2024 is het Jaar van James Ensor (1860 - 1949) - Postzegelblog

2024 is het Jaar van James Ensor (1860 – 1949)

0

Het Ensorjaar 2024 is een eerbetoon aan de Belgische avant-gardekunstenaar James Ensor, die 75 jaar eerder overleed. Tientallen expo’s en evenementen rond Ensor worden vanaf december 2023 gedurende een jaar georganiseerd in Oostende, Antwerpen en Brussel. Op 1 februari a.s. vanaf 21:20 uur is op VRT Canvas de documentaire ‘James Ensor: De man achter het masker’ te zien. In deze overzichtsblog de hoogtepunten van de expo’s die te zien zijn in Oostende, Antwerpen en Brussel.

Oostende

Als geboorte-, woon- en werkplaats van James Ensor startte Oostende het Ensorjaar 2024 op 16 december 2023 met de expo Rose, Rose, Rose à mes yeux! James Ensor en het stilleven in België 1830-1930 in het het Kunstmuseum aan Zee (Mu.ZEE) met het stilleven als hoofdthema. Een veertigtal werken van Ensor, samen met stillevens van andere, vaak vrouwelijke kunstenaars zoals Berthe Art, Louise De Hem en Georgette Meunier, worden tentoongesteld.

België (1999): 50 jaar James Ensor (1860 – 1949)

Oostende organiseert gedurende een jaar een stadsfestival met meer dan tachtig initiatieven. Zo organiseert het lokale Ensorhuis twee tentoonstellingen met zelfportretten en satirische werken, en de Venetiaanse Gaanderijen een expo midden 2024 met als thema Oostende, Ensors denkbeeldige paradijs. Ook zijn er kinderactiviteiten voorzien. Zo is er in het voorjaar van 2024 in Fort Napoleon een familievoorstelling, gebaseerd op het prentenboek Grote kunst voor kleine kenners: James Ensor met illustraties van Thais Vanderheyden, die kindvriendelijke parodieën maakte van enkele bekende werken van Ensor. Met onder meer een zoektocht naar de maskers van Ensor leren kinderen op speelse wijze kennis maken met de kunstenaar.

 

Antwerpen

Vanaf september 2024 organiseert Antwerpen enkele Ensor-tentoonstellingen, waaronder het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) dat met 39 schilderijen en ongeveer 600 tekeningen de grootste Ensorcollectie ter wereld heeft. Met de expositie Ensors stoutste dromen. Het impressionisme voorbij. vertellen ze de evolutie van de kunstenaar. Het Fotomuseum Antwerpen (FoMu) linkt Ensor aan hedendaagse kunst met de expositie Anti-Fashion die foto’s van de Amerikaanse fotografe Cindy Sherman tentoonstelt. De expo van het modemuseum ModeMuseum Antwerpen (MoMu) behandelt de maatschappijkritische thema’s van Ensors werk en het Museum Plantin-Moretus zijn technische vaardigheden als etser en drukker.

België (2022): Heropening Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA)

 

Brussel

Van februari tot juni 2024 zijn er twee grote tentoonstellingen in Brussel. De Koninklijke Bibliotheek organiseert de expo James Ensor: Inspired by Brussels met ongeveer twintig schilderijen, dertig tekeningen en veertig etsen van Ensors hand. Het kunstencentrum Bozar belicht in de expo James Ensor, Maestro de minder gekende kunstzinnige vaardigheden van Ensor als schrijver en componist.

België en Israël (1999): 50 jaar James Ensor (1860 – 1949).

 

Later volgt nog een uitgebreide blog over 75 jaar James Ensor.

 

Meer info:

Oostende: https://www.ensor2024.be/nl

Antwerpen: https://visit.antwerpen.be/activiteit/ensor-2024

Brussel:

Koninklijke Bibliotheek: https://www.kbr.be/nl/ensor/

Bozar: https://www.bozar.be/nl/kalender/james-ensor-maestro

VRT Canvas James Ensor (alles over de documentaire en het Ensorjaar):

https://www.vrt.be/nl/over-de-vrt/nieuws/2023/12/14/fenomenaal-grillig-en-veelzijdig-een-jaar-lang-james-ensor-bij/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België IsraëlNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)