Enid Blyton, schrijfster van kinderboeken - Postzegelblog

Enid Blyton, schrijfster van kinderboeken

1

Kinderboekenschrijfster Enid Blyton, geboren op 11 augustus 1897 in East Dulwich te Londen, werd in Engeland bekend vanwege haar boekenreeks ‘De Beroemde Vijf’ en ‘Noddy’. In de jaren ’30 was zij een van de bestverkopende schrijfsters van kinderboeken ter wereld.

Haar eerste boek, ‘Child Whispers’, was een verzameling gedichten gebundeld op 24 bladzijden in een slappe gele omslag en verscheen in 1922. Het eerste gedichtje heette ‘Rosamunda’ en was opgedragen aan haar vier broertjes. Het boek werd uitgegeven door J. Saville & Co te Londen en werd verkocht voor 2 shilling en 6 pence. Nu wordt een eerste druk aangeboden tussen duizend en tweeduizend pond.

Noddy, een figuurtje vervaardigd door een houtsnijder in een speelgoedwinkel, werd haar eerste grote succes. Noddy wordt opgenomen in Toyland, een land vol speelgoedfiguurtjes, en beleeft daar vele avonturen. Hij wordt zelfs taxichauffeur en rijdt rond in Toyland, vaak vergezeld door zijn hond ‘Bumby Dog’. Hij komt door eigenzinnigheid vaak in de problemen en soms domme uitspraken. Zoals in het eerste boek over Noddy, waarbij een huis wordt gebouwd voor zijn vriend de kabouter ‘Big Ears’. Noddy adviseert om eerst met het dak te beginnen zodat ze kunnen schuilen als het gaat regenen.

Op de postzegel van 20p is Noddy afgebeeld samen met zijn vriend kabouter ‘Big Ears’. In het stempel is Noddy opgenomen rijdend in zijn taxi.

In totaal zijn 25 boeken verschenen die gaan over Noddy en zijn avonturen, geïllustreerd door haar schoolvriend Phyllis Chase. De illustraties in de latere boeken werden onder anderen verzorgd door de Nederlandse kunstenaar Eelco Martinus te Harmsen van der Beek, later, na zijn overlijden in 1953, door Peter Wienk. De afbeelding van het vignet op de eerstedag envelop is van het omslag van het eerste Noddy boek uitgegeven in 1949 met de titel ‘Noddy gaat naar Toyland’. In de jaren ’60 nam Noddy Holder, een zanger van een rockband, de naam over als ‘Noddy and Big Ears’, aldus een artikel in ‘The Mail on Sunday’.

Het eerste boek over de ‘Famous Five’ werd uitgegeven in 1942 met de titel ‘De vijf en het gestrande goudschip’. De Nederlandse vertaling verscheen in 1943. Het werd een van de meest succesvolle kinderboeken. In totaal schreef Enid Blyton 21 delen over de vier kinderen, Julian, Dick, Annie en George en een hond, Timmy, die allerlei mysteries oplossen als amateur detectives. De illustraties werden verzorgd door Jean Sidobre, later door Julius Ros.

De boeken van Enid Blyton gaven aanleiding tot controverses tussen leraren, ouders en literaire critici. Sommige bibliotheken en scholen weigerden om de boeken op te nemen in de collectie. Ze werden gezien als van weinig literaire waarde die ze als seksistisch, racistisch en elitair bestempelden en in strijd met de liberalisering die opkwam na de oorlogsjaren.

Ook het taalgebruik was een obstakel voor de critici omdat de woordkeuze te beperkt was. De opmerkingen over racisme waren vooral naar aanleiding van ‘Sambo, de kleine zwarte pop’, met het ‘lelijke zwarte gezicht’.

Naast de serie ‘Famous Five’ schreef Enid Blyton een vijftien tal boeken gebaseerd op ‘The Secret Seven’ met lange verhalen en zeven boeken met korte verhalen. De zeven zijn, net als in de ‘Famous Five’ verwikkeld in mysteries en moeten als amateur detectives raadsels en geheimen oplossen. Haar inspiratie deed ze vooral op in haar jonge jaren toen ze verbleef bij George en Emily Hunt in Seckford Hall bij Woodbridge in het graafschap Suffolk. Het huis had een ‘spookkamer’ en een ‘geheime doorgang’ naar Woodbridge Abbey. Seckford Hall is nu een hotel waar het soms nog spookt.

De Secret Seven bestaat uit Peter, de leider van de groep, Janet, de zus van Peter en Jack, Barbara, George, Pam en Colin. De groep wordt, door jaloersheid, vaak dwarsgezeten door de zus van Jack, Susie, en haar beste vriendin Binkie. Ze haten de Secret Seven omdat ze er zelf niet bij behoren. Ook hier neemt een hond deel aan de verhalen. Het is Scamper, een goedaardige Cocker-spaniël die vooral van koekjes houdt.

Een serie van slechts vier boeken behoren tot de uitgaven van Enid Blyton onder de titel ‘Faraway Tree’. De verhalen spelen zich af in een betoverd bos waarin een enorme boom staat die tot boven de wolken uitgroeit. De boom is zo breed dat er huisjes in uitgehouwen zijn. De boom wordt ontdekt door drie kinderen, Jo, Fran en Beth. Zij klimmen naar boven en beleven dan allerlei avonturen met de bewoners van de boom. Via een ladder op de top van een boom kunnen ze naar telkens een ander land klimmen.

De vier titels van de boeken zijn: ‘The Enchanted Wood’ waarin de kinderen de boom ontdekken en daarin kennismaken met magische mensen zoals ‘Angry Pixie’, ‘Silky the Fair’ en ‘Moon-Face’. Het tweede boek is ‘The Magic Faraway Tree’ waarbij ze via een ladder vreemde landen bezoeken zoals het Land der Goodies waar huizen van chocolade zijn gemaakt. Het derde boek heet ‘The Folk of the Faraway Tree’ waarin de drie kinderen een ander meisje, Connie, meenemen naar de boom, deze beklimmen en in een ander land terecht komen. Het laatste boek is getiteld ‘Up the Faraway Tree’ waarbij de drie kinderen vergezeld worden door twee andere kinderen, Robin en Joy.

Een zestal boeken is uitgegeven onder de titel ‘Malory Towers’. De verhalen spelen zich af op een meisjeskostschool. Eigenlijk is de hoofdpersoon, Malory, de dochter van Enid Blyton die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Londen naar de kust van Cornwall verhuisde. Daarin heet zij Darrell Rivers, naar de naam van de tweede echtgenoot van Enid Blyton, Keneth Darrell Waters. Malory Towers is de naam van de kostschool die op een klif staat in Cornwall. De kostschool lijkt op een kasteel.

Darrell Rivers beleeft heel wat avonturen op de kostschool, leert vriendinnen kennen en doet vele ervaringen op. Haar beste vriendin wordt Sally Hope. Aan het einde van de schooltijd op het internaat gaat zij samen met haar vriendin Sally naar de Universiteit van St Andrews. De boeken zijn ook in de Nederlandse taal verkrijgbaar. In 2009 werden zes boeken toegevoegd door de schrijfster Pamela Cox, die zich meer richtte op het jongere zusje van Darrell, Felicity Rivers.

De boeken van Enid Blyton zijn verschenen in 90 verschillende talen en over haar leven is een gedramatiseerde BBC-film gemaakt onder de titel ‘Enid’. De boeken over Noddy en de Famous Five bleven populair. Alleen al van Noddy waren in 1962 al meer dan 26 miljoen exemplaren verkocht. Enkele van haar boeken zijn verfilmd en uitgezonden op televisie in Groot-Brittannië. Na het overlijden van haar echtgenoot werd ze zelf ernstig ziek, werd opgenomen in het verzorgingstehuis ‘Greenways Nursing Home’ in Hampstead, Noord Londen en overleed drie maanden later op 28 november 1968. Ze werd gecremeerd in het Golders Green Crematorium in Londen, een van de oudste crematoria in het land, geopend in 1902. Haar urn wordt daar bewaard. Haar nalatenschap: meer dan 600 boeken die ze geschreven heeft, allemaal kinderboeken.

PS

Het boek ‘Five on Brexit Island’ is niet geschreven door Enid Blyton! Het is geschreven door Bruno Vincent en uitgegeven door Kindle. Het is een parodie op het referendum in 2016. George, een van de vijf, is felle voorstander van ‘blijven’, terwijl Julian zich in het ‘Brexit kamp’ bevindt. Timmy de hond houdt zich in het midden. Zelfs in deze kleine kring van de ‘Famous Five’ ontwikkelen zich tegenstellingen die heden te dage nog voortduren.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Auteurs Boeken Burchten,Kastelen en Paleizen Paleizen Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)