Collectie van Prins Albert II in Brugge - Postzegelblog

Collectie van Prins Albert II in Brugge

6

Deze zomer worden in Brugge topstukken uit de postzegelcollectie van prins Albert II van Monaco tentoongesteld. Om daar de aandacht op te vestigen, gaven België en Monaco een gezamenlijke postzegel uit. Op de postzegel is een detail afgebeeld van een schilderij uit de 17de eeuw: Cabaret op de oever van de rivier.

Dit schilderij is van de hand van Jan Brueghel de Jonge, de zoon van Jan Brueghel de Oude en kleinzoon van Pieter Brueghel de Oude. Prins Albert II van Monaco heeft nog veel meer werken van oude Vlaamse meesters in zijn collectie.

De prins heeft ook een heel bijzondere postzegelverzameling. De voorzitter van de exclusieve Club de Monte-Carlo is de Belg Patrick Maselis. De filatelieclub werd in 1999 opgericht door prins Rainier van Monaco, een verwoed postzegelverzamelaar en vader van Prins Albert II.

Tentoonstelling in Havenhuis De Caese

Elk jaar organiseert de club tentoonstellingen buiten Monaco, en dit jaar was dat in Brugge, in het Havenhuis De Caese. Het prachtige gebouw uit 1765 ligt in de Hoogstraat, in het hartje van de binnenstad. Op verzoek van de Monegaskische ambassade werd het Havenhuis voor deze gelegenheid opengesteld voor het publiek.

De tentoonstelling loopt tot 15 augustus. Er worden vele poststukken tot complete vellen postzegels getoond, waarvan de helft uit de collectie van prins Albert komt. De andere helft komt uit verzamelingen van leden van de Club de Monte-Carlo met ‘Brugge’ als thema. Voor postzegelverzamelaars van Monaco en België een lust om te zien en om jaloers op te zijn….

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Monaco SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • toon op 9 juli 2012 om 07:44

  wat mij opvalt bij de twee zegels is dat zowel de kleurstelling als het zegelbeeld niet identiek zijn. is dit een kwestie van vakkundigheid?

 • Lars op 9 juli 2012 om 13:51

  Wat mij ook opvalt is dat Monaco er een postaal onnodige hoge waarde van heeft gemaakt.
  Waarschijnlijk omdat ze weten dat veel België-verzamelaars deze zegel gaan kopen.

 • Zon op 9 juli 2012 om 18:24

  Eindelijk weer een stukje van Cees Janssen,
  ik heb ze gemist!

 • Nico Declerck op 10 juli 2012 om 20:58

  Ter info: ik heb deze (gratis) tentoonstelling bezocht. Het betreft alleen een gedeelte van de kelders die opgesteld wordt voor de tentoonstelling en NIET de prachtige gelijkvloers of de extreem interessante bovenverdieping.
  De tentoonstelling is vrij klein, maar bevat een aantal prachtige stukken uit de Belgische postzegelgeschiedenis, een overzicht van de postgeschiedenis van Monaco en van de Brugge door de eeuwen heen.

 • Cees op 11 juli 2012 om 07:33

  Inderdaad in de kelders van het gebouw. Op de foto rechts door de poort en dan de trap af. Wel even wennen aan het donker, maar daarna zijn de vellen zegels, de poststukken, ontwerpen, enzovoorts, goed te bekijken. Enkele kamers gelijkvloers heb ik kunnen bewonderen, prachtig gedecoreerd. Maar dat was toeval.

 • Manuel op 14 augustus 2012 om 22:32

  Ik ben vandaag gaan kijken, en de sectie ‘Monaco’ was een grote teleurstelling. Eigenlijk was er geen één postzegel uit Monaco te zien.
  Blijkbaar was de collectie van Rainier maar 2 weken in Brugge aanwezig.
  Al wat te zien was, waren kleurenkopies!
  Gewoon een schande. Sluit dan de tentoonstelling na 2 weken, of verwittig de mensen.
  Het gedeelte Belgïe – Belgisch Congo en de prachtige verzameling voorlopers (thema Brugge) waren wél de moeite waard.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)