Rijkswaterstaat tijdens vliegwielversnelling klimaatsverandering - Postzegelblog

Rijkswaterstaat tijdens vliegwielversnelling klimaatsverandering

0

NVPH 1002 - DeltawerkenNaar aanleiding van de storm Pia (raasde op 21 december 2023 over ons land), overvloedige regenperioden en extreem hoge temperaturen voor december (11 graden) heb ik dit artikel samengesteld. Reden / veroorzaker? De vliegwielversnelling van de klimaatsverandering!

Hoog waterstanden en gesloten stormvloedkeringen

De zes stormvloedkeringen van Rijkswaterstaat (aangelegd n.a.v. Watersnoodramp 1953 in het kader van de Deltawerken) zijn ze voor het eerst alle gesloten geweest:

NVPH 1361 - Voltooiing DeltawerkenNVPH 1847 - Deltawerken

[1] Haringvlietsluizen, [2] Oosterscheldekering, [3] Maeslant– & [4] Hartelkering (Europoort-kering), [5] Ramspol en [6] Hollandsche IJsselkering. Deze Deltawerken zijn als unicum voor het eerst alle tegelijk gesloten geweest op 21 december.

Rijkswaterstaat heeft het in december en januari (?) bijster druk met de problematiek van het hoge zoete water (o.a. aan de IJssel bij Deventer) en het hoge zoute water aan de Noordzeekust. Dezelfde waterproblemen zijn ook aan de orde gekomen op de emissie Nederland – Waterland (nvph 1765/66), die t.g.v. het 200-jarig bestaan van Rijkswaterstaat in 1998 is uitgegeven.

80 cent: half verscholen dorpsgezicht achter rivierdijk

Het laag gelegen dorp Winssen, 15 km noordwestelijk van Nijmegen, ligt veilig verscholen achter de rivierdijk van de Waal, waarin talrijk veel kribben / strekdammen de voet van de hoge rivierdijken tegen het stromende water beschermen.

Op de foto zijn de bovenste delen van de huizen rondom de kerktoren van Winssen zichtbaar. Twee haaks op de rivierdijk staande strekdammen (geleidelijk aflopend naar de Waal) zijn op de voorgrond zichtbaar. Onderstaande geografische kaart toont de rivier met aan weerskanten kribben, uiterwaarden, rivierdijken en de ligging van de plaats Winssen.

Toren en schip van de 13e/14e eeuwse parochiekerk met romaanse rondbogen (in tufsteen opgetrokken) is in de 15e eeuw in gotische stijl verhoogd (met spitsbogen). In 1863 is het dak van de toren vernieuwd en voorzien van een achtkantige ingesnoerde naaldspits.

De Romaanse kerktoren (bomen blijken geen kerkgebouw te zijn) is het resterende deel van 15e-eeuwse parochiekerk (te kleine en bouwvallige kerkgebouw is in 1941 afgebroken).

Dis-communicatie!

Naar aanleiding van dis-communicatie tussen fotograaf Jannes Linders en typografisch ontwerper Jaap van Triest van de 80 cent Nederland Waterland-postzegel (nvph 1765) is een verkeerde plaatsnaam aan deze postzegel verbonden. In de nvph-catalogus 2024 staat nog steeds “Waal bij Deest’. Het moet echter het naburige dorp Winssen zijn.
Naar aanleiding hiervan heeft Boudewijn Büch tijdens de Postzegelemissie-presentatie 1998 vastgesteld: “Filatelisten kunnen groot zijn in kleine zaken. Een futiliteit wordt breed uitgemeten!”

100 cent: verdronken land Koudekerksche Inlaag

NVPH 1766 - Nederland Waterland

Vanaf de 23 meter hoge Plompe Toren krijg je dit zicht op de Oosterschelde dijk (nabij Burgh-Haamstede op Schouwen- Duiveland) met links het onder de zeespiegel liggend drassige en zoute natuurlandschap ‘Koudekerksche Inlaag’, waarin eens het dorp Koudekerke heeft gelegen.

Het dorp Koudekerk lag omstreeks 1420 vier kilometer van de zee. De kust brokkelde steeds meer af. Verschillende inlaag- / reservedijken achter bedreigde zeedijken kwamen steeds dichter bij het dorp te liggen. In 1581 liep een nieuwe (en laatste) dijk dwars door het dorp langs de kerk met toren. In 1583 verlieten de laatste bewoners het dorp alleen de Plompe Toren bleef bestaan.

Omstreeks 1930 staat de Plompe Toren nog aan een landweg met koeien

Fotograaf Jannes Linders heeft bij een lage zomerse zonnestand (als een lange schaduw van de Plompe Toren over het land zichtbaar is) de aanwezigheid van de plaats Koudekerk op originele wijze met de schaduw aldus verbeeld / gesymboliseerd. Voor de fotografie-stop heeft Linders zijn auto in gras naast de zijweg geparkeerd.

Internationale beeldvorming

Het uitgangspunt van deze postzegelemissie is de weergave van de beschermingsfunctie van dijken door Rijkswaterstaat tegen het zoete en zoute water in ons land, waarvan grote delen onder de zeespiegel liggen.

Interpreteer dit artikel als een aanvullend deelhoofdstuk van het artikel ‘225 jaar innovatief vermogen: Rijkswaterstaat (1798 – 2023)’ van Randy Koo d.d. 11 juni 2023.
Mijn info is gebaseerd op de uitgave en presentatie van de emissie ‘Nederland Waterland’ van 9 juni 1998 in de Beurs van Berlage, die mede t.g.v. 200-jarig bestaan van Rijkswaterstaat is georganiseerd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)