De geschiedenis van het postzegelverzamelen 21, 1863, de concurentie barst los - Postzegelblog

De geschiedenis van het postzegelverzamelen 21, 1863, de concurentie barst los

1

The_Stamp-Collector's_Magazine_verzamelbandGeïnspireerd door een artikelreeks van K. Kouwenberg, eind zeventiger jaren in maandblad Philatelie verschenen, beschrijft Rob Smit de geschiedenis van het postzegel verzamelen opnieuw in tweewekelijkse afleveringen. Dit is deel 21, 1863, de concurentie barst los.

Het jaar 1863 begint met een goede basis. Overal in Europa was de filatelie, of timbromanie zoals het toen genoemd werd, mateloos populair.

SCM1863_1_cover

In Engeland was er zelfs zoveel vraag naar ‘The Stamp Collector Magazine’ dat de eerste vier nummers werden herdrukt. In het eerste nummer vinden we een inleiding getiteld ‘Postal Chit-Chat’, een korte omschrijving van de openluchtbeurs op de Cheapside te Londen. Twaalf maanden geleden, zegt Stamp Collectors Magazine, was er in Londen nog geen enkele winkel waar men postzegels kon kopen. Nu zijn er al een dozijn of meer gerenommeerde handelaren en daarnaast nog heel wat figuren die aardig profijt weten te trekken uit de door Rowland Hill gecreëerde papiertjes.

Ook elders in Europa schieten de postzegelwinkels als paddenstoelen uit de grond. Het zal duidelijk zijn dat er nogal wat lieden bij waren die vooral een graantje mee wilden pikken van de hausse en de zaken niet al te serieus namen. Ze vielen vaak vanzelf door de mand, want de kennis onder verzamelaars nam door de verschillende tijdschriften snel toe. Er was inmiddels een stevige concurentie. Niet alleen tussen handelaren, maar ook tussen tijdschriftuitgevers.

Reden voor het ‘Stamp Collectors Magazine’ om vanaf het aprilnummer 1863 elke maand een gratis postzegel bij te voegen. Dat waren dan lage waarden van ongebruikte postzegels die goedkoop in grote oplagen gekocht konden worden. Dat ze ongebruikt waren was belangrijk omdat ze dan gewoon in het blad geplakt konden worden. Verzamelaars vonden dat prima, want gom verzamelde men nog niet in die tijd. Men trok het zegeltje eenvoudig uit het blad en zette het met een lik dextrine vast in het eigen album. Ondanks het feit dat het goedkope zegels waren zou een vondst nu best leuk zijn.

1005

1001  1002  1003

In de 1863 nummers zaten; een 1 lepton bruin van Griekenland, Atheense druk, een 1/3 Silb.Gr. groen van Thurn und Taxis, een 1c Boyd’s City Express, een 3pf groen Saksen 1863, een 2c geel Italië 1862, een 4c grijs Italië 1863, een 3 öre bruin van Zweden, en een 2c blauw op geel van Spanje juli 1862. Een aardige verzameling bij een abonnement, en zo ging dat jaren door.

De actie met gratis postzegels bleef niet geheel zonder gevolgen, het aantal lezers nam snel toe, en daardoor ook niet zonder volgers. Ook andere bladen namen deze tactiek over. Een aantal bladen gaf geen originele postzegels, maar herdrukken of facsimile’s.

illustriertes_senf  facsimile_senf

Zo verstrekten de gebroeders Senf jaren later facsimile’s bij hun ‘Illustriertes Briefmarken Journal’. De markt werd hierdoor op den duur overstroomd wat tot hevige protesten vanuit verzamelaarsverenigingen leidde. De firma Senf besloot daarop dergelijke uitgaven stop te zetten. Tegen de eeuwwisseling waren de gratis zegels zo goed als geheel van het toneel verdwenen.

Juist de laatste jaren lijkt het verschijnsel weer enigszins terug te keren en dan met name bij de aankoop van catalogi. De Belgische bondscatalogus geeft al jaren een speciaal velletje (zonder frankeerwaarde) cadeau, de NVPH geeft blauwdrukken, eveneens zonder frankeerwaarde bij haar Speciale catalogus en speciaal vervaardigde persoonlijke velletjes met frankeerwaarde bij de catalogus Persoonlijke Postzegels.

nvph velletje

Wordt vervolgd op 18 februari.

Tot nu toe verschenen:

1. Inleiding en begin
2. De eerste verzamelaars
3. De eerste catalogus, Oscar Berger Levrault maakt als eerste een overzicht.
4. Alfred Potiquet, De eerste commercieel uitgegeven catalogus.
5. Booming 1862, Het meest turbulente jaar in de filatelistische geschiedenis.
6. Edard de Laplante, De eerste die uitsluitend van de postzegelhandel leefde.
7. Natalis Rondot, De eerste echte filatelistische literatuur verscheen in een familieblad.
8. Henri Justin Lallier, Uitgever van het eerste postzegelalbum.
9. Frederick W. Booty, De eerste catalogus in het Engels.
10. Mount Brown, Een succesvolle Engelse catalogus.
11. Dr John Edward Gray, Uitvinder van de postzegel, allereerste verzamelaar of alleen maar een goede catalogusuitgever?
12. Het eerste postzegeltijdschrift, Eerst een mislukte poging, maar dan toch een postzegelblad.
13. Edward Pemberton, Actief filatelist met nakomelingen in de filatelie.
14. Dr. C.W. Viner, Vader van de engelse filatelie.
15. Jean Baptiste Moens, De grootste handelaar aller tijden.
16. De uitgeverij van Moens, Van groot belang in begintijd filatelie.
17. Duitsland in 1862, De trage start van een belangrijk filatelistisch land.
18. Nederland in 1862, De eerste Nederlandse catalogus en album.
19. Nederland in 1864, P.H. Witkamp
20. Het ontstaan van Schaubek

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,86 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • Stampertje op 4 februari 2016 om 11:03

    Geweldige reeks! Dit is filatelie zoals ik dat als klein jongetje ook al ervoer – beetje spannend, romantisch, en inspelend op mijn ontdekkingsdrift. Elke keer wil ik eigenlijk ook veel meer lezen. Zo zou ik nu graag de genoemde tijdschriften eens openslaan. Ik zal eens zoeken op Google Books.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)