Partnersteden in Estland - Postzegelblog

Partnersteden in Estland

1

estland.jpgIn 1941 werd Estland bezet door Duitse troepen. Vrijwel alle landen die met oorlog te maken kregen, als bezet gebied, kregen ook te maken met postale problemen. De bezetter trok in vele gevallen de postzegels die in gebruik waren in om deze te overdrukken met een tekst en soms andere waarden. Maar ook werden geheel nieuwe uitgiften vervaardigd, onder supervisie van de bezetter. Ook in Estland werd postaal door zowel Rusland als Duitsland gedwongen om postzegeluitgiften te doen die pasten in de strategie van de bezetter. Zo ontstond een uitgifte die op last van de Duitse bezetter in 1941 het licht zag.

Dorpat
Dorpat is de Duitse naam voor Tartu, de hoofdstad van de provincie Tartumaa. Sinds 1632 heeft de stad een universiteit, geschonken door Gustaaf II van Zweden. De serie postzegels die verscheen, werd naar Dorpat genoemd. Op een van die zegels is de universiteit, die nog steeds bestaat, afgebeeld. Deventer en Zutphen zijn sinds 1990 partnersteden van Tartu, zoals de stad nu wordt genoemd.

tartu-universiteit-200p.jpg  dorpat-60-822-190.jpg

Op de postzegel van 20 kopeken is de Stenen Brug afgebeeld die in de oorlog volledig werd vernield.

dorpat-20-825-190p.jpg

Narva
Narva is de derde stad van Estland. Hier is veel industrie en de taal is voornamelijk Russisch. De rivier vormt de grens met Rusland. Ook twee postzegels met gezichten op Narva werden uitgegeven in de serie, waarvan één met de Hermansburcht (Hermanni linnus) op de voorgrond en één met dezelfde burcht met op de voorgrond de rivier. De burcht werd door Zweden gebouwd. Aan de ander zijde van de rivier ligt nog een burcht waarop de Russische vlag wappert. Heeft Narva een partnerstad in Nederland?

narva-hermansburcht-400p.jpg 

dorpat-100-821-190p.jpg  dorpat-30-824-190p.jpg 

Reval
Reval is de Duitse naam voor Tallinn, de hoofdstad van Estland. De oude binnenstad is omgeven door een stadsmuur die nog voor een groot deel bestaat.

reval-stadsmuur-400p.jpg

dorpat-50-826-190p.jpg 

Op de postzegels van 50 + 50 is de stadsmuur met de typische torens en poorten goed te zien. Met namen als ‘Kijk in de keuken’, Lange Herman en de poort Dikke Margareta hebben ze prachtige bijnamen gekregen. Op de postzegel van 15 kopeken is de Lange Herman afgebeeld.

dorpat-15-823-190p.jpg tallinn-stadsgezicht-150p.jpg

Tallin heeft ook een partnerstad in Nederland: Groningen.

Over de serie postzegels zelf: de serie, ontworpen door H. Sarap, werd uitgegeven op 29 september 1941 als weldadigheidszegels ten bate van de wederopbouw van Estland.

Heeft uw stad of plaats ook een partnerstad in het buitenland? Verzamelt u dan ook de postzegels die met die stad te maken hebben? Ik ben benieuwd naar uw reactie!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (1)

  • toon op 30 augustus 2007 om 11:14

   Leuk serietje Cees. Typische “onderdruk” als nadrukbeveiliging. Zal wel niet veel gebruikt zijn. Ondanks dat, heeft de serie volgens de catalogus vrijwel geen waarde.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)