID-19-uitbraak van het coronavirus.

 

Elk van de twee postzegels bevat een hartembleem bovenaan in het midden van de inscriptie ‘i denk a di’, (= ‘ik denk aan jou’). ‘Vooral in deze tijden waarin ons wordt opgedragen het directe contact met andere mensen te verminderen, kunnen handgeschreven brieven of kaarten worden gezien als een uiting van persoonlijke nabijheid’, stelt een persbericht van de Liechtensteinse Post. Om deze reden wilde Philatelie Liechtenstein mensen aanmoedigen om nogmaals de tijd te nemen om met de hand een brief te schrijven aan iemand die ze dierbaar is, om hen te laten weten ‘Ik denk aan jou’.

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op:  https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Griekenland Liechtenstein Zwitserland Boeken Europa CEPTNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 4,91 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Lars op 2 mei 2020 om 10:21

  De postzegels van Liechtenstein zijn “persoonlijke” postzegels.
  Net als PostNL heeft ook de Liechtensteinische Post AG deze melkkoe ontdekt…

 • Willem hogendoorn op 2 mei 2020 om 10:47

  Leuke woordspeling in “weken van de kaart”

 • ed op 2 mei 2020 om 12:19

  Leuk om te lezen dat steeds meer postadministraties aandacht besteden aan de bijzondere tijd waarin we lezen. Deze week in Engeland met speciaal stempel en brievenbus voor Captain/Colonel Tom en Isle of Man met een serie. Het is hier te lande nog erg stil wat dat betreft of ik heb iets gemist… de zorg in het zonnetje?

 • Willem hogendoorn op 2 mei 2020 om 12:55

  Ik denk dat “huidhonger het woord van 2020 wordt.

 • Randy Koo op 3 mei 2020 om 22:36

  @Ed: Dank voor je aanvulling. Ik heb beiden zelf ook gevonden en in blog nr 14 schrijf ik over beide uitgiften.
  PostNL zou ook een velletje van 10 COVID-19 zegels kunnen uitgeven, maar ik heb de indruk dat ze nooit met de actualiteit willen meegaan (behalve bij het doorgaan van de elfstedentocht).

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)