Open Monumentendagen op 10 en 11 september 2022 - Postzegelblog

Open Monumentendagen op 10 en 11 september 2022

0

De 36e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag (OMD) vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september 2022 met als thema ‘Duurzaam duurt het langst’. Tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag openen duizenden monumenten in heel Nederland gratis hun deuren voor publiek. Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Bijzonder Nederlands cultureel erfgoed wordt toegankelijk gemaakt en blijft hiermee behouden voor een breed publiek. Enkele suggesties van steden om zaterdag of zondag te bezoeken.

Soorten monumenten

Op 10 en 11 september 2022 openen circa 5000 van meer dan 140.000 monumenten in Nederland gratis hun deuren in verband met Open Monumentendag. Een jaarlijks terugkerend evenement met ruim 1 miljoen bezoekers, ook wel het grootste culturele evenement van Nederland. Na twee corona jaren 2020 en 2021 wordt met deze 36e editie weer ruim uitgepakt. Voor deze 36e editie zijn zo’n 18.000 vrijwilligers en 300 lokale comités in touw. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. Maar welke soorten monumenten zijn te bezoeken?

Nederland (1989): Boekje 39, Zomerzegels Varende Monumenten.

Een varend monument is in Nederland een schip, dat is opgenomen in het Register Varend Erfgoed Nederland van de Federatie Varend Erfgoed Nederland – FVEN en voldoet aan zowel de algemene criteria van het Register als aan de specifieke criteria – volgens de betreffende behoudsorganisatie – voor het type schip. Bijvoorbeeld de schepen aan het Kort Galgewater (Leiden):

https://openmonumentendagenleiden.nl/nl/informatie-monumenten/stichting-historische-haven-leiden

Nederland (1987): Boekje 35, Zomerzegels Industrieel erfgoed.

Onder industrieel erfgoed wordt verstaan: de voortbrengselen van de mens ten behoeve van de dagelijkse arbeid, denk aan: fabrieksgebouwen, bruggen, sluizen, molens, boortorens en dergelijke inclusief alle materiële sporen van de industriële maatschappij. Deze culturele uitingen worden in hun voortbestaan bedreigd wanneer zij van hun oorspronkelijke functie ‘ontheven’ zijn. Het gaat hier vaak om sporen uit een vervlogen tijd die het behouden waard zijn omdat zij een goed beeld geven van hoe men in het verleden bouwde.

Bijvoorbeeld de Van Nelle Fabriek: https://omdrotterdam.nl/monumenten/van-nelle-fabriek/

Nederland (1985): Boekje 31, Zomerzegels Kerken.

Een kerkgebouw of kerk (uit het Grieks: ??????? (?????); kyriakon = huis des Heren) is een gebouw waar christenen hun godsdienstoefeningen houden. Een kerk wordt ook wel bedehuis, gebedshuis, Godshuis of tempel genoemd. Veel kerkgebouwen zijn monumenten en in de meeste westerse steden en dorpen staat de kerk centraal in het centrum. Vele kerken doe mee met deze OMD, bijvoorbeeld de kerken in Den Haag, haal het boekje (124 pagina’s !) op de Plaats (Den Haag):

https://www.monumentenzorgdenhaag.nl/open-monumentendag-den-haag-2022

Nederland (1991): Boekje 41, Zomerzegels Boerderijen.

Wie een mooie, oude boerderij heeft, loopt het risico dat deze wordt aangewezen als monument. Iedere Nederlander mag daar gebouwen voor inbrengen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bepaalt vervolgens welke gebouwen van belang zijn om door te geven aan de volgende generaties, en kennen de monumentale status toe. Gemeentes hebben een lijst voor gemeentelijke monumenten die bepalend zijn voor het karakter van het dorp of de stad.

Nederland (2013); Molens.

In Nederland staan ruim 1100 molens. Negentig procent daarvan heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) aangewezen als rijksmonument. Zuid-Holland telt de meeste molens en de provincie Utrecht de minste. Veel molens kunt u zien in de gemeenten Kaag en Braassem, Leiderdorp en Schiedam. Zie de sites:

https://www.rondomkaagenbraassem.nl/uitagenda/open-monumentendag-kaag-en-braassem

https://www.openmonumentendag.nl/wp-content/uploads/2019/01/OMDgids.2022.Leiderdorp-2-.pdf

https://www.sdam.nl/uitagenda/event/open-monumentendag-schiedam-duurzaamheid

Nederland (2002): Stadspost – Selectpost Zaanstad – Molens.

 

Leiden

Leiden pakt weer uit komend weekend met de openstelling van 34 monumenten. Hoe duurzaam waren monumenten vroeger, hoe duurzaam zijn ze nu? Bekijk monumenten die werken met duurzame energie als wind en water. En natuurlijk zijn er ook weer een paar bijzondere monumenten vlak voor of na verbouwing te zien. Het centrale informatiepunt tijdens de Open Monumentendagen vind je in het Stadhuis, ingang Stadhuisplein (pand 1). Hier is het gratis programmaboekje verkrijgbaar en kun je de Kidsgids en de Engelse flyer ophalen. OMD Leiden: https://openmonumentendagenleiden.nl/nl/

 

Haarlem

In het programmaboekje Open Monumentendagen 2022 vind je een overzicht van 47 deelnemende locaties, de openingstijden, extra activiteiten en lees je meer over de monumentale panden. Tijdens de Open Monumentendagen kun je bij VVV Haarlem, Grote Markt 2,  terecht voor vragen over het programma van de Open Monumentendagen, kaartjes voor stadswandelingen, plattegronden, wandelfolders en algemene informatie over Haarlem.  OMD Haarlem:

https://www.openmonumentendag.nl/programmaboekje-2022/

https://www.openmonumentendag.nl/waar-wil-je-naartoe/?search_type=gemeente&submitbtn=Zoeken&search_value=Haarlem

 

Delft

Delft heeft een compact centrum. Het bezoeken van de monumenten kan je makkelijk lopend doen met af en toe een pauze in een café of in een restaurant. Dit jaar zijn er 43 monumenten te bezichtigen. Het eigendom is van kerken, stichtingen, bedrijven of de universiteit. Het informatiepunt is in het Stadhuis, Markt 87 (pand 18). Tevens vertrekpunt van de wandelingen door het Gilde Delft. OMD Delft:

https://www.openmonumentendagdelft.nl/

 

Gouda

In 2022 wordt voor de 36e maal de Goudse Open Monumentendag georganiseerd. Het wordt dit jaar een bijzondere editie waarbij, verspreid over twee dagen, 54 Goudse monumenten hun deuren zullen openen. Dit jaar zal de Goudse OMD in het teken staan van Gouda750 en voor deze speciale editie samenwerken met de organisatie van de Goudse Singelloop. Er worden verschillende routes en wandelingen langs veel bijzondere monumenten opgezet. Een weekend van levende geschiedenis en sport met elkaar verbonden. Zie de sites:

OMD Gouda: https://monumentenstad.nl/

Gouda 750: https://gouda750.nl/

Gouda 750 blog:

https://www.postzegelblog.nl/2022/07/19/gouda-viert-750-jaar-stadsrechten-zien-doen-en-beleven-in-deze-jonge-stad/

 

Utrecht

Op zaterdag 10 september zal Utrecht vooral in het teken staan van de viering van 900 jaar stadsrechten. Daarnaast is er aandacht voor het landelijke thema van dit jaar: duurzaamheid. Ook participeert de Open Monumentendag in Rondje Singel, het door corona uitgestelde stadsfeest dat in hetzelfde weekend wordt gehouden ter ere van het herstel van de stadssingel. Uiteraard viert ook OMD dat Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg. Aan de hand van een aantal markante Utrechtse monumenten vertellen we in vogelvlucht het verhaal van 900 jaar stad, vanaf het moment dat het stadsrecht werd verleend 1122 – in paleis Lofen dat dit jaar voor het eerst te bezoeken is – tot aan de heropening van de singel in 2020. Van de Middeleeuwse stadskastelen als Drakenburg en Rodenburg tot de moderne woonhuizen van Gerrit Rietveld en Sybold van Ravesteyn: monumenten zijn de getuigen van een boeiend verleden en brengen zo het verhaal van 900 jaar Utrecht tot leven. Er zijn 80 monumenten open inclusief 10 Waterlinie forten (UNESCO). OMD Utrecht: https://www.openmonumentendagutrecht.nl/

 

Meer info:

Open Monumentendag algemeen: https://www.openmonumentendag.nl/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch KerkenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,57 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)