Godfried Bomans, op zijn Leids bekeken - Postzegelblog

Godfried Bomans, op zijn Leids bekeken

6

De debuutroman van Godfried Bomans in 1936, genaamd Pieter Bas, speelde zich gedeeltelijk af in Leiden. In 1961 werd door Godfried zelf hiervoor in Leiden een gedenksteen onthuld. Dit gebeurde ter gelegenheid van het één jarig bestaan van de Leidse Studentenvereniging ‘Pieter Bas’, waarvan Bomans ere-lid was.

Debuut roman

De debuutroman van Godfried Bomans ging over politicus mr. Pieter Bas (1850-1936). Hij werd geboren in Dordrecht als jongste zoon van de gemeentesecretaris. Na de Latijnse school studeerde hij rechten in Leiden. Hij trouwde met Catharina Dorre en kreeg met haar negen kinderen. Zijn politieke carrière was gevarieerd. Hij was lid van de Tweede Kamer, burgemeester van Gouda, minister van onderwijs en vertegenwoordiger bij de volkenbond. Ondanks zijn hoge positie nam hij het leven relativerend, vrolijk en lichtvoetig op. Tegen het einde van zijn bestaan begon hij aan zijn memoires en sloot hij vriendschap met de jonge student Bomans, die na zijn overlijden uit de nagelaten papieren dit boek samenstelde. Aldus in het kort de inhoud van het succesvolle debuut van Godfried Bomans. Het opmerkelijke feit doet zich vervolgens voor dat naar aanleiding van de hoofdpersoon uit deze debuutroman (Pieter Bas), zowel in Leiden als in Gouda gevelstenen zijn onthuld ter ere van deze Pieter Bas.

Leiden


Pieter Bas gaat naar Leiden om daar te studeren. Hij woont op kamers bij juffrouw Fles aan de Breestraat 37 in Leiden.


Op 14 november 1961 onthult Godfried Bomans een gedenksteen in Leiden ter nagedachtenis van de romanfiguur Pieter Bas. Dit gebeurde ter gelegenheid van het één jarig bestaan van de Leidse Studentenvereniging ‘Pieter Bas’, waarvan Bomans ere-lid was. De steen is geplaatst in de muur van het pand Breestraat 37 waar Pieter Bas woonde tijdens zijn studententijd in Leiden. Op de steen staat: Pieter Bas, 1868-1873.

Gouda


Pieter Bas wordt vervolgens burgemeester van Gouda  en ook daar wordt op 2 mei 1964 voor Pieter Bas een gedenksteen onthuld aan de Gouwe 21.


De tekst op deze gedenksteen luidt: ”Hier woonde en werkte zij het volstrekt vergeefs: PIETER BAS van 1876 tot 1881. De miskenning zijner bedoelingen drukte jarenlang als een steen op het plaatselijk geweten”.
Beide gedenkstenen zijn door Bomans zelf onthuld met passende toespraken.

Den Haag

En nu we toch bezig zijn over gedenkstenen: Bomans werd op 2 maart 1913 geboren in Den Haag. Op 2 maart 2013 werd herdacht dat de schrijver Godfried Bomans 100 jaar zou zijn geworden.


Burgemeester Van Aartsen onthulde toen een gedenkplaat op de plek van het geboortehuis van Bomans op de Bierkade 2a in Den Haag.

Postzegels

Ik vond al een persoonlijke postzegel van Bomans, maar nu is er dus ook een echte.

Nieuw velletje Nederlandse schrijvers met oa.Godfried Bomans.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Wim van Oosten op 21 mei 2013 om 09:38

  Hallo Willem,
  toch weer een paar leuke wetenswaardigheden. Fijn dat we in stad met zoveel historie wonen.
  Succes verder, met groet,
  Wim.

 • aadb op 21 mei 2013 om 10:14

  Tsja buiten alweer een interessant stukje van Willem blijkt Bomans of Willem ook jaartal goochelaar te zijn
  uitgaande van de jaartallen ben ik de weg even kwijt 1850-1936 geboren en ?
  1868-1873 steen (1961)
  1876-1881 (1964)ingemets
  1913-1971 Bomans

 • Franc Rossi op 21 mei 2013 om 11:38

  Waarom alleen schrijvers en geen schrijfsters? Waarom geen 10 verschillende zegels?

 • willem hogendoorn op 21 mei 2013 om 13:30

  @ Aad: Ik geeft toe, het is verwarrend.
  Godfried Bomans: 1913 – 1971.
  De hoofdpersoon uit zijn eerste roman(geschreven in 1936) heette Pieter Bas. Godfried liet deze geboren worden in 1850, en “doodde” hem in 1936. Godfried liet hem in Leiden studeren van 1868 tot 1873 en bevorderde hem tot Burgemeester van Gouda van 1876 t/m 1881. Het opmerkelijke vind ik dat van deze verzonnen figuur zowel in Leiden als in Gouda gevelstenen worden onthuld. (De gevelsteen in den Haag gaat over Godfried zelf).

 • hennepnetel op 21 mei 2013 om 16:36

  En zoek ook eens wat uit over de andere befaamde Leidenaar: Pieter Baas!

  Nog recent gezien in de film bij Leydsche Weelde in het Boerhaave Museum ….

 • A.C.G. Belt op 26 januari 2017 om 00:02

  geachte Bomanskenner ik meen gelezen te hebben in het boek pieter bas dat mevr fles van de breestraat in leiden hem meneer boommans noemde Ik heb hieromtrent een menings verschil met een ander zichzelf noemende Bomanskenner Gaarne Uw reactie hioerop,

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)