Zoo van Antwerpen (deel 4) - Postzegelblog

Zoo van Antwerpen (deel 4)

0

De Dierentuin van Antwerpen werd geopend op 21 juli 1843. Het is me dan ook nog steeds niet duidelijk waarom het jaar daarvoor, op 14 november 1992, twee postzegels werden  uitgegeven ter gelegenheid van het 150 jarige bestaan van de dierentuin.

 

belgie-1184

Eerder, op 3 juni 1968, was een postzegel verschenen in de eerste serie gewijd aan de Dierentuin van Antwerpen met een afbeelding van een okapi. In deze dierentuin werd in 1919 voor het eerst een okapi in de dierencollectie opgenomen. Deze diersoort was pas in 1901 ontdekt in Kongo door de ontdekker en Britse koloniale ambtenaar Sir Henry Hamilton. Al in 1907 probeerde de directie van de dierentuin een exemplaar naar Antwerpen te halen. Dat mislukte doch 12 jaar later was het wel succesvol.

maxikaart-okapi

In het speciale eerstedag stempel van 1961 was ook een okapi opgenomen.

stempel-okapi

Het stempel werd eveneens gebruikt als stempel voor de eerste dag van uitgifte voor de serie reptielen uitgegeven op 16 oktober 1965, een beetje vreemde combinatie.

belgie-2486

Waarom was de okapi zo belangrijk voor de Antwerpse Zoo? Kongo was van 15 november 1908 tot 30 juni 1960 een kolonie van België. Daarvoor was het privé eigendom van Koning Leopold II. Vandaar dat de Dierentuin van Antwerpen zich vooral richtte op de flora en fauna in dit gebied. De okapi, die ook wel bosgiraf wordt genoemd, kwam hier in de wouden voor en nergens anders in de wereld.

maxikaart-okapi-1992

Men zag toen al het belang in om de diersoort voor de toekomst te behouden. Tussen 1920 en 1960 werden zo’n 30 hengsten en 18 merries in de dierentuin opgenomen. Na vele mislukkingen werd vanaf 1948 een succesvol fokprogramma ontwikkeld en vanaf 1977 was de Dierentuin van Antwerpen leidend in de wereld. In 1990 werd de Zoo beheerder van het officiële stamboek van deze diersoort.

belgie-2487

De andere postzegel had als afbeelding een goudkopleeuwaapje meegekregen. Deze zeldzame en bedreigde apensoort komt oorspronkelijk uit Noordoost Brazilië. Een ook hierbij heeft de Dierentuin van Antwerpen een belangrijke rol: het in stand houden van deze diersoort. Naast dat van de okapi beheert de dierentuin het internationale stamboek ervan. Maar ook dat van de bonobo, een dwergchimpansee ofwel mensaap alsmede de in de tweede serie afgebeelde kongopauw. De Zoo neemt verder deel aan de fokprogramma’s van enkele vogelsoorten en is daarvan Europees stamboekhouder zoals de soldatenara, de Afrikaanse fishers toerako en de Europese monniksgier. De Zoo van Antwerpen, een belangrijke dierentuin, nu en in de toekomst, vlak bij Nederland.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België ApenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,43 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)