Schilderijen van Prins Charles - Postzegelblog

Schilderijen van Prins Charles

0

Op 1 juli 1994 was het 25 jaar geleden dat Prins Charles werd ingehuldigd als Prins van Wales. Voor Royal Mail was dit aanleiding om een serie van vijf postzegels uit te geven met afbeeldingen van schilderijen vervaardigd door de prins. De serie, ontworpen door de prins zelf en vormgegeven door drukkerij Harrison & Sons Ltd, werd uitgegeven op 1 maart 1994.

Royal Mail gebruikte een zeer eenvoudig vormgegeven stempel voor de eerste dag van uitgifte met alleen de tekst: ‘Investiture 25th Anniversary’ ofwel 25ste verjaardag van de inhuldiging. De inhuldiging van de Prince of Wales is de ceremonie die de formele erkenning van een nieuw gecreëerde Prins van Wales markeert. Hij ontvangt dan zijn standaard, de vlag van zijn rang, en waardigheid. De inhuldiging vond plaats in het kasteel Caernarfon in Wales en werd voltrokken door zijn moeder, koningin Elizabeth II.

Prins Charles vervaardigt vooral waterverf schilderijen. Hij gaat daartoe naar een locatie met zijn vouwstoel en schetsboek. Uit zijn meer dan honderd waterverfschilderijen zijn vijf werken gekozen die elk een deel van de Britse eilanden bestrijken. Voor Wales koos hij het 13de eeuwse Chirk Castle gebouwd door Roger Mortimer in opdracht van koning Edward I.

Het kasteel is vrijwel volledig intact en wordt beheerd door de National Trust. Het ligt vlak bij het stadje Llangollen en bij het beroemde in 1805 gebouwde Pontcysyllte aquaduct over de River Dee. Het kasteel werd ontworpen door Master James of St. George uit Savoy, de vaste architect van Edward I die ook andere kastelen in Wales ontwierp zoals Caernarfon Castle, Beaumaris op het eiland Anglesey en Harlech Castle aan de kust.

Prins Charles is met zijn schetsboek en waterverf vooral te vinden in Schotland. Op de postzegel van 25p heeft hij een schilderij afgebeeld dat hij vervaardigde van de berg ‘Ben Arkle’. Deze berg ligt in Sutherland in de uiterste noordwestelijke hoek van de Schotse Hooglanden bij Laxford Bridge.

Op de prentkaart zijn de bergen ‘Foinaven’ en ‘Ben Arkle’ te zien vanaf de helling bij het gehucht Badcall Inchard. ‘Ben Arkle’ heeft een hoogte van 787 meter boven de zeespiegel. De berg ‘Foinaven’ is zelfs 911 meter hoog. De bergen bestaan vooral uit Cambrian kwartsiet en Torridonian zandsteen. Het water op de prentkaart wordt gevormd door een meer met de naam ‘Loch Stack’. De huisjes liggen langs de autoweg A838.

Op de postzegel van 30p een gezicht op de ‘Mourne Mountains’ in Noord-Ierland, graafschap Down. De bergen bestaan uit een reeks granieten pieken en zijn het beste te zien als men over de zogenoemde ‘Mourne Coastal Route’ rijdt. Wil men de bergen beklimmen dan kan men bijvoorbeeld parkeren aan de Sandbank Road waar een klein parkeerterrein is aangelegd.

Op de prentkaart zijn de ‘Mourne Mountains’ gefotografeerd met een uitzicht op de ‘Slieve Donard’. Hier ziet men de hoogste bergen van Noord-Ierland. De ‘Slieve Donard’ heeft een hoogte van 850 meter en wordt veel beklommen. Op de top staat een klein gemetseld monument (de summit) met daarop een granieten piek. Over de bergkammen werd tussen 1904 en 1922 een 35 kilometer lange stenen stapelmuur gebouwd die op de top van de ‘Slieve Donard’ uitkomt.

Vlak bij Sandringham House, een van de landgoederen van de Britse koninklijke familie, ligt het dorp Dersingham in het graafschap Norfolk. In het dorp wonen ongeveer 4.600 mensen. Via ‘The Avenue’ kan men vanuit Dersingham naar Sandringham House rijden. Het landgoed werd in 1863 gekocht door koningin Victoria als huwelijksgeschenk voor haar zoon, de latere koning Edward VII en koningin Alexandra.

Op de prentkaart is in de verte de kerk te zien van St. Nicholas. De kerk is uit de 14de eeuw en later verbouwd en uitgebreid. In de kerk staat een eeuwenoude houten kist met vier gebeeldhouwde evangelisten. De kist werd vroeger gebruikt om belangrijke documenten van de parochie erin te bewaren. Bij Dersingham ligt een 160 hectare groot moerassig gebied, de Dersingham Bog, thans een natuurreservaat.

Als laatste een schilderij dat door prins Charles vervaardigd is in Noord-Wales. Het is de ruïne van een kasteel, Castle Dolwyddelan, goed te zien vanaf het parkeerterrein aan de autoweg A470. Het kasteel is in het begin van de 13de eeuw gebouwd door Llywelyn de Grote, prins van Gwynedd en Wales. Het restant van het kasteel is niet helemaal authentiek, want tijdens een restauratie van de hoofdtoren door Baron Willoughby de Eresby tussen 1848 en 1850 werden kantelen toegevoegd.

Sinds 1930 wordt de ruïne beheerd door het Ministerie van Openbare Werken en is het een beschermd monument. In 1980 diende het kasteel als locatie voor filmopnamen voor de Amerikaanse Paramount Pictures en Walt Disney productie ‘Dragonslayer’ met regisseur Matthew Robbins. In de film heet het kasteel ‘Castle Ulrich’. De film kwam uit op 26 juni 1981.

De datum van 1 maart 1994 was tevens aanleiding om de serie postzegels te gebruiken voor poststukken om deze te laten stempelen met een stempel St. David’s Day. Het is de dag dat vele festiviteiten plaatsvinden in Wales met klederdrachten en optochten. De dag is vernoemd naar een heilige die, 900 jaar geleden nadat hij naar Jeruzalem was gereisd en er bisschop werd, terugkeerde naar Wales en daar het geloof predikte. Er is ook een stadje naar hem genoemd, St Davids in Pembrokeshire. Hier staat de kathedraal van St. Davids. In het stempel een afbeelding van de veren van het heraldische wapen van de Prins van Wales. Het bestaat uit drie struisvogelveren bijeengehouden door een gouden kroon. In het lint dat aan de kroon is bevestigd staan de woorden (niet in het stempel opgenomen) ‘Ich dien’, ik dien.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Burchten,Kastelen en Paleizen Klederdracht Koningshuizen Paleizen SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)