Toekomstig kinderzegel-onderwerp in 2022 als voorstel! - Postzegelblog

Toekomstig kinderzegel-onderwerp in 2022 als voorstel!

3

In de Engelse taal wordt het Nederlandse woord ‘pesten’ vertaald in bullying. Deze Engelse omschrijving is op vier recent uitgegeven postzegels uit Griekenland te vinden. Of deze omschrijving ook in Nederland ingang zal vinden, betwijfel ik.

Anti-pestpostzegel in ons land?

De uitgave van postzegels heeft dikwijls met een actualiteit te maken, of van nationale, of van internationale aard. Een actueel thema in het leven van vooral kinderen in ons land is het plaag- en pestgedrag van andere kinderen. Één kind is daarbij het slachtoffer van een groep kinderen.
Kranten en tijdschriften schenken tegenwoordig dikwijls aandacht aan dit asociale pestgedrag van kinderen, dat voor het ‘slachtoffer’ een sociaal-negatieve vorm van isolatie betekent.

Dit plaag- en pestgedrag zou een uitstekend onderwerp voor het eerstvolgend kinderzegeljaar 2022 kunnen zijn, maar het postzegelontwerp zou wel eens een struikelblok om de prijs voor de Stichting Kinderpostzegels Nederland (SKN) kunnen zijn!

Griekenland - Stop bullying Griekenland - Stop bullying

Griekenland - Stop bullyingGriekenland - Stop bullying

Aan het ontwerpen van een anti-pest-postzegelvelletje met bijslag kleeft echter een nadeel. Afbeeldingen van een minder aantrekkelijk onderwerp als pesten op kinderzegels zijn bepaald niet uitnodigend om te kopen. Ongetwijfeld bestaan er ontwerpers die er een aantrekkelijk draai aan weten te geven, waardoor het thema zich toch goed laten verkopen.

Financieel plaatje

 • Op de kinderpostzegels staan het frankeercijfer 1 (96 cent) en de bijslagwaarde 0,48 cent, die volgens afspraak gelijk is aan de helft van de frankeerwaarde. De bijslagwaarde is de financiële inkomstenbron van het SKN, waaruit de aanmaakkosten van de postzegels betaald moeten worden.
 • De inkomstenbron van PostNL is het laatste decennium aanmerkelijk hoger dan die van SKN. Reden? Een bijzonder hoog percentage postzegelvellen (ca 95 %) komt in de albums van de verzamelaar terecht met als gevolg dat het postbedrijf geen bezorgkosten van een poststuk hoeft te verrichten. De uitgave van de kinderzegelemissie is voor PostNL dus uitermate aantrekkelijk en winstgevend.

Zoals u ongetwijfeld ook weet, betaalt SKN alle kosten van de aanmaak van de kinderpostzegel vanaf het ontwerp tot aan de druk en distributie daarvan. Het gevolg hiervan is echter wel dat SKN de voorkeur geeft aan ‘gekopieerde’ emissies vanwege het kostenplaatje. Reden? Er blijft meer geld over voor het Goede Doel.

Gekopieerde kinderzegelemissies

De Stichting heeft een aantal jaren aaneen kinderpostzegels uitgegeven met daarop illustraties, die aan strips en jeugdboeken zijn ontleend. Met andere woorden al deze postzegelafbeeldingen zijn feitelijk kopieën van al bestaande afbeeldingen. De ontwerpkosten hiervan zijn niet bijster hoog. De rechten dienen slechts betaald te worden!

Kinderpostzegels 2017

Kinderpostzegels 2018

Kinderpostzegels 2019

Kinderpostzegels 2020

Kinderpostzegels 2021

De ontwerpkosten zijn minder hoog in tegenstellingen tot postzegelafbeeldingen, die van de grond af aan bedacht, ontwikkeld en ontworpen dienen te worden. In een ontwerptraject worden meestal meerdere ontwerp-invalshoeken uitgeprobeerd. Tenslotte ontstaat het definitieve ontwerp. Deze tijdrovende ontwerproute dient wel betaald te worden. De prijs daarvan is hoger dan het bedrag, dat voor de rechten van ‘gekopieerde’ postzegel betaald dient te worden.
In vijf voorgaande jaren is er sprake van ‘gekopieerde’ postzegelemissies in 2017 (Jan Kruis), 2018 (Fabeltjeskrant), 2019 (kinderboeken), 2020 (Nijntje) & 2021 (Tom Poes en Olivier B. Bommel).

Super-weldoener?

 

Ons nationale postbedrijf zou zich voor zo’n emissie toch wel eens één keer maatschappelijk super-verantwoordelijk als super-weldoener kunnen gedragen, gezien de hierboven geregistreerde extra inkomsten: “Doe wel – voor één keer – en zie niet om!”

Tot slot

Het voorstel om voor volgend jaar pesten als actueel kinderzegel-onderwerp te kiezen, heb ik overgenomen (geleend) uit artikels van twee postzegelblog-medewerkers:

 

Randy Koo: ‘Landelijke dag tegen het pesten 19 april 2021’ op 19 april 2021

Willem Hogendoorn: ‘Is pesten zo erg, dat ‘t strafbaar moet worden?’ op 8 oktober 2021


Post Scriptum

Na consultatie van familie, vrienden en kennissen in verschillende plaatsen verspreid over ons land ben ik tot ontdekking gekomen dat er scholen afgehaakt zijn deel te nemen aan de jaarlijkse kinderzegelactie. Bij meerderen is geen basisschoolleerling aan de deur verschenen.

 • Hangt dit ‘afhaken van’ samen met de corona-periode en/of met de al maar meer toenemende drukte op de basisscholen?
 • Bij welke postzegelbloglezer is ook geen kinderzegel-verkoper verschenen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Arjan Keppel op 17 oktober 2021 om 13:40

  Het zou de kinderzegels wel weer wat relevanter maken, dus wat dat aangaat vind ik het een goed idee.
  Overigens, de Kiljan-zegels van 1931 waren ook (zeker voor die tijd) vrij realistisch confronterend, en desondanks werd er dat jaar meer aan de zegels verdiend dan het jaar daarvoor dus de angst dat die ‘aanstootgevende’ zegels minder zouden verkopen was nergens op gebaseerd. Zo zal dat ook wel gaan als er ‘harde’ pestzegels zouden komen, denk ik.
  De trend van afhakende scholen is veel verontrustender, denk ik. Ik weet alleen dat mijn zwager in Nijmegen wel kinderen aan de deur heeft gehad.

 • Ger op 17 oktober 2021 om 14:54

  Bij ons voor het eerst sinds jaren geen kinderen aan de deur geweest. Heb de zegels maar bij de collectclub besteld.

 • willem hogendoorn op 17 oktober 2021 om 22:47

  De scholen in het westen doen nog volop mee. Hier zijn ze aan de deur geweest.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)