Haarlem, een filatelistisch aantrekkelijke stad - Postzegelblog

Haarlem, een filatelistisch aantrekkelijke stad

16

In Haarlem is één van de postzegelwinkels van PostBeeld gevestigd, waarvan de eigenaar Rob Smit tevens de eigenaar is van dit Postzegelblog.  Wat is er filatelistisch nog meer te beleven in de hoofdstad van de provincie Noord-Holland? Ik ging op onderzoek en Haarlem is (na Leiden) mijn 2e (filatelistische) stad geworden.

Stadhuis van Haarlem

Als eerste kwam ik NVPH 1158 tegen, waar we het stadhuis van Haarlem op zien staan.

Het stadhuis van Haarlem bevindt zich op de Grote Markt. Op deze locatie stond eerst een complex (jachtslot) van de graven van Holland. Dit complex, dat dienst deed als militair en bestuurlijk centrum, is in de 14e eeuw door brand verwoest.
Het stadhuis, een rechthoekig gebouw met kantelen en een toren, werd in 1370 op dezelfde plaats opgericht. Tussen 1622-1630 werd een hele nieuwe vleugel in de Hollandse renaissancestijl gebouwd naar ontwerp van Lieven de Key. Het stadhuis is ook op een maximumkaart te zien en op speciale een fdc.

Stadhuis in Haarlem op maximumkaart

Het stadhuis van Haarlem op speciale een fdc

Het stadhuis van Haarlem op speciale een fdc

Haarlemmerhout

We bladeren verder in de catalogus en stuiten op NVPH 1814, de Haarlemmerhout.

NVPH1814 postzegel Haarlemmerhout

De Haarlemmerhout is een stadsbos aan de zuidkant van Haarlem. Aan de zuidkant van de Haarlemmerhout, was sinds 1962 een fontein met beeldengroep te vinden.


Deze beeldengroep stelt de figuren uit de Camera Obscura voor, naar het boek van Hildebrand (pseudoniem van de schrijver Nicolaas Beets).
Ook Beets zelf is in de beeldengroep te vinden. Eén van de bekendste verhalen is:  “Een onaangenaam mensch in de Haarlemmerhout”, dat verhaalt over een door Beets doorgebrachte dag in de Haarlemmerhout samen met zijn onsympathieke neef Nurks.

Gezicht op Haarlem

Een paar nummers verder komen we het schilderij van Jacob van Ruisdael tegen, genaamd “Gezicht op Haarlem” dat te bewonderen is in het Rijksmuseum in Amsterdam.


Jacob van Ruisdael, geboren in Haarlem in 1628, was een Nederlands kunstschilder van landschappen.
Hij groeide op in het Haarlemse schildersmilieu.  Het is onduidelijk of de kunstenaar is gestorven in Haarlem of in Amsterdam, maar hij ligt begraven in de St. Bavokerk van Haarlem.

Mooi Haarlem

De St. Bavokerk zien we ook rechts op de postzegel van Mooi Haarlem.

Deze mooie kerk verdient eigenlijk een eigen postzegel. Tevens zien we op deze zegel de bekende molen De Adriaan. Deze molen, een achtkantige stellingmolen, werd geopend op 19 mei 1779. De windmolen staat aan de rivier het Spaarne, toentertijd aan de rand van de stad. Doordat de molen boven op de fundering van de toren gebouwd werd, stond de molen hoog en ving daarmee veel wind. Deze molen kwam ik ook op een stempel tegen.


Ook is het silhouet van het historische pand “De Vleeshal” aan de Grote Markt is op deze postzegel te zien.  De Vleeshal was in de periode 1604 – 1840 de verkoopplaats van vlees. Daarna kreeg de hal verschillende functies: garnizoenplaats, Rijksarchief, depot stadsbibliotheek, na 1945 werd de Vleeshal voor exposities gebruikt. Ook dit pand is ontworpen door Lieven de Key.

Bekende Haarlemmers

Er zijn vele bekende Haarlemmers in de filatelie terug te vinden. Ik noem er vijf omdat ik deze al eerder genoemd heb, of omdat ik dit bijzondere personen vind, of omdat ze een relatie hebben met “mijn” Leiden.
Yvonne van Gennip  is in Haarlem geboren en is een van de succesvolste schaatssters die schaatsland Nederland heeft voortgebracht. Zij won bij de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary, Canada, drie gouden medailles: op de 1500, de 3000 en de 5000 meter.

Yvonne van Gennip

Nicolaas Beets werd geboren in Haarlem. Hij was auteur, dichter, predikant en hoogleraar. Onder het pseudoniem Hildebrand schreef hij het beroemde boek Camera Obscura.  Hij studeerde theologie aan de Leidse Universiteit, en dit boek schreef hij in zijn studententijd op zijn  studentenkamer aan de Breestraat in Leiden

Nicolaas Beets

Lieven de Key werkte en in overleed in Haarlem. Hij was een der belangrijkste Nederlandse bouwmeesters.  Zijn werken zijn ook in Leiden te bewonderen, o.a. de Stadstimmerwerf en de  voorgevel van het stadhuis van Leiden.

Hannie Schaft, geboren in Haarlem in 1920 was een Nederlandse communiste en verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Ze doodde onder meer de collaborerende politiecommissaris Ragut uit Zaandam en NSB’er Pieter Faber.
Hannie werd drie weken voor het einde van de oorlog (op 17 april 1945) door de Duitsers doodgeschoten in de duinen bij Bloemendaal.

Hannie Schaft

Frans Hals werkte zijn hele leven in Haarlem en overleed daar in 1666. Hij geldt als één van de belangrijkste Oude Hollandse Meesters en hij werd vooral bekend door zijn levendige en kleurrijke schuttersstukken en afbeeldingen van tijdgenoten.

Schuttersstuk Frans Hals

Tenslotte

Op mijn speurtocht vond ik nog:
–    Een briefkaart met de Amsterdamssche Poort in Haarlem


(De Amsterdamse Poort is gebouwd in 1355 en is de enige nog overgebleven stadspoort van de twaalf die de stad in totaal gekend heeft)
–    Een persoonlijke postzegel van de Haarlemse Jamborette
(De Haarlemse Jamborette is een internationaal kamp die om de 4 jaar wordt georganiseerd. Een groot aantal vrijwilligers vanuit de regio Haarlem helpt fanatiek mee om dit evenement te realiseren).


–    De Haarlemse Postzegelvereniging Op Hoop van Zegels.


–    Een mooi stempel over de partnerstad van Haarlem: Angers.

–    Een schip dat naar Haarlem vernoemd is: Hr. Ms. Haarlem, een Nederlandse mijnenveger van de Koninklijke Marine.


–    Een stadspostzegel, waar we ook het stadhuis op kunnen zien

–    Het bedrijf van Johan Enschedé, o.a drukker van (veel) postzegels staat in Haarlem. Over dit bedrijf is ook een postzegelserie uitgegeven toen het 300 jaar bestond.


Dat dit bedrijf hoog aanzien heeft blijkt wel uit de teksten op de postzegels:
“Grenzeloze zekerheid eeuw in eeuw uit” en “driehonderd  jaar onvervalst waardedrukker”.
Heeft U nog meer Haarlemse filatelie?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
MilitairismeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 4,89 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (16) Schrijf een reactie

 • aadb op 26 april 2013 om 10:56

  @.Weer zo,n interessante bijdrage van ome Willem Ik was pas nog eventjes op doorreis in Haarlem en genoten van de gezelligheid veel overeenkomst met Leiden m.n de grachtjes .Jammer dat een bezoek aan Rob door tijd gebrek niet mogelijk was .Haarlem een bezoek meer dan waard en bij een volgende gelegenheid Postbeeld inplannen .Jammer dat in de winkelstraten zo weinig tot geen bankjes staan om lekker rustig te genieten van de sfeer .

 • Marleen op 26 april 2013 om 13:03

  Leuk verhaal. Leiden blijft toch mijn favoriete stad :)

 • Annet op 26 april 2013 om 14:54

  Leuk stuk! Zo lang je maar niet echt vreemdgaat, mag je wel filatelistisch vreemdgaan in Haarlem ;-)

 • Cees Prins op 26 april 2013 om 16:43

  Leuk stukje over Haarlem en filatelie Willem. Vraag me wel af (als oud Heemstedenaar), of er in het stempel wel een molen staat uit Haarlem. Staat ook in landgoed Groenendaal en Heemstede, waar het landgoed nog in ligt. Als je daar binnenkomt vanuit het dorp staat daar “Het Molentje” , zou deze niet bedoeld zijn in het stempel?

 • wilma op 26 april 2013 om 17:10

  Wat een leuk stukje Willem! Ook vanuit Nashville lees ik de ze zoals je ziet!

 • willem hogendoorn op 26 april 2013 om 17:45

  @ AadB; Bedankt voor je positieve reactie. Mijn bijdrage van vorige week over BOERHAAVE stond in de top 4 van de meest gelezen blogs. Deze slaat ook aan, dus dat geeft inspiratie voor de toekomst.
  @ Marleen, Annet en Wilma: Leuk om zoveel vrouwelijke fans te hebben.
  @ Cees: Je kan best gelijk hebben. Ik mis de locale kennis en omdat ik de molen in de afstempeling veel vond lijken op de Adriaan, heb ik deze conclusie getrokken.
  @ Postzegelblog: Bij de intro van dit artikel had ik de foto van Rob in gedachte. Wilde hij niet, of is hij te bescheiden? Wat hebben jullie er nu voor in de plaats gezet? Ik herken deze zegel niet.

 • Postzegelblog op 26 april 2013 om 19:21

  @willem: Nee Rob vond het te veel eer om met zijn hoofd als kopje voor het artikel te dienen ;)
  We hebben een afbeelding gebruikt afkomstig van een artikel van Bate over het ontwerp van de Mooi Nederland postzegels: https://www.postzegelblog.nl/2010/09/12/ontwerperstrio-mooi-nl-2010-de-achtergrondgedachte/

 • Marie-José op 26 april 2013 om 21:53

  Wat een leuk stuk over Haarlem, weer iets ‘wijzer’ geworden. Ik ben benieuwd welke plaatsen je nog meer onder de loupe gaat nemen.

 • Alice Besseling op 27 april 2013 om 11:32

  Ha Willem,
  Niet te geloven wat je nu weer hebt klaargestoomd. Natuurlijk mag een uitstapje naar een andere interessante plaats ook van mij. Waar haal je de tijd en energie vandaan? Fantastisch gedaan hoor.
  Groetjes,
  Alice

 • Krystal Estes op 28 april 2013 om 21:36

  “Op de postzegels hebben we de vrijheid genomen om de beroemdste monumenten van Middelburg is een nieuwe opstelling af te beelden”, zegt grafisch ontwerper Joris Smidt. “Het resultaat is een verrassende nieuwe gevellijn, met de voorzijden van het stadhuis en de abdij, terwijl op de voorgrond een gebouw van de Veersepoort prijkt, dat voor de gelegenheid op een kleinere schaal is afgebeeld dan het stadhuis. Ook hier zijn de kenmerkende rode ornamenten te zien van de abdijverlichting. Vanuit de al lang vervlogen zeventiende eeuw beziet Hans Lipperhey de hele voorstelling.

 • Paul Happel op 2 mei 2013 om 13:51

  Leuk Willem al dat nieuws over Haarlem.Mijn Ria en ik zijn getrouwd in dat mooie stadhuis en op de Grote Markt hadden wij ons huwelijksfeest in het bekende restaurant Brinkman.In onze verkeringstijd (54 jaar geleden)hebben wij vooral de prachtige omstreken van Haarlem verkend dat snap je wel!Groet van Paul

 • Hans van Schaik op 5 mei 2013 om 22:03

  Leuk stukje over Haarlem, maar in 2011 bestond de Haarlemse filatelistische vereniging Op Hoop van Zegels 100 jaar.
  Er zijn toen 3 zegels uitgegeven zie op de website onderin: http://ohvz.nl/news/?c=5
  Vriendelijke groet,
  Hans

 • Arend64 op 15 juli 2017 om 13:34

  Het molentje van de drukwerkkaart is zeker het (sier)molentje bij wandelbos Groenendaal in Heemstede. Bovendien ‘bestond’ de Adriaan in 1947 niet: die was in 1932 afgebrand en is tussen 1999 en 2002 pas weer herbouwd.

 • willem hogendoorn op 15 juli 2017 om 23:09

  @arend: bedankt voor de aanvullingi

 • Patrick Lava op 16 juli 2017 om 09:58

  Wie vooral ook niet in een verzameling “Haarlem” mag ontbreken, is natuurlijk Godfried Bomans. Die heeft toch ook zijn eigen postzegel? Die geniale man was zo veelzijdig, dat hij in heel wat thematische verzamelingen een plaatsje kan vinden: Haarlem, maar ook literatuur, beroemde Nederlanders, tv-figuren, schaken, insekten, humor, strips, rivieren (zijn verhalen over het Spaarne), filosofie, katholicisme, politiek, eilanden (cf de laatste tv-uitzending), … En over Marlène Dietrich “Ach had mijn vrouw maar één zo’n been.” Dat vergeet je toch nooit meer!

 • willem hogendoorn op 16 juli 2017 om 11:05

  @Patrick: Ik zie dat Bomans inderdaad voor langere tijd in Haarlem heeft gewoond. Ik had hem ook al een keer in Leiden betrapt en daar een stukje over geschreven.
  https://www.postzegelblog.nl/2013/05/21/godfried-bomans-op-zijn-leids-bekeken/#more-48503

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)