Erwin Olaf: royalty-fotograaf en ontwerper euromunten - Postzegelblog

Erwin Olaf: royalty-fotograaf en ontwerper euromunten

1

Er is veel geschreven in deze blogs over Erwin Olaf en zijn postzegels dus gaan we in deze blog dieper in op de relatie van Erwin Olaf met het Koninklijk Huis. Behalve als royalty fotograaf voor het Koninklijk Huis is Olaf ook de ontwerper van onze Koning Willem-Alexander euromunten uit 2014. Heeft u zijn collectie zegels en munten compleet in uw verzameling?

Erwin Olaf zegels

Erwin Olaf zegels zijn uitgegeven in verband met zijn ’40 jaar fotografie’ carrière op 1 juli 2019:

Zie de eerdere blogs:

https://www.postzegelblog.nl/2019/06/30/erwin-olaf-40-jaar-fotografie-hij-houdt-ons-een-spiegel-voor/

https://www.postzegelblog.nl/2019/07/16/collect-erwin-olaf-perfecte-wereld-met-een-barst/

 

Koninklijk Huis zegels

Op de vijf postzegels staan vijf indringende portretten van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Erwin Olaf, die dit jaar zijn veertigjarig jubileum viert. Het ontwerp van dit velletje werd eerder gebruikt door het Koninklijk Huis als kerstkaart van 2018. Dit velletje is nu te bestellen bij PostNL.

In 2019 waren er verschillende jubileumtentoonstellingen met het werk van Olaf, onder meer in het Gemeentemuseum Den Haag en het Fotomuseum Den Haag. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten deze tentoonstellingen, waar zij door Olaf persoonlijk werden rondgeleid. “Op die overzichtstentoon-stellingen”, zegt Olaf, “was te zien hoe ik ben veranderd van angry young man in een beeldend kunstenaar die meer bezonnen en beschouwend naar de wereld kijkt.”

https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/erwin-olaf

https://www.gemeentemuseum.nl/nl/museum/nieuws/dubbeltentoonstelling-erwin-olaf-wegens-succes-verlengd

Gouden persoonlijke zegels

Ook geeft PostNL twee gouden postzegels uit met staatsieportretten van koning Willem-Alexander en koningin Máxima gemaakt door Erwin Olaf. De 24 karaats gouden postzegels worden geleverd in een luxe presentatiebox.

 

Speciaal cadeau voor abonnees 

Alle trouwe abonnees van Collect Club ontvangen aan het eind van het jaar 2019 een speciaal postzegelvel en kaart. Het postzegelvel is niet te koop bij PostNL maar wordt wel aangeboden via Marktplaats. Foto’s zijn opgenomen in het Paleis op de Dam.

Postzegelvel met twee zegels.

 

Kaart.

Koninklijk gezin uitgebracht voor Aruba 

Uitgifte gegevens Aruba:

  • Postzegelvel met 8 postzegels.
  • Datum uitgifte: 1 oktober 2018.
  • Oplage: 2500 postzegelvellen.

Koning Willem-Alexander euromunten

Het ontwerp van de fotograaf Erwin Olaf werd gekozen uit twaalf inzendingen. ,,Er waren zeven pagina’s met instructies”, vertelde Olaf. Er komt inderdaad veel bij kijken. De technische voorschriften uiteraard: alle euromunten moet aan dezelfde eisen voldoen, anders slaat bijvoorbeeld een parkeerautomaat op Malta op hol. De Europese Centrale Bank (ECB) stelt ook voorwaarden aan de afbeelding op de munten. De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) heeft ook een checklist. Het onderwerp mag nog zo mooi zijn, het moet ook uitvoerbaar zijn. Bovendien zijn er zaken die op elke munt moeten, zoals de naam van de koning. ,,Zeven letters meer dan bij zijn moeder”, aldus Olaf.

 

Bron: Rijksoverheid 2013

Hij schiep een mooie munt, met een naar rechts kijkende koning in 3D. ,,Het portret bestaat uit verschillende facetten”, vertelde Olaf, die een link legde met het verkavelde polderlandschap zoals dat er vanuit de lucht uitziet, en met de verbindende functie van de koning. In hem komen al die facetten bij elkaar. In verschillend licht moet de munt er ook verschillend uitzien. Volgens de KNM is er nog meer te zien op de munten: ‘De lijnen tussen en om de gekantelde tekst refereren aan de voorgaande Beatrix-munten. In het ontwerp voor de 50, 20, 10, 5, 2 en 1 eurocent wordt het portret onderbroken door een gespiegelde tekst; een verwijzing naar Willem-Alexanders specialisatie in het waterbeheer. Vanaf januari 2014 rollen de munten met de beeltenis van koning Willem-Alexander bij de KNM in Utrecht van de pers.

Zie het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=U116hLtHO8Y&feature=youtu.be

Olaf travia

Tenslotte heeft Erwin Olaf een college gegeven die 1:42:56 minuten duurt:

https://vimeo.com/184442687

Vergelijking koninklijk gezin zegels

Tenslotte vergelijken we de foto’s van het koninklijk gezin met eerdere uitgiften. Zie de verschillen en de overeenkomsten tussen de drie uitgiften (2019, 2012 en 1972).

Kinderpostzegels 2012. Fotograaf: Prins Willem-Alexander.

 

Kinderpostzegels 1972. Fotograaf: Prins Claus.

 

Kinderpostzegels 1972. Fotograaf: Prins Claus.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Aruba Nederlandse AntillenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 4,64 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Lars op 27 september 2019 om 15:36

    De foto’s op de persoonlijke postzegels met de naam Aruba zijn de officiële foto’s van het Koninklijk Huis en zijn niet speciaal gemaakt voor die postzegels.
    Dat persoonlijke postzegel maakwerk is uitgebracht door Edel Collecties, niet eens door de post van Aruba. In Haarlem gedrukt en nooit op Aruba geweest.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)