Wie was de verzamelaar? - Postzegelblog

Wie was de verzamelaar?

2

Op 1 augustus 1936 verscheen een prachtige serie frankeerzegels met een afbeelding van koningin Wilhelmina. Zij was getooid met een sluier. Hoffotograaf Franz Ziegler nam deze foto van Wilhelmina in rouw, na de dood van prins Hendrik in het najaar van 1934 in Paleis het Loo. Hij vervaardigde een hele serie foto´s waarbij Wilhelmina op de trap staat in de vestibule.

De in Batavia geboren graficus en tekenaar Fokko Mees maakte gebruik van de foto´s om hiervan een ontwerp te maken voor een postzegel. De serie postzegels, uitgevoerd in plaatdruk door Joh. Enschedé & Zonen te Haarlem, werd uitgegeven op Curaçao en in Suriname.

De zegels werden in twee formaten uitgevoerd, in een iets groter formaat voor de zogenoemde hoge waarden.

Tussen 1940 en 1951 bevonden zich Militaire Politietroepen op Curaçao. Deze troepen waren vooral aanwezig vanwege het strategisch belang van de olieraffinaderijen op Curaçao en Aruba. Een van de militairen was infanterist 1ste klasse W. Kuenen. Hij was in 1947 gelegerd in Rio Canario. Hij schreef regelmatig brieven die per luchtpost naar Nederland werden gebracht. Enkele enveloppen zijn bewaard gebleven. De enveloppen zijn beplakt met postzegels uit de serie Wilhelmina met sluier. Maar of de geplakte postzegels inderdaad het tarief was voor de luchtpostzending?

De eerste envelop, verzonden op 2 april 1947, is beplakt met drie postzegels, totaal voor een waarde van 28½ cent. Daarbij is de aantekening aangebracht: s.v.p. licht stempelen. Een verzoek dat alleen van een persoon kan zijn die óf zelf verzamelaar is, óf de brief naar een verzamelaar wilde zenden. De envelop is ook voorzichtig opengemaakt. Was de geadresseerde, de heer Kuenen te Beverwijk de verzamelaar?

De tweede envelop, verzonden op 3 mei 1947, is beplakt met vijf postzegels, totaal voor een waarde van 57 cent. Het dubbele dus in vergelijking met de eerste brief. Was die brief zwaarder? Dat is niet meer te achterhalen. Maar het is wel zo dat de envelop, nu gericht aan mevrouw G. Kuenen-Roelofwaard, ruw is geopend aan de zijkant. De postzegels zijn gelukkig onbeschadigd gebleven. Was zijn de verzamelaar?

De derde envelop, eerder verzonden op 11 december 1946, laat bijna geen plaats over voor een adres. Deze envelop is beplakt met liefst 18 postzegels uit de serie eilanden, uitgegeven op 1 februari 1943. Twee blokjes van vier zijn geplakt op de achterzijde van de envelop. De totale waarde die is geplakt bedraagt 45 cent. Ook hier de aantekening: s.v.p. licht stempelen. De geadresseerde is de heer G. Kuenen te Beverwijk.

De heer G. Kuenen te Beverwijk

Dat de enveloppen bewaard zijn gebleven bewijst, dat we hier beslist te maken hebben gehad met een verzamelaar. Maar wie dat was? Dat weet ik niet!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Aruba Curaçao Nederlandse Antillen NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)