Dom van Salzburg - Postzegelblog

Dom van Salzburg

1

De dom van Salzburg is de kathedraal van de aartsbisschop van Salzburg in Oostenrijk. De dom die nu te zien is aan de Residenzplatz, is niet de eerste kerk op die plek. De geschiedenis van de dom van Salzburg gaat terug tot 774, toen de eerste basiliek werd voltooid. Door een brand in 1127, ontstaan bij het gieten van de klokken, werd de kerk een groot deel van de stad vernietigd. Maar ook de tweede kerk werd door brand verwoest.

Dat gebeurde in 1167 in opdracht van Keizer Barbarossa. Bij een brand in 1312 was de hitte zo groot, dat de klokken van de kerk smolten. Voor de vierde maal werd de kerk herbouwd. Deze Romaanse dom brandde echter in 1598 helemaal af en werd in 1611 vervangen door de huidige barokke kerk die in 1628 gereed kwam.

De kerk werd in opdracht van prins-aartsbisschop Wolf Dietrich ontworpen door Vincenzo Scamozzi en Santino Solari. De werkzaamheden begonnen echter pas onder prins-aartsbisschop Marcus Sitticus. De dom is gewijd aan de missionarissen Rupert en Virgilius. De 71 meter hoge koepel werd in de Tweede Wereldoorlog, op 16 oktober 1944, door een vliegtuigbom getroffen. Daardoor stortte de koepel in. Na de oorlog werd begonnen met de restauratie van de dom.

Een van de middelen om het bedrag benodigd voor de restauratie bijeen te brengen was het uitgeven van een serie postzegels met toeslag. Een serie van acht stuks verscheen op 6 augustus 1948. Ontwerper van de postzegels was S. Jahn. De ontwerpen werden door verschillende etsers uitgewerkt voor rasterdiepdruk. Op de zegel van 1 Shilling is de dom afgebeeld in het stadscentrum met daarboven een gezicht op de vesting Hohensalzburg uit het jaar 1077.

Het oudste gebouw in Salzburg is de benedictijnenabdij Stift Sankt Peter, gesticht in het jaar 696. Een deel van de abdij is afgebeeld op de postzegel van 60 Grosschen. De koepel van de abdij werd veel later gebouwd in 1622 en werd verhoogd in 1757. Links van de koepel is de toren te zien van laatgotische kapel van St. Margaret. Aan de horizon is op de zegel nog een koepel te zien. Deze is van de Universiteitskerk en gebouwd tussen 1694 en 1707.

De dom van Salzburg vanuit andere gezichtspunten zijn afgebeeld op de postzegel van 30 en van 50 Grosschen. Op de postzegel van 30 Grosschen een afbeelding van de Residenz fontein, die in opdracht van bisschop Guidobald Thun tussen 1656 en 1661 werd gebouwd. De fontein is 15 meter hoog en de grootste barokke fotein benoorden de Alpen. De postzegel van 50 Grosschen laat het Kapitelplatz zien, waar ook een fontein is te vinden.

De voorgevel van de Dom in barokke stijl bestaat uit drie verdiepingen, die bovenaan versierd zijn met Dorische, Ionische en Corintische zuilen. Op de balustrade van de eerste verdieping zijn beelden geplaatst van de vier evangelisten. Ervoor staat een standbeeld van de maagd Maria. Het beeld werd tussen 1766 en 1771 vervaardigd door de gebroeders Hagenauer. Voor de Dom ligt de Domplatz, een indrukwekkend plein omringd door zuilengalerijen. Aartsbisschop Guidobald Thun liet omstreeks 1660 door Giovanni Antonio Dario de domzuilen bouwen. De voorgevel en het beeld van Maria zijn afgebeeld op de postzegel van 40 Grosschen.

De dom is 122 meter lang, 48 meter breed en 32 meter hoog. De binnenzijde is rijkelijk gedecoreerd met marmer, stucwerk en fresco’s. Tot de kostbaarheden van de Dom van Salzburg behoren, naast het tinnen doopvont, waarin Wolfgang Amadeus Mozart werd gedoopt, ook het prachtige hoofdorgel. Mozart heeft als hoforganist en concertmeester kerkmuziek gecomponeerd voor Salzburg en de dom. Het hoofdaltaar is het middelpunt van de dom.

Op de postzegel van 1 Shilling en 40 Grosschen is de Pacher Madonna afgebeeld. Het beeld werd ontworpen door Michael Pacher dat hij vlak voor zijn dood in 1498 voltooide. Het beeld staat in de Franciscanenkerk van Salzburg.

Op de postzegel van 20 Grosschen is een van de heiligen, St. Rupert afgebeeld. Hij was de stichter van Salzburg en de eerste bisschop van die stad. Hij gaf ook de naam aan de stad, vanwege de zoutwinning die hier plaatsvond.

Naast de serie postzegels die verkrijgbaar waren bij de postkantoren in Oostenrijk, verkocht een souvenirwinkel in Salzburg ook series die opgeplakt waren op een vel kartonachtig papier en gestempeld met het stempel Salzburg. Het bedrag van de toeslag werd aan het restauratiefonds gegeven, de rest was voor de verkoper. Die had de series gekocht voor 7 Shilling en 80 Grosschen per stuk en verkocht het vel met opgeplakte voor 10 Shilling. En zowel toeristen als verzamelaars kochten de zegels graag. Niet vanwege de restauratie, maar omdat het mooi vormgegeven postzegels waren, met duidelijke afbeeldingen, die men nog herkende ook! De Oostenrijkse postzegels worden dan ook graag verzameld.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Oostenrijk MozartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)