Britse kastelen op herhaling - Postzegelblog

Britse kastelen op herhaling

0

In Groot-Brittannië staan honderden kastelen, ruïnes daarvan of slechts fundamenten. Alleen al in het graafschap Cumbria kan men ongeveer 75 kastelen en fortificaties uit vervlogen tijden vinden. En vele kastelen of ruïnes daarvan kan men bezoeken als ze worden onderhouden door de National Trust of English Heritage.

Op 18 oktober 1988 gaf Royal Mail een serie van vier zogenoemde permanente postzegels uit met waarden in Britse ponden. Op de vier postzegels zijn afbeeldingen opgenomen naar foto’s genomen door de Duke of York. Op bovenstaande foto die ook voorkomt op het postzegelmapje, ‘presentation pack’, is hij afgebeeld staande achter zijn camera. Hij fotografeert Windsor Castle vanaf de overkant van de rivier de Theems.

Al eerder, in 1955 waren postzegels in hoge waarden uitgegeven met afbeeldingen van kastelen. Zoals Carrickfergus Castle in Noord-Ierland. Het is een Normandisch kasteel in het graafschap Atrim. Het kasteel werd in 1177 gebouwd door John de Courcy als zijn hoofdkwartier en hij regeerde tot 1204 over het grondgebied als een koning. De postzegel van 2 shilling six pence werd ontworpen door Dorothy Wilding. Ook de drie andere ontwerpen werden door haar verzorgd.

Het kasteel werd meer dan 750 jaar gebruikt voor de huisvesting van een garnizoen omdat het eigendom was geworden van het Britse leger. Het werd overgedragen aan de regering van Noord-Ierland die het kasteel in de oorspronkelijke vorm terugbracht omdat er veel was aangebouwd voor het garnizoen. De grote zaal werd gerestaureerd en het kasteel opengesteld voor toeristen.

De Duke of York heeft de foto van het kasteel genomen vanaf de kade die te zien is op de prentkaart. Een opname vrijwel gelijk aan de afbeelding op de postzegel uit 1955.

Op 23 september 1955 kwam een postzegel van 5 shilling uit met een afbeelding van het enorme kasteel van Caernarfon in Wales. Dit kasteel werd gebouwd in opdracht van koning Edward I na de verovering van Gwynedd in 1283 samen met enkele andere kastelen in Wales, zoals Beaumaris Castle op Angelsey, Harlech Castle en Conway Castle.

Sinds 1911 vindt de plechtige huldiging plaats, de investituur, van een nieuwe Prins van Wales. Koning Edward VIII was de eerste die naar Wales was gekomen voor die plechtigheid. Prins Charles was op 26 juli 1958 door Elisabeth II benoemd tot Prins van Wales, maar de investituur vond pas plaats op 1 juli 1969.

In tegenstelling tot de afbeelding van vrijwel het gehele kasteel op de postzegel uit 1955 is op de postzegel van 1988 slechts een deel afgebeeld, de Eagle Tower. In 1959 werden enkele panden die tussen het poortje en de muur van de Eagle Tower stonden, afgebroken waardoor het oorspronkelijke gezicht op het kasteel weer vrij kwam.

Op de postkaart naar prent uit 1842 vervaardigd door graveur James Charles Armytage is een huisje tussen de toren en het poortje te zien. De Eagle Tower werd gebouwd in 1284 en is toegankelijk. De toren had de naam ‘Eagle Tower’ gekregen omdat oorspronkelijk op de drie daarboven uitstekende torentjes standbeelden van adelaars stonden. De drie stenen adelaars waren in 1316 op de torens geplaatst maar door invloed van het weer zijn twee exemplaren verdwenen en de laatste staat er nog op de westelijke toren maar erg verweerd maar nog wel herkenbaar.

De postzegel van 10 shilling toont het kasteel van Edinburgh gebouwd op een steile rots. De rots is een overblijfsel van een oude vulkaan en vormde het binnenste gedeelte, de prop of plug. De buitenzijde van de vulkaan is in de loop der eeuwen door erosie volledig verdwenen. De huidige gebouwen van het kasteel stammen grotendeels uit de 17de eeuw. Ze zijn gebouwd op de fundamenten van een kasteel uit 1093. Het Schotse parlement kwam hier voor het eerst bijeen in het jaar 1140. Het toen houten gebouw werd vervangen door een stenen kasteel dat in de 13de eeuw gereed kwam. De Great Hall in het kasteel werd gebouwd in 1511.

De plaats waar vandaan de Duke of York de foto van het kasteel nam was het aan de voet van de rots gelegen park, de Princess Street Gardens met de Ross Fountain. In het kasteel worden de Schotse kroonjuwelen bewaard en zijn te bezichtigen.

De afbeelding op de postzegel van £2 is vrijwel gelijk aan de afbeelding op de postzegel uit 1955.

Van deze zegel bestaan vervalsingen onder andere te herkennen aan de onscherpe druk en afwijkende kleur.

Op de postzegel van £1 is Windsor Castle afgebeeld. Waar vandaan Dorothy Wilding haar fotografische opname ten behoeve van het ontwerp voor de postzegel heeft genomen, heb ik niet kunnen traceren. Wellicht vanuit de Home Park? Windsor Castle is het grootste nog bewoonde kasteel ter wereld. Het werd gebouwd in 1070 gebouwd in opdracht van Willem de Veroveraar. Op de hoek links van het kasteel staat de Chester Tower met daarnaast, niet zichtbaar, de Queen’s Private Chapel waar de enorme vernietigende brand uitbrak op 20 november 1992.

Op de postzegel van Dorothy Wilding zijn de State Apartments aan het noordelijke terras te zien met op de achtergrond de Round Tower. Het kasteel bestaat uit twee delen, gescheiden door de Round Tower. Hierin is een deel van de Koninklijke Collectie opgeborgen alsmede het archief. De ‘Grote Koninklijke Standaard’, een vlag van 8 bij 6 meter, wordt op de toren gehesen als de koningin aanwezig is in het kasteel.

De afbeelding op de postzegel van £5 is totaal anders dan de afbeelding vervaardigd door Dorothy Wilding. Hier is de Round Tower dominant.

Op bovenstaande uitsnede van een oude prentkaart is de Round Tower gefotografeerd vanuit ongeveer hetzelfde standpunt dat de Duke of York heeft gebruikt. Echter, de prentkaart toont het kasteel gezien vanaf de overkant van de rivier de Theems. Heeft de Duke een telelens gebruikt? Op de voorgrond, voor de Round Tower, staat de Norman Gate, de toegangspoort naar de Upper Ward met het standbeeld van koning Charles II te paard. Waarom de afbeeldingen van kastelen op de postzegels van 1955 herhaald zijn in 1988 is mij niet bekend. Vanwege de toeristen? Het kasteel van Windsor met Frogmore House wordt bezocht door vele toeristen, meer dan een miljoen per jaar. Ook wij hebben het kasteel en het stadje Windsor enkele malen bezocht. Een indrukwekkende ervaring!

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Burchten,Kastelen en Paleizen PaleizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)