Ostropa 1935 - Postzegelblog

Ostropa 1935

1

Vele verzamelaars van de postzegels van ´het Duitse Rijk´ hebben het postzegelblok ´Ostropa 1935´ op hun verlanglijstje staan. De uitgifte van dit blok was ter gelegenheid van de Osteuropäischen Briefmarken-Ausstellung die werd gehouden in Kasteel Koningsbergen in Oost Pruisen.

Cees 1De tentoonstelling vond plaats van 23 juni tot en met 3 juli 1935. Tijdens de tentoonstelling waren de blokjes te koop tegen de prijs van 1,70 Reichsmark, inclusief toegangsbewijs. Het ontwerp van het blokje was van Professor Dr. Franz Marten.

Het blokje werd gedrukt in een oplage van 162.700 stuks in vierkleurendruk. Daarbij werden de afbeeldingen van de vier postzegels in vier drukgangen aangebracht, waardoor de zegels onderling wel eens licht verschoven in het blokje terecht kwamen. In het postzegelpapier was een watermerk aangebracht: OSTROPA en 1935, duidelijk zichtbaar. Verder hebben de vier postzegels ook een watermerk in de vorm van een kruis, het Duitse Ordekruis.

Het blokje ´postfris´ bewaren werd door catalogi sterk afgeraden. De reden was, dat de gom die op het blokje was gebruikt, soms sterk zwavelzuurhoudend was, zodat het postzegelpapier bruin werd en werd aangetast. Daarom werd aangeraden om de originele gom te verwijderen. Als blokjes worden aangeboden ´met volle gom´ moet men bedenken, dat de originele gom veel later is vervangen door een andere gomlaag. Verder komt het voor dat het postzegelpapier erg wit overkomt, ook een signaal, dat hier mogelijk een bleekmiddel is gebruikt. De niet behandelde blokjes zijn te herkennen aan de bruinige kleur van het papier, waarbij de gom is verwijderd.

De afbeeldingen van de postzegels werden als volgt omschreven:

3 Pfennig:     Het kasteel Allenstein met op de achtergrond de landkaart van Oost Pruisen.
6 Pfennig:     Het herdenkingsmonument van Tannenberg met op de achtergrond de Rijks Adelaar. Het monument was opgericht ter herdenking van de gesneuvelde Duitse soldaten tijdens de slag bij Tannenberg in het huidige Polen van 26 augustus tot 31 augustus 1914.
12 Pfennig: Het kasteel Koningsbergen met op de achtergrond het heraldische schild van Oost Pruisen.
25 Pfennig: Het kasteel Heilsberg met op de achtergrond een eikenblad.

In het tijdelijke postkantoor dat tijdens de tentoonstelling geopend was, gebruikte verschillende stempels om de blokjes te kunnen stempelen. Het meest gebruikte stempel was voorzien van een verstelbare datum- en uuraanduiding met een afbeelding van een ridder.

Verder werden twee bijzondere stempels gebruikt. Een met de tekst Cranz-Rossitten Schiffspost op 27 juni 1935 en de andere met de tekst Schiffspost Grosses Moosbruch op 30 juni 1935. De afdrukken moeten in zwarte inkt zijn. Rode en groene afdrukken zijn niet officieel door de postdienst aangebracht.

Ook was een sluitzegel te koop met daarop een afbeelding van het Jachtslot van Rominte, het voormalige jachtslot van Keizer Wilhelm II, gebouwd van hout in de Noorse stijl op de Rominter Heide.
In verband met de zeldzaamheid van het blokje zijn herdrukken vervaardigd als facsimile, zowel ongestempeld als gestempeld met het stempel met de ridder als afbeelding. De blokjes zijn gedrukt op helder wit papier en het watermerk is eveneens in druk aangebracht.

In 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, is het kasteel, het Königsberger Schloss, zwaar beschadigd door bombardementen. Het kasteel brandde totaal uit. In 1968 werd de ruïne op last van Leonid Brezhnev opgeblazen en opgeruimd. Koningsbergen is thans Russisch en heeft een nieuwe naam gekregen: Kaliningrad.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitse rijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

 • Hugo op 13 februari 2021 om 14:56

  Beste,
  Net uw stukje gelezen, erg interessant. Ik heb block 3 in mijn bezit.
  Maar ik heb ook een gelopen envelop met mi nrs 573-575 met de ostropa ridder stempels er op.
  Met vriendelijke groet,
  Hugo

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)