Sportkalender januari 2021 - Postzegelblog

Sportkalender januari 2021

1

De sportkalender 2021 is overvol vanwege de sportevenementen die niet zijn doorgegaan in 2020. Dat betekent voor sporters kiezen aan welk evenement je meedoet, maar ook keuzes genoeg voor sportliefhebbers. Allemaal voor de buis of liever de sport ‘live’ zien? Of nagaan welke zegels nog ontbreken in uw sportverzameling? Elke maand in 2021 een sportkalender met internationale wedstrijden zodat u niets mist.

Januari 2021

‘January’ is een popnummer opgenomen door de Schotse rockband Pilot.. ‘January, geschreven door David Paton en geproduceerd door Alan Parsons, was de enige nummer één single in het Verenigd Koninkrijk voor Pilot. In een video-interview op Radio Borders legde David Paton uit dat het liedje niet over de maand ging, maar over een meisje dat januari heette, de naam is ontleend aan een vrouwelijke hoofdrolspeler in een boek dat zijn vrouw op dat moment las.

 

Video January – Pilot (1975): https://www.youtube.com/watch?v=vJu34eVZlYU

1 januari: Schansspringen (Garmisch-Partenkirchen, Duitsland)

Het Vierschansentoernooi (Duits: Vierschanzentournee) is een toernooi dat elk jaar rond de jaarwisseling plaatsvindt in Duitsland en Oostenrijk en bestaat uit vier wedstrijden schansspringen. Het toernooi wordt sinds 1953 georganiseerd. De winnaar van het toernooi is de springer met de hoogste totaalscore van alle vier wedstrijden. Overigens tellen de afzonderlijke wedstrijden ook mee voor de wereldbeker.

Meer info: https://www.vierschanzentournee.com/

3 – 15 januari: Rally Parijs – Dakar, Saoedi-Arabië

De Dakar-rally is de 42ste editie van de Dakar-rally. Deze editie wordt geheel in Saoedi-Arabië gereden. De rally start in Djedda, heeft een rustdag in Hail en finisht uiteindelijk weer in Djedda.  Oorspronkelijk was het de bedoeling om deze editie in twee of drie landen te rijden, maar door de maatregelen en de gevolgen van de coronapandemie was dit niet mogelijk.

De Saudi Post heeft een postzegel en een ansichtkaart uitgegeven. De postzegel heeft een waarde van twee rialen en de ansichtkaart heeft een waarde van vijf rialen. Het is de 2e keer dat Saoedi-Arabië de rally organiseert op zijn grondgebied.

De Dakar-rally, genoemd naar de oorspronkelijke finishplaats, is een woestijnrally voor auto’s, vrachtwagens, quads en motoren, die jaarlijks wordt gehouden in de maand januari. De rally is ook bekend onder zijn oude naam Parijs-Dakar. Van 2009 tot en met 2019 werd de Dakar-rally gehouden in Zuid-Amerika. Vanaf 2020 wordt hij gehouden in Saoedi-Arabië. De rally verhuist daar naartoe omdat er in Zuid-Amerika, waar de rally tot 2019 werd verreden steeds minder animo was om de rally te organiseren.

Meer info: https://www.dakar.com/en/

11 – 13 januari: Judo World Masters (Doha, Qatar)

De Internationale Judo Federatie organiseert de World Masters in Doha (Qatar) van 11 – 13 januari. Met maar liefst 18 judoka’s reist TeamNL af naar de Doha Masters waaraan alleen de beste 36 judoka’s op de wereldranglijst deelnemen. Op het eerste toernooi in 2021 zijn veel kostbare punten te verdienen voor de Olympische ranking. Bovendien heeft de selectiecommissie van de JBN in gewichtsklassen waarin sprake is van een concurrentiestrijd voor de Olympische Spelen de World Masters aangewezen als één van de drie resterende meetmomenten.

 

 

 

 

 

 

Op de laatste dag heeft Noël van ’t End goud gewonnen. Brons is er voor Guusje Steenhuis die in de partij om de medailles te sterk is voor landgenote Marhinde Verkerk. Ook Henk Grol mag na een slopende partij het podium op voor brons. Nederland won in totaal 7 medailles: 1x goud, 1x zilver en 5x brons.

Anton Geesink

Meer info:

https://www.jbn.nl/

https://www.ijf.org/competition/2180

https://en.wikipedia.org/wiki/2021_Judo_World_Masters

15 – 31 januari: Tata Steel Chess Tournament, Wijk aan Zee

Het Tata Steel Chess Tournament is een van de meest prestigieuze evenementen op de internationale schaakkalender. De ‘Wimbledon of Chess’ trekt de allerbeste schaakgrootmeesters ter wereld aan, samen met duizenden amateurspelers, bezoekers van live evenementen en online bezoekers van over de hele wereld. In 2021 viert het Tata Steel Chess Tournament zijn 83ste jaar.

 

 

Tijdens zijn 83-jarige geschiedenis heeft het Tata Steel Chess Tournament enkele van de grootste namen in de schaakgeschiedenis aangetrokken. Bezoekers van het toernooi zijn getuige geweest van de opkomst en dominantie van spelers als Magnus Carlsen uit Noorwegen, Viswanathan Anand uit India en Gary Kasparov uit Rusland.

De Masters-groep plaatst veertien van de beste ter wereld tegen elkaar in een round-robin-toernooi. Sinds 1938 is er een lange lijst van beroemde winnaars, waaronder Max Euwe, Tigran Petrosian, Jan Timman, Anatoly Karpov, Vladimir Kramnik, Garry Kasparov, Viswanathan Anand en Magnus Carlsen. Van de acht wereldkampioenen schaken sinds 1946 ontbreken alleen de namen van Vasily Smyslov en Bobby Fischer. In 2001 namen negen van de tien beste spelers ter wereld deel.

Carlsen speelde voor het eerst op het toernooi in 2004, hetzelfde jaar waarin hij schaakgrootmeester werd. Carlsen heeft het record voor de meeste overwinningen op het toernooi, met zeven titels op zijn naam.

In navolging van de landelijke en regionale richtlijnen is besloten om voor deze editie uitsluitend te focussen op de 14 Tata Steel Masters. En net zoals schaakliefhebbers van het toernooi gewend zijn, is de selectie van Grand Masters dit jaar net zo spannend als in andere jaren. Helaas staan ​​de huidige omstandigheden om een ​​goedgekeurd en COVID-19 veilig topsportevenement te organiseren, noch de Tata Steel Challengers, noch de amateurspelers toe om aan het evenement deel te nemen. Evenzo zal publiek niet aanwezig zijn vanwege COVID-19, hoewel de livestream het mogelijk maakt om alle games te volgen. Alle nevenevenementen zijn geannuleerd. De Tata Steel Masters spelen in 13 rondes tegen elkaar in een round-robin toernooi in De Moriaan in Wijk aan Zee. Er komt een uitgebreid online programma zodat iedereen kan genieten van schaken.

Vanaf linksboven zien we met de klok mee Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Anish Giri en Viswanathan Anand. Een opvallende stijlbreuk is dat Nakamura en Anand twee keer op hun zegel staan afgebeeld en Caruana en Giri één keer.

Jorden van Foreest is de verrassende winnaar van het 83ste Tata Steel-schaaktoernooi in Wijk aan Zee geworden. In een zenuwslopende tiebreak versloeg de 21-jarige grootmeester landgenoot Anish Giri. Zondag 31 januari rond 17.30 uur werd duidelijk dat Jan Timman, die het ‘Wimbledon van het schaken’ in 1985 won, een opvolger zou krijgen.

Meer info: https://tatasteelchess.com/

Eerdere blog Tata Steel 2019:

https://www.postzegelblog.nl/2019/01/23/tata-steel-chess-toernooi-in-wijk-aan-zee/

16 – 17 januari: EK allround en sprint schaatsen, Heerenveen

Nederland (2009): Prestigeboekje PP18, Nederland Schaatsland.

De Europese kampioenschappen schaatsen 2021 zullen op 16 en 17 januari plaatsvinden op de ijsbaan Thialf in Heerenveen. Het wordt de eerste van vier internationale wedstrijden die in het seizoen 2020–21 in een zogeheten ‘bubbel’ plaats gaan vinden. Er staan vier toernooien op het programma; het 116e EK allround voor mannen, het 44e EK allround voor vrouwen, en het 3e EK sprint voor mannen en vrouwen. Sven Kramer, Antoinette de Jong, Kai Verbij en Vanessa Herzog zijn de titelverdedigers uit 2019.

Voor het eerst sinds 2005 ontbreken de dertigers Sven Kramer en Ireen Wüst. Onze helden zijn al op zegels verschenen van Caribisch Nederland. Wanneer ze  op Nederlandse zegels zullen verschijnen, weet PostNL niet. Winnaars van de 2021 editie zijn: Partrick Roest, Antoinette de Jong, Thomas Krol en Jutta Leerdam.

22 – 24 januari: Wereldbeker schaatsen, Heerenveen

29 – 31 januari: Wereldbeker schaatsen, Heerenveen

In beide weekenden worden Wereldbeker schaatswedstrijden georganiseerd, waarbij bijna de hele wereld aanwezig is. Japanse en Chinese schaatsers bleven thuis. Sven Kramer, Kjeld Nuis en Ireen Wüst doen wel mee met de Wereldbeker wedstrijden.

 

 

 

 

 

 

 

Meer info: https://www.schaatsen.nl/

De ISU heeft voor de internationale schaatswedstrijden gekozen voor 1 stad in 1 land. Deze wedstrijden worden vlak na elkaar georganiseerd. Hierdoor is het mogelijk voor de sporters om in een bubbel voor te bereiden en niet te mengen met andere burgers en andere sporters. Natuurlijk worden de sporters ook van te voren getest. Gekozen is om voor de sporters drie hotels te reserveren in de buurt van Thialf Heerenveen, o.a. Hotel Van der Valk Wolvega.

 

 

 

 

19 – 24 januari: Waterpolo, OKT vrouwen (Triëst, Italië)

Onze waterpolovrouwen strijden van 19 tot en met 24 januari in het Italiaanse Triëst om de laatste twee tickets voor de Olympische Spelen van Tokio. We nemen het op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in groep A achtereenvolgens op tegen Slowakije, Italië en Frankrijk. In groep B staan Griekenland, Hongarije, Israël en Kazachstan tegenover elkaar. De winnaars van beide poules spelen tegen de nummer 4 van de andere poule om een plek in de halve finales. De nummers 2 en 3 spelen om de andere halvefinaleplaatsen. De winnaars van de halve eindstrijd plaatsen zich voor de Olympische Spelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bondscoach Arno Havenga over de loting: ‘We wisten van tevoren dat we met Italië, Griekenland en Hongarije om twee tickets zouden gaan strijden, dat we bij een van die landen in de poule zouden zitten en dat we de halve finale moeten winnen. De andere landen zijn normaliter te zwak om een rol van betekenis te gaan spelen, dus we weten wat ons te doen staat. Eerst proberen te winnen in de poule van Italië en daarna in de halve finale Hongarije of Griekenland verslaan’.

De Nederlandse waterpolosters zijn er niet in geslaagd het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Triëst te winnen. Hongarije was in de finale met 11-13 te sterk voor Oranje. Beide ploegen waren zaterdag al zeker van de Olympische Spelen, na hun overwinningen in de halve finales. Hongarije versloeg daarin Italië (13-10) en Nederland kwalificeerde zich voor Tokio dankzij een 7-4 zege op Griekenland.

Meer info:

https://www.waterpolo.nl/oranje/oranje-dames

22 – 24 januari: EK Shorttrack (Gdansk, Polen)

De Europese kampioenschappen shorttrack 2021 worden van 22 tot en met 24 januari 2021 georganiseerd in de Hala Olivia in Gdańsk, Polen. Vanwege vrees voor coronabesmettingen doet de Italiaanse zevenvoudig winnares Arianna Fontana niet mee. Ook de gehele Britse ploeg inclusief tweevoudig winnares Elise Christie zegde af. 

Meer info: https://www.schaatsen.nl/kalender/2021/1/isu-ek-shorttrack/

De einduitslagen van de vrouwen en mannen (alle afstanden) zijn te vinden op:

https://shorttrack.sportresult.com/Results.aspx

30 – 31 januari: WK veldrijden (Oostende, België)

Het wereldkampioenschap veldrijden kan in 2021 plaatsvinden in Oostende. Alle betrokken partijen zijn daarover akkoord, meldt de organisatie in een persbericht. Wel vindt het WK plaats zonder publiek vanwege de coronacrisis. Alle betrokken partijen doen een extra inspanning. Zo kan de wereldtop van het internationale veldrijden eind januari naar Oostende afzakken. Het WK zal door de vele liefhebbers wereldwijd live te volgen zijn van thuis uit, aldus de organisatie, die steun krijgt van de UCI, Belgian Cycling, de Vlaamse overheid en de gemeente Oostende. Vorige winter kroonden Mathieu van der Poel en Ceylin del Carmen Alvarado zich tot wereldkampioenen bij de elites.

 
Winnaars van de 2021 editie zijn: Mathieu van der Poel en Lucinda Brand.

Meer info: https://www.wkoostende2021.be/nl

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Burundi Canada Caribisch Nederland Duitsland Noorwegen Nederland Saoedi ArabiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)