Bericht in de Telegraaf: Postzegels in Bunker - Postzegelblog

Bericht in de Telegraaf: Postzegels in Bunker

3

duitsland-144-150p.jpgHet bericht op de blog heeft me, na mijn directe reactie, even aan het werk gezet. De postzegel met de afbeelding van Adolf Hitler en de opdruk 2kg behoort tot een viertal zogenoemde veldpostzegels. De eerste veldpostzegel was speciaal bestemd voor de ‘frankering’ (een waarde aanduiding ontbreekt) van luchtpostbrieven en luchtpostkaarten in verband met de beperking van de verzendmogelijkheden van post naar en van de gebieden, waar Duitse legers waren ingesloten door de geallieerden. Dit was vooral het geval in Oost Europa, de Balkan en Scandinavië.

duitsland-145-190p.jpg duitsland-146-190p.jpg

De zegel werd uitgegeven op 20 april 1942 en werd verkrijgbaar gesteld tot in april 1943. De zegel bestaat in twee tandingsoorten: geperforeerd en doorstoken. Meestal is de tanding heel slecht. De soldaten ontvingen per maand vier zegels en na mei 1943 acht zegels. Toen werd besloten, om per brief twee zegels te laten opplakken door de soldaten. De afbeelding op de zegel is een Junkers transportvliegtuig van het type Ju 52.

duitsland-147-190p.jpgOp 10 juli 1942 werd een veldpostzegel uitgegeven speciaal voor veldpostpakketten. Deze zegel had als afbeelding de Rijksadelaar en komt evenals de vorige zegel in twee tandingsoorten voor.

Zendingen tot 250 gram waren vrij van port. Voor pakketten van 250 gram tot 1000 gram bedroeg het tarief 20 Pfennig. Daarnaast moest dan de bruine zegel worden geplakt. Vanaf 1 september 1942 werd het maximum gewicht voor een pakket verhoogd tot 2 kilogram. Het tarief van 1000 tot 2000 gram bedroeg 40 Pfennig en er moesten twee bruine zegels worden bijgeplakt. Vanaf 23 juni 1944 was het niet meer mogelijk zware pakketten te verzenden en werd het gewicht beperkt tot 10 gram.
Elke soldaat ontving van 10 juli 1942 tot 31 augustus 1942 maandelijks één bruine veldpostzegel. Vanaf 1 september 1942 tot de herfst van 1944 was het ‘tarief’ vanaf het thuisfront naar de soldaten twee veldpostzegels.

duitsland-144-200p.jpgOp 24 november 1944 zag de zegel met opdruk 2kg het licht. Deze zegel was dus bestemd voor pakketten tot maximaal 2kg. De zegels waren alleen bestemd voor pakketten vanaf het thuisfront naar de soldaten met als inhoud winterkleding.

Aan verzamelaars werden de zegels niet verstrekt. De zegels die nu in albums prijken, zijn na de oorlog op de markt gekomen.

duitsland-148.jpgOp 20 oktober 1944 verscheen een veldpostzegel in kleiner formaat en in groene kleur, speciaal bestemd voor kerstpakketten.

De pakketten mochten alleen worden verzonden vanaf het thuisfront naar de soldaten en het maximum gewicht was 2000 gram.

Dan nog de laatste twee postzegels die zouden verschijnen op 20 april 1945. Geen veldpostzegels, maar gewone frankeerzegels van 12 Pfennig met een toeslag van 38 Pfennig.

duitsland-149.jpg  duitsland-150.jpg
De zegels waren ‘gewijd’ aan de SS en de SA. De SS stond voor Schutzstaffel, de beschermingsafdeling van het Duitse leger, oorspronkelijk de persoonlijke lijfwacht van Adolf Hitler, opgericht in 1925. Het zou de wreedste eenheid van het Duitse leger worden. Iedereen had angst voor de soldaten in zwarte uniformen. De SA werd ook in 1925 opgericht en had eigenlijk dezelfde taak als de SS. De soldaten droegen bruine uniformen. De afkorting staat voor Sturm Abteilung. Doordat de oorlog in haar laatste dagen verkeerde, werden de zegels niet meer aan de loketten verkrijgbaar gesteld. Toch zijn brieven bekend waarop de zegels voorkomen. Alleen enkele postkantoren in Berlijn hadden de zegels ontvangen en zo konden enkele verzamelaars aan de zegels komen, vlak voor de wapenstilstand.

duitsland-1945-153.jpg duitsland-1945-154.jpg
Er bestaan nog twee zegels die voorbereid waren om te laten verschijnen, maar die door het einde van de oorlog niet konden worden geproduceerd. Hiervan zijn slechts enkele voorbeelden in handen van verzamelaars gekomen. De ene zegel heeft als onderwerp de NSKK, het Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps en de andere de NSFK, het Nationalsozialistisches Flieger Korps van de Hitler Jugend.

duitsland-nsfk1-400p.jpg

De afbeelding op de postzegel is een zweefvliegtuig. Op de foto is te zien, hoe de Duitse jeugd zo’n zweefvliegtuig kon bedienen, een heel ander ‘toestel’ dan op de zegel. Het Korps werd in januari 1932 opgericht. Eigenlijk bestond het korps uit drie afdelingen, een afdeling gemotoriseerd vliegen een afdeling zweefvliegen en een afdeling ballonvaarten. Dat een vondst in een bunker in Denemarken toch een bewijsstukje is van een stuk geschiedenis, met vele nare kanten, maar ook met filatelistische kanten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (3) Schrijf een reactie

  • willem hogendoorn op 1 juli 2008 om 22:12

   Leuk stukje informatie weer Cees. Bedankt. Die 2 kg zegel heb ik ook (helaas postfris begrijp ik nu). Nooit geweten dat het “thuisfront” deze zegels kreeg om max 2 kg winterkleding te sturen naar zoonlief. Ik dacht toch echt dat hiermee de gewichtsaanduiding van de hersens van de afgebeelde persoon bedoeld werd :)

  • Dolores op 2 juli 2008 om 06:17

   Hahahahaha

  • Gerko Jonkers op 2 juli 2008 om 18:18

   Willem, de menselijke hersenen wegen doorgaans zo’n 1 tot 1,5 kilo, dus deze grap gaat helaas niet op…. ;-)

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)