Ik heb me vaak afgevraagd… - Postzegelblog

Ik heb me vaak afgevraagd…

0

kerstkaartDeze dagen worden enorme hoeveelheden kerst- en nieuwjaarskaarten geschreven en ontvangen. Ik heb zelf al tientallen kerstkaarten en nieuwjaarskaarten verzonden en gekregen. Daarmee ook een grote slinger gemaakt. Velen van ons doen dat. Best een aardige gewoonte. Vroeger werden vooral kaarten geschreven en verzonden zonder envelop. Beplakt met kinderpostzegels, toen waren dat de kerstzegels.

Tegenwoordig, nu de tarieven van kaart, drukwerk en brief gelijk zijn, wordt minstens 99% in een envelop verstuurd. En voorzien van een kerstzegel, in Nederland steevast ‘Decemberzegel’ genoemd.

kerstkaartWat gebeurt er bij de meeste mensen als er weer een stapeltje kaarten op de deurmat valt? De envelop wordt geopend en de kaart wordt bekeken. Meestal om de naam van de afzender te lezen. De envelop met de opgeplakte decemberzegel wordt achteloos in de prullenbak gegooid. Maar postzegelverzamelaars? Zij maken zich druk om de afbeeldingen op die decemberzegels. Modern van vormgeving, innovatief, noem maar op! Maar de kaarten zelf? Daar wordt nauwelijks naar gekeken. Het blijven vooral die zoete plaatjes met kerstbomen, kerststukjes, sneeuwlandschappen met popperige huisjes, de kerstman hoog in de lucht met zijn slee en rendieren. Daar stoort zich niemand aan. Maar als deze op een kerstzegel worden afgebeeld, is Leiden in last!

finland kerstzegelOf toch niet? Kijk maar eens naar de afbeeldingen op kerstzegels van enkele Europese landen die ik heb bekeken. Zoals van België, Groot Brittannië en Finland.

België maakt er soms een complete kerstkaart van. Zoals in 2002, 10 kerstzegels met een sneeuwlandschap waarin van alles gebeurt! Heel herkenbaar en heel passend in het jaargetijde, samengesteld door Studio Max.

kerst belgie

Maar ook Groot Brittannië gaat met series kerstzegels op de nostalgische toer. Zoals met een zegel uit het verhaal van de Driekoningen, een zoet plaatje van een kind dat op bed blokfluit speelt, waarbij een sneeuwpop toekijkt (of toch luistert?), of een kerstkaart op de postzegel zelf, geflankeerd met sneeuwtaferelen.

groot brittanie 34p

En Finland, Kerstman met slee, de Driekoningen en een Engel met bazuin. De laatste twee zegels als zelfklevers. Kan het nog simpeler?
finland-054-400p.jpg

Ik heb me vaak afgevraagd: kan dat ook in Nederland? In elk geval nog een prettige Kerst en goed jaar 2008 gewenst!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)