Herman Krott de grondlegger van . . - Postzegelblog

Herman Krott de grondlegger van . .

1

 . . de Amstel Gold Race. Het wordt de eerste keer sinds 1966 dat Herman Krott ontbreekt. De grondlegger van  Nederlands meest  prestigieuze wielerklassieker overleed vorig jaar oktober op 79-jarige leeftijd. „Zonder Herman  hadden we niet aan de start van de Amstel Gold  Race  gestaan”, zegt Leo van Vliet, die Krott in 1996 als koersdirecteur opvolgde.


„Herman was er altijd, ook al was zijn gezondheid de laatste jaren minder”, zegt Van Vliet over zijn illustere voorganger, die niet alleen de basis voor de AGR legde maar ook de wieg stond van een gouden periode van het Nederlandse wielrennen. Hij ontdekte talenten als Peter Post, Fedor den Hertog, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Gerrie Knetemann, Gert-Jan Theunisse en Teun en Leo van Vliet.

Weduwe Jos lost dit jaar in Maastricht het startschot. „Het zal emotioneel zijn. Onze band was hecht”, geeft Van Vliet, die zelf in het verleden voor de ploeg van Krott fietste, aan.” Toen Van Vliet aantrad, veranderden er enkele zaken bij de Amstel Gold Race. „De start ging van Kerkrade naar Maastricht, de Cauberg  werd  finishlocatie en we hebben tegenwoordig de toertocht. Herman had zijn eigen  gedachten.  Als ik in het begin iets zei, antwoordde hij altijd: zou je dat wel doen. Ik kon beter niets vragen en dan maar bewijzen dat het beter was. Het zal zondag even vreemd  zijn. Herman was niet iemand die op de voorgrond wilde,  maar hij was wel trots.”

Amstel Gold Race

Amstel Gold Race is een Nederlandse eendaagse wielerwedstrijd voor profrenners, die sinds 1966 jaarlijks gehouden wordt in de Limburgse heuvels en tot de wielerklassiekers wordt gerekend. De Amstel Gold Race maakte sinds 1989 deel uit van de wereldbeker wielrennen, sinds 2005 van de UCI ProTour, sinds 2009 van de UCI World Calendar en vanaf 2011 behoort hij tot de UCI World Tour. Desondanks wordt de wedstrijd nog altijd een trapje lager ingeschat dan bijvoorbeeld Milaan-San Remo, Luik-Bastenaken-Luik of de Ronde van Vlaanderen.

De Amstel Gold Race is een wedstrijd van draaien en keren, waarin vele  Zuid-Limburgse hellingen, soms meer dan eens, beklommen moeten worden. Enkele van de belangrijkste hellingen zijn de Cauberg, Keutenberg en de Eyserbosweg. Nadat vele jaren Meerssen (vanaf 1966 tot en met 1990, met uitzondering van 1968, toen lag de finish in Elsloo) en Maastricht (vanaf 1991 tot en met 2002) de aankomstplaatsen waren, is sinds 2003 de aankomststreep getrokken op de top van de Cauberg in Valkenburg. De start is sinds 1998 op de Markt in Maastricht.

Twaalf winnaars op een postzegel

De twaalf Nederlandse wielrenners die in het verleden de Amstel Gold Race hebben gewonnen,  krijgen ieder hun eigen postzegel. TNT Post presenteerde 14 april 2011 in Valkenburg een postzegelboekje over de Nederlandse topklassieker, die 45 jaar geleden, in 1966, voor het eerst  werd gehouden. Ook wordt dit jaar voor 10e keer de razend populaire toerversie georganiseerd.

Naast interessante achtergrondverhalen en foto’s bevat het boekje ook 12 postzegels met alle Nederlandse winnaars:

Arie den Hartog, Harrie Steevens en Gerrie Knetemann

Steven Rooks, Jan Raas en Jacques Hanegraaf

Joop Zoetemelk,  Adrie van der Poel en Jelle Nijdam

Michael Boogerd, Frans Maassen en Erik Dekker

Naast de twaalf postzegels staan er foto’s en verhalen in dit boekje. De Amstel Gold Race  wordt zondag 17 april 2011 voor de 46e keer gereden. De eerste winnaar was in 1966 de Fransman Jean Stablinski. Vorig jaar zegevierde de Belg Philippe Gilbert op de  Cauberg in Valkenburg.

Rabobank met speciaal shirt in Gold Race

De wielrenners van Rabobank staan op 17 april in een speciaal shirt aan de start van de Amstel Gold Race. De Rabo’s rijden eenmalig in een tricot met daarop het logo van Ride for the Roses. De ploeg heeft daar van de internationale wielrenunie UCI en de organisatie van de Nederlandse klassieker toestemming voor gekregen.

De jaarlijkse fietstocht Ride for the Roses is bedoeld om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Een aantal renners van Rabobank doet op 4 september mee aan de toertocht, die dit jaar in Aalsmeer start.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels Thematisch Nederland Nederland Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)