Kersttradities: Kerststollen in alle soorten en maten - Postzegelblog

Kersttradities: Kerststollen in alle soorten en maten

0

In het Algemeen Dagblad van 16 december 2023 is de uitslag van een vergelijkend onderzoek tussen ‘supermarkt’ kerststollen gepubliceerd. De test is uitgevoerd door blind te proeven door drie bakexperts. Heeft u al een kerstbrood of een kerststol gekocht van de echte warme bakker of van uw supermarkt (goedkoper maar met weinig amandelspijs)? De lekkerste stol komt van de Striezelmarkt in Dresden. Kent u de historie van de kerststol?

Kerststol

De kerststol is een luxe krentenbrood gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker. Het brood heeft een rijke historie. Ruim 650 jaar geleden namen de kruisridders van hun tochten onbekende specerijen mee zoals amandelen, oranjesnippers en sukade. Samen met rozijnen, amandelspijs en een fijn deeg worden van deze specerijen al eeuwenlang de heerlijkste kerststollen gebakken.

Israël (2006): Crusaders sites.

Het woord ‘stol’ is een oud woord voor ‘stut’. De naam doet aan een mogelijke Duitse oorsprong denken, maar dezelfde vorm kwam al eerder voor bij de Friese kerstbroden en is al enige eeuwen in gebruik. Van oorsprong zijn de stollen een vruchtbaarheidssymbool (Klobebrot) wat nog duidelijk te zien is aan de kerf of kloof in het deeg aangebracht. Voor het bakken van de kerststol wordt soms een bakvorm gebruikt, die het brood in de oven ‘stut’.

Volgens historici kan de langwerpige vorm van de kerststol ook gezien worden als een symbool voor een wikkelkind en wel speciaal het kerstkind. Traditioneel neemt de kerststol en belangrijke plaats in bij het kerstontbijt of de kerstbrunch en op kerstavond na de nachtmis.

 

Striezelmarkt (Dresden)

De Dresden Striezelmarkt is een kerstmarkt in Dresden. Sinds 1434 wordt het tijdens de advent vooral op de Oude Markt gehouden en trekt jaarlijks gemiddeld zo’n twee miljoen bezoekers. Het is de oudste kerstmarkt van Duitsland. Tachtig procent van de handelaren komt uit Saksen. De totale jaaromzet bedraagt ​​circa 48 miljoen euro.

De naam is sinds circa 1500 afgeleid van de Dresdner Stollen, een langwerpig gistdeegje dat in het Middelhoogduits Strutzel of Striezel wordt genoemd.

Deze marktgebeurtenis werd voor het eerst vermeld in 1434, onder Friedrich II, keurvorst van Saksen, toen het de maandag vóór Kerstmis op de Altmarkt werd gehouden. Oorspronkelijk was het een eendaagse markt om de inwoners van Dresden te voorzien van de verkoop van vlees voor de kerstmaaltijd na de traditionele adventsperiode van vasten.

 

 

 

 

 

 

In de 21e eeuw heeft de Striezelmarkt zich ontwikkeld tot een groot evenement met 240 stands. Het beslaat een groot deel van het stadscentrum van Dresden en duurt gedurende de Advent-periode tot Kerstavond

De Striezelmarkt begint op de woensdag vóór de eerste advent om 15.00 uur met een oecumenische dienst in de aangrenzende Kreuzkirche, waar het Dresden Kreuzchor en de Dresden Kapellknaben muziek maken. De Striezelmarkt op de Altmarkt wordt dan om 16.00 uur geopend met een ceremonie door de burgemeester. Er wordt een kerststol gesneden waarvan de lengte overeenkomt met het lopende jaar in mm.

Op de markt wordt onder andere houtsnijwerk uit het Erzgebirge aangeboden (Volkskunst van het Erzgebirge). Pulsnitzer-peperkoek, Dresdner Stollen en Pflaumentoffel worden ook aangeboden. Deze laatste zijn mannetjes gemaakt van pruimen, die voor het eerst werden genoemd in 1801. De geluksbrenger is gemodelleerd naar de kleine schoorsteenvegerjongens, vaak nog maar zeven jaar oud, met cape en ladder, die met hun bezems in de schoorstenen klommen om ze van binnenuit schoon te maken.

DDR (1989): Erzgebirge Leuchterspinnen.

De “valuta” van de kerstmarkt is de Striezeltaler, 11 daalder voor 10 euro. Het hoogtepunt van de markt is het Dresden Stollen Festival op de zaterdag vóór de tweede advent, waarvoor een gigantische stol wordt gebakken. Dit wordt vervolgens tijdens een ceremonie op de Striezelmarkt in Dresden gesneden. De opbrengst gaat naar een goed doel.

 

Eet smakelijk met de echte stollen uit Dresden!

 

Meer info:

Weihnachtszeit in Dresden:

https://www.dresden.de/de/tourismus/sehen/weihnachtszeit-in-dresden.php

Striezelmarkt: https://striezelmarkt.dresden.de/de/

Eerdere blogs kersttradities: https://www.postzegelblog.nl/tag/kersttradities/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch DDR Duitsland Israël KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)