Volledige zonsverduistering op 8 april 2024 - Postzegelblog

Volledige zonsverduistering op 8 april 2024

0

Een zonsverduistering (of zoneclips) is een astronomisch verschijnsel waarbij de maan vanuit de aarde gezien de zon geheel of gedeeltelijk bedekt. De zonsverduistering van maandag 8 april begint rond kwart over acht ’s avonds Nederlandse tijd in Mexico. De schaduw trekt vervolgens nog over de Verenigde Staten en Canada. Canada brengt een speciale solar eclipse zegel uit. Een zeer geslaagd ontwerp!

Ontstaan

Zonsverduisteringen vinden plaats als de aarde, maan en zon vrijwel op een lijn staan, met de maan in het midden. Een zonsverduistering kan slechts op een deel van de aarde worden waargenomen. De schaduw van de maan vormt (min of meer) een ellips op het aardoppervlak, maar zal (min of meer) cirkelvormig zijn wanneer de schaduwkegel haaks op het aardoppervlak staat. Een totale verduistering is te zien waar de slagschaduw, dit wordt ook wel kernschaduw of umbra genoemd, van de maan het aardoppervlak raakt. Er is dan sprake van een totaliteitszone. Een gedeeltelijke verduistering is te zien waar de halfschaduw, die ook wel penumbra genoemd wordt, van de maan het aardoppervlak raakt. Bij deze laatste is er slechts een hap zichtbaar uit de zon. Niet bij elke zonsverduistering raakt de kernschaduw van de maan de aarde; in dat geval is er nergens op aarde een totale verduistering te zien, maar enkel een gedeeltelijke.

Booklet with 10 stamps (voorkant).

Een ringvormige zonsverduistering is een bijzondere variant van een gedeeltelijke zonsverduistering. De baan van de maan om de aarde is niet precies cirkelvormig, waardoor de maan soms iets dichter bij, soms wat verder af van de aarde staat. In het laatste geval kan het voorkomen dat de maan slechts het middelste gedeelte van de zon afdekt. Er is dan een ringvormige zonsverduistering te zien. Een bijzonder soort zonsverduistering doet zich voor wanneer een zonsverduistering in bepaalde gebieden totaal is en in andere gebieden als ringvormig wordt waargenomen. Er is dan sprake van een ringvormige/totale of hybride zonsverduistering.

Booklet with 10 stamps (achterkant).

Op 14 maart onthulde en gaf Canada Post een postzegel uit ter herdenking van de totale zonsverduistering die op 8 april boven Noord-Amerika overstak. Het zal de enige keer deze eeuw zijn dat het pad van een totale zonsverduistering delen van de drie grootste landen van Noord-Amerika zal doorkruisen: Canada, de Verenigde Staten en Mexico. “Een totale zonsverduistering is verreweg de meest verbazingwekkende natuurlijke gebeurtenis die je ooit zult zien”, vertelde Randy Attwood, voormalig uitvoerend directeur van de Royal Astronomical Society of Canada, aan Canada Post. “Je denkt misschien dat je weet wat je kunt verwachten, maar de werkelijkheid is veel overweldigender. Als je er eenmaal één hebt gezien, ben je verkocht.”

Booklet with 10 stamps (binnenkant).

Canada Post heeft op 14 maart een postzegel uitgegeven ter herdenking van de totale zonsverduistering die op 8 april boven Noord-Amerika plaatsvond. De postzegel is bedrukt met “a spot-gloss varnish” die oplicht bij blootstelling aan zwart licht, waardoor de zonsverduistering tegen een donkere hemel te zien is.

Het ontwerp toont de maan die de zon blokkeert en een lijn die punten verbindt tussen Niagara Falls (Ontario) en Bonavista (Newfoundland) en Labrador. Deze lijn vertegenwoordigt het totale pad van de zonsverduistering, of het spoor van de schaduw van de maan over het aardoppervlak. Het onderste deel van het postzegelontwerp toont een fotomontage met Niagara Falls aan de linkerkant, Hopewell Falls in New Brunswick in het midden en Spillars Cove bij Bonavista aan de rechterkant, allemaal locaties langs het pad van de zonsverduistering, aldus Canada Post. In Canada loopt het pad van de totaliteit door Ontario, Quebec, New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward Island en Newfoundland. Het noordelijke puntje van Cape Breton Island ervaart ook zonsverduistering. Color Innovations drukte de postzegel met een spotglanzende vernis die oplicht bij blootstelling aan zwart licht, waardoor de zonsverduistering tegen een donkere hemel te zien is.

FDC met stempel van speciale zonsverduistering bril.

De zonsverduistering van 8 april is begonnen boven de Stille Zuidzee en is in heel Noord-Amerika te zien, beginnend om 11:07 uur PDT aan de Pacifische kust van Mexico en eindigend aan de Atlantische kust van Newfoundland, Canada om 17:16 uur NDT. De duur van de schaduw van de maan die Canada doorkruist is 34 minuten, beginnend om 3:12 EDT.

Attwood vertelde aan Canada Post wat hij kon verwachten als het pad van de zonsverduistering nadert: “In de seconden vóór de zonsverduistering verandert de wereld volledig. De temperatuur daalt en er kan een briesje uit het niets komen. Misschien zie je zelfs iets aankomen dat lijkt op een enorme onweersbui, maar het is in werkelijkheid de schaduw van de maan, die met een snelheid van meer dan 1600 kilometer per uur op je af raast.”

FDC achterkant enveloppe.

De duur van de zonsverduistering neemt af naarmate de zonsverduistering Noord-Amerika doorkruist. De langste duur van de zonsverduistering voor steden in Canada is 3 minuten en 46 seconden in Fort Erie (Ontario). De totale langste duur van 4 minuten en 27 seconden vindt plaats in de buurt van Torreon (Mexico). Dit zal de eerste totale zonsverduistering zijn die Canada doorkruist sinds 26 februari 1979, en de laatste totale zonsverduistering die tot 2044 in Canada zichtbaar zal zijn.

 

Buffalo (New York)

Buffalo is een stad in het westen van de staat New York. De stad telt meer dan 250.000 inwoners en is daarmee na New York de grootste stad van de staat New York. In de gehele agglomeratie Buffalo wonen circa 1,1 miljoen mensen. Buffalo is gelegen aan de oostzijde van het Eriemeer, waar de rivier de Niagara begint. Buffalo ontleent zijn naam niet aan de buffel maar aan een verbastering van het Franse woord ‘ Beau Fleuve’ wat ‘mooie rivier’ betekent en is via ‘BoFlo ‘ uiteindelijk verbasterd tot ‘ Buffalo’.

De Buffalo Stamp Club heeft een herdenkingsstempel onthuld ter gelegenheid van de zonsverduistering van 2024, waarbij de locatie “Buffalo” is aangegeven. Bijna zeven jaar zijn verstreken sinds de laatste zonsverduistering in het hele land in de Verenigde Staten. Verwacht werd dat het spektakel van dit jaar zijn voorganger zowel qua omvang als qua duur zou overtreffen. Met een breedte van ongeveer 185 kilometer biedt het pad van de zonsverduistering van 2024 een breder traject vergeleken met de zonsverduistering van 2017, die varieerde van ongeveer 100 tot 115 kilometer breed. Volgens NASA betekent dit bredere pad dat naar schatting 31,6 miljoen mensen zich dit jaar binnen de zonsverduisteringszone bevinden, vergeleken met 12 miljoen in 2017.

 

Niagara Falls

Als je naar Canada reist, dan staan de Niagarawatervallen als toerist attractie op nummer 1. De Niagara Falls behoren tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld. De waterval bestaat uit drie delen: de Horseshoe Falls, de American Falls en de Bridal Veil Falls. Ze liggen op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada tussen de gelijknamige steden Niagara Falls in de Amerikaanse staat New York en Niagara Falls in de Canadese provincie Ontario. De steden zijn verbonden door de Rainbow Bridge, een brug over de rivier de Niagara, stroomafwaarts van de watervallen. De priester Louis Hennepin (geboren in Ath in de toenmalige Spaanse Nederlanden) was de eerste blanke die de watervallen zag (1680) en beschreef.

 

 

 

 

De Horseshoe Falls, ook bekend als Canadian Falls, is het bekendste deel van de Niagarawatervallen. Ongeveer 90% van het water van de rivier de Niagara stroomt over de Horseshoe Falls, terwijl ongeveer 10% over de American Falls stroomt. De naam ‘hoefijzerwaterval’ komt van de halfronde vorm die deze waterval heeft. Dit deel van de Niagarawatervallen ligt op de grens van de Verenigde Staten en Canada, voor het grootste deel op Canadees grondgebied, om precies te zijn tussen Terrapin Point op Goat Island in de staat New York en Table Rock House in Ontario.

De Horseshoe Falls is 671 meter breed. In het midden van de Horseshoe Falls is het water ongeveer 3 meter diep en passeert het de rand van de waterval met 32 km/h. De hoogte van de waterval is 53 meter. De diepte van de rivier aan de voet van de watervallen is zelfs meer dan de hoogte van de waterval, namelijk 56 meter naar schatting. Tussen Horseshoe Falls en de twee andere watervallen ligt Goat Island. Twee bruggen boven de watervallen verbinden het eiland met de Amerikaanse kant.

De American Falls is de grootste van de twee Niagarawatervallen die volledig in de Verenigde Staten liggen, maar is kleiner dan de Horseshoe Falls. De breedte aan de top van American Falls is ongeveer 253 meter in een rechte lijn. De totale lengte van de gebogen rand is ongeveer 290 m. De hoogte van de waterval is 21 meter waarna het water neerslaat op een partij rotsen die door een grote verschuiving daar in 1954 terecht zijn gekomen. De diepte van het water aan de top van American Falls bedraagt slechts 0,6 m.

In de Niagara Falls ligt een eilandje, Luna Island, zodat deze waterval uit twee delen bestaat: de eigenlijke American Falls en de kleinste van de drie watervallen, Bridal Veil Falls. Net als de American Falls ligt deze waterval volledig op grondgebied van de Verenigde Staten, tussen Luna Island en Goat Island. De breedte aan de top van de Bridal Veil Falls is slechts 17 meter. Het verval van Bridal Veil Falls is 25 m, gemeten tot aan de rotsblokken onderaan de watervallen. Aan de voet van de watervallen ligt, 31 m onder de top, de Maid of the Mist Pool. Het totale verval bedraagt 55 meter. Een voetbrug boven de waterval verbindt Goat Island met Luna Island.

De Niagarawatervallen vanuit de ruimte. Foto: Glenn Research Center / Wikipedia.

De autoriteiten van Niagara Falls verwachten 1 miljoen bezoekers. Daarvoor is de noodtoestand aangekondigd om de mensenmassa te kunnen beheersen. Volgens de woordvoerder biedt het evenement, hoewel lokale gemeentelijke overheden voorbereid moeten zijn op het gebied van verkeersregulering, hulpdiensten en dergelijke, een aanzienlijke kans voor accommodaties, bedrijven, toeristenexploitanten en onderwijsinstellingen. Nu maar hopen dat er geen bewolking komt boven de schitterende Niagara Falls.

 

Meer info:

Totale zonsverduistering in Amerika 8 april 2024:

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/via-livestream-of-vr-bril-kun-je-ook-hier-toch-iets-meekrijgen-van-de-totale-zonsverduistering-in-de-vs~b55d2740/

Uitleg zonsverduistering 8 april 2024:

https://www.zonsverduistering.nl/eclips2024april.html

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (12 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)