Erwin Olaf: royalty-fotograaf en ontwerper euromunten - Postzegelblog

Erwin Olaf: royalty-fotograaf en ontwerper euromunten

4

Er is veel geschreven in deze blogs over Erwin Olaf en zijn postzegels dus gaan we in deze blog dieper in op de relatie van Erwin Olaf met het Koninklijk Huis. Behalve als royalty fotograaf voor het Koninklijk Huis is Olaf ook de ontwerper van onze Koning Willem-Alexander euromunten uit 2014. Olaf leed aan een ernstige longziekte: in 1996 werd er longemfyseem bij hem geconstateerd. Enkele weken na een longtransplantatie is hij onverwachts overleden 20 september 2023, heeft de familie laten weten via een tussenpersoon. “Hij was aan het opknappen, maar werd plots onwel en reanimatie mocht niet baten.” Dit is een update van de blog uit 2019.

Erwin Olaf zegels

Erwin Olaf (1959 – 2023) volgde de School voor Journalistiek in Utrecht en richtte zich na zijn afstuderen achtereenvolgens op reportagefotografie en geënsceneerde fotografie. In 2013 ontwierp Olaf het beeld voor de nieuwe euromunt met koning Willem-Alexander. De fotograaf heeft vele prijzen op zijn naam staan, waaronder een Lucie Award (voor Achievement in Advertising) en in 2011 de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. De Erwin Olaf zegels zijn uitgegeven in verband met zijn ’40 jaar fotografie’ carrière op 1 juli 2019.

 

Zie eerdere Erwin Olaf blogs:

https://www.postzegelblog.nl/2019/06/30/erwin-olaf-40-jaar-fotografie-hij-houdt-ons-een-spiegel-voor/

https://www.postzegelblog.nl/2019/07/16/collect-erwin-olaf-perfecte-wereld-met-een-barst/

Op de postzegels in het velletje staan vijf foto’s:

 • Pearls, uit de serie Squares 1986;
 • Julius Caesar 44 BC, uit de serie Royal Blood 2000;
 • Nadia, uit de serie Paradise Portraits 2002;
 • Portrait #5, uit de serie Hope 2005;
 • Portrait of Alex, uit de serie Palm Springs 2018

 

Erwin Olaf tentoonstellingen

In 2019 waren er verschillende jubileumtentoonstellingen met het werk van Olaf, onder meer in het Gemeentemuseum Den Haag en het Fotomuseum Den Haag. De tentoonstellingen vielen samen met zijn 60e verjaardag. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten deze tentoonstellingen, waar zij door Olaf persoonlijk werden rondgeleid. Olaf: “Op die overzichtstentoonstellingen was te zien hoe ik ben veranderd van angry young man in een beeldend kunstenaar die meer bezonnen en beschouwend naar de wereld kijkt. Dat geldt ook voor de bijna abstracte en absurdistische ontdekking van het portret als medium, met technieken als croppen en aansnijden. Hoe dicht kun je komen bij de essentie van de mens? Die lessen heb ik toegepast bij deze portretten van het koninklijk gezin.”

In het voorjaar 2019 maakten ruim 328.000 bezoekers kennis met fotograaf Erwin Olaf: fotograaf, digitale beeldmaker en verhalenverteller. Nooit eerder is een fototentoonstelling in Nederland zo goed bezocht. De leeftijd van de bezoekers van de tentoonstelling van Erwin Olaf was gemiddeld tien jaar jonger dan het reguliere publiek en bijna 25 procent kwam voor het eerst in het Gemeentemuseum.

 

Foto’s en video van de twee tentoonstellingen in Den Haag:

https://www.kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/erwin-olaf

In deze video van Nieuwsuur uit 2019 besprak Olaf vier foto’s uit zijn oeuvre, waaronder het beeld dat hij maakte na de aanslag op Charlie Hebdo:

https://nos.nl/artikel/2491194-fotograaf-erwin-olaf-64-overleden-koning-zal-vriendschap-missen

 

Koninklijk Huis zegels

Op de vijf postzegels staan vijf indringende portretten van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Erwin Olaf, die dit jaar zijn veertigjarig jubileum viert. Het ontwerp van dit velletje werd eerder gebruikt door het Koninklijk Huis als kerstkaart van 2018. Dit velletje is nu te bestellen bij PostNL.

 

Kerstkaart 2018 in bezit van Willemijn Vendrig.

 

Gouden persoonlijke zegels

Ook geeft PostNL twee gouden postzegels uit met staatsieportretten van koning Willem-Alexander en koningin Máxima gemaakt door Erwin Olaf. De 24 karaats gouden postzegels worden geleverd in een luxe presentatiebox.

 

 

Speciaal cadeau voor abonnees 

Alle trouwe abonnees van Collect Club ontvangen aan het eind van het jaar 2019 een speciaal postzegelvel en kaart. Het postzegelvel is niet te koop bij PostNL maar wordt wel aangeboden via Marktplaats. Foto’s zijn opgenomen in het Paleis op de Dam.

Postzegelvel met twee zegels.

 

Kaart.

 

Koninklijk gezin uitgebracht voor Aruba 

Uitgifte gegevens Aruba:

 • Postzegelvel met 8 postzegels.
 • Datum uitgifte: 1 oktober 2018.
 • Oplage: 2500 postzegelvellen.

 

Koning Willem-Alexander euromunten

Het ontwerp van de fotograaf Erwin Olaf werd gekozen uit twaalf inzendingen. ,,Er waren zeven pagina’s met instructies”, vertelde Olaf. Er komt inderdaad veel bij kijken. De technische voorschriften uiteraard: alle euromunten moet aan dezelfde eisen voldoen, anders slaat bijvoorbeeld een parkeerautomaat op Malta op hol. De Europese Centrale Bank (ECB) stelt ook voorwaarden aan de afbeelding op de munten. De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) heeft ook een checklist. Het onderwerp mag nog zo mooi zijn, het moet ook uitvoerbaar zijn. Bovendien zijn er zaken die op elke munt moeten, zoals de naam van de koning. ,,Zeven letters meer dan bij zijn moeder”, aldus Olaf.

Bron: Rijksoverheid 2013

Hij schiep een mooie munt, met een naar rechts kijkende koning in 3D. ,,Het portret bestaat uit verschillende facetten”, vertelde Olaf, die een link legde met het verkavelde polderlandschap zoals dat er vanuit de lucht uitziet, en met de verbindende functie van de koning. In hem komen al die facetten bij elkaar. In verschillend licht moet de munt er ook verschillend uitzien. Volgens de KNM is er nog meer te zien op de munten: ‘De lijnen tussen en om de gekantelde tekst refereren aan de voorgaande Beatrix-munten. In het ontwerp voor de 50, 20, 10, 5, 2 en 1 eurocent wordt het portret onderbroken door een gespiegelde tekst; een verwijzing naar Willem-Alexanders specialisatie in het waterbeheer. Vanaf januari 2014 rollen de munten met de beeltenis van koning Willem-Alexander bij de KNM in Utrecht van de pers.

Zie het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=U116hLtHO8Y&feature=youtu.be

 

Erwin Olaf trivia

Erwin Olaf heeft een college gegeven die 1:42:56 minuten duurt:

https://vimeo.com/184442687

Fotograaf Erwin Olaf, geportretteerd bij de Nederlandse lancering van de anti homogeweld applicatie Bashing (www.bashing.eu) op 30 mei 2012 in Utrecht. Foto: Sebastiaan ter Burg / Wikipedia.

 

Eerder werk van Erwin Olaf is de CD hoes van de groep Mai Tai – Cool is the rule (1987):

 

Vergelijking koninklijk gezin zegels

Tenslotte vergelijken we de foto’s van het koninklijk gezin met eerdere uitgiften. Zie de verschillen en de overeenkomsten tussen de drie uitgiften (2019, 2012 en 1972).

Nederland (2012): Kinderpostzegels. Fotograaf: Prins Willem-Alexander.

 

Nederland (1972): Kinderpostzegels. Fotograaf: Prins Claus.

 

Nederland (1972): Kinderpostzegels. Fotograaf: Prins Claus.

 

Meer info:

Erwin Olaf:  https://www.erwinolaf.com/

 

Reactie van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op het overlijden van Erwin Olaf. Bron: Koninklijk Huis 20 september 2023.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Aruba Nederlandse AntillenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 4,69 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Lars op 27 september 2019 om 15:36

  De foto’s op de persoonlijke postzegels met de naam Aruba zijn de officiële foto’s van het Koninklijk Huis en zijn niet speciaal gemaakt voor die postzegels.
  Dat persoonlijke postzegel maakwerk is uitgebracht door Edel Collecties, niet eens door de post van Aruba. In Haarlem gedrukt en nooit op Aruba geweest.

 • Randy Koo op 21 september 2023 om 11:01

  Ode aan Erwin Olaf ((1959 – 2023). Update van eerdere blog van 2019.

 • Bate Hylkema op 21 september 2023 om 13:37

  Uitgebreid gedetailleerde achtergrondinfo over de 5 postzegels van het postzegelvel staat in het artikel ‘Erwin Olaf 40 jaar fotografie: hij houdt ons een spiegel voor’ van 30 juli 2019.

 • Willemijn Vendrig op 21 september 2023 om 16:44

  Mooie blog en aanvulling nav zijn overlijden van een iconische fotograaf van Nederland. De foto’s die hij gemaakt heeft van het Koningspaar zijn ontzettend mooi gemaakt.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)