Fila Corona Varia (14) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (14)

0

De laatste weken hebben we een nationale discussie over het gebruik van mondkapjes. Werken ze wel of niet effectief? En waarom worden ze wel gebruikt in ons omliggende landen zoals Duitsland en België. Als er meer winkels worden opengesteld en het openbaar vervoer met de standaard dienstregeling zal rijden, zullen wij met mondkapjes buiten lopen. Anders is het niet mogelijk om de economie te redden. In deze 14e blog: mondkapjes, Isle of Man (#CarryUsThrough) stamps, veteraan Tom Moore en Libanon COVID-19 zegel.

Mondkapje

Een mondkapje, mondmasker of mondneusmasker is een textielen masker dat de mond en de neus bedekt en hierdoor functioneert als een luchtfilter. Mondkapjes zijn er in verschillende kwaliteiten en soorten afhankelijk van het gebruiksdoel en comfort. Gecertificeerde typen zijn chirurgische mondmaskers en ademhalingsbeschermingsmaskers die voldoen aan de Europese FFP of Amerikaanse N95-norm.

FFP2-maskers gebruikt in ziekenhuizen (IC).

Mondkapjes worden in verschillende maten geproduceerd en in verschillende pasvormen. Zo zijn speciale versies voor brildragers en baarddragers. Te onderscheiden vormen zijn het cupmodel, vleugelmodel, vogel-/eendenbekvorm, plooivormig model en de platte vouw.

China (2020): speciale COVID-19 stempel.

Tijdens de coronapandemie (2020) ontstond door een tekort aan gecertificeerde mondkapjes de behoefte zelf mondkapjes te maken. Gebruikt werd onder andere verpakkingsmateriaal, keukenpapier en stofzuigerzakken. De werking hiervan is volgens het RIVM minimaal en het kan een onterecht gevoel van veiligheid geven.

China (2020): speciale COVID-19 stempel.

Zelfgemaakte mondkapjes zijn (meestal) niet gesteriliseerd en daardoor zijn ze een mogelijke bron van besmetting. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding publiceerde op 26 maart 2020 een advies hoe om te gaan met zelfgemaakte mondkapjes en hoe die gesteriliseerd kunnen worden.

China (2020): speciale COVID-19 stempel.

Er zijn ook mondkapjes met een lage filterwaarde die bedoeld zijn als stofmasker om te voorkomen dat de drager te veel stof binnenkrijgt in een stoffige omgeving. Een mondkapje filtert bij smog de schadelijke stoffen die zich daarin kunnen bevinden, zoals fijnstof en andere roetdeeltjes. Een mondkapje laat ook geen pollen door en kan mensen met hooikoorts helpen. Het gebruik van deze mondkapjes beschermt echter niet tegen virussen. Op dit moment worden de mondkapjes gebruikt voor het zorgpersoneel en niet voor de overige burgers.

Zelf mondkapjes produceren:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederlandse-mondkapjesproductie-komt-op-stoom~b5db34f5/

Isle of Man

Een collectie van acht postzegels ter ere van onze eerstelijnswerkers vanaf 4 mei 2020.

Isle of Man Post Office is trots om acht postzegels uit te geven als reactie op de wereldwijde gezondheidscrisis (pandemie) veroorzaakt door Covid-19.  De postzegels weerspiegelen de unieke reactie van een eilandbevolking op de uitdagingen van het coronavirus. De boodschap benadrukt dat Liefde, Geloof, Zorg, Mededogen, Werk, Gemeenschap, Woorden en Wetenschap ons helpt door deze donkere tijden (#CarryUsThrough).

Isle of Man (2020): 8 zegels #CarryUsThrough, idem als sheetlet.

Zegel 1 – Love Will #CarryUsThrough

Liefde voor onze medemensen zal ons helpen angst en verdriet te overwinnen en ons helpen ons leven weer op te bouwen.

Zegel 2 – Faith Will #CarryUsThrough

Geloof is wat ons allemaal sterk houdt in een crisis en in deze speciale tijd zien we een nieuw niveau van tolerantie.

Zegel 3 – Care Will #CarryUsThrough

Onze verzorgers, verpleegsters, artsen, gezondheidswerkers en de hele NHS en al haar ondersteunende instanties zijn de kampioenen van onze tijd.

Zegel 4 – Compassion Will #CarryUsThrough

Mededogen voor degenen die mensen hebben verloren, mededogen voor degenen die lijden en degenen die bang zijn. Mededogen onderscheidt de mens

Zegel 5 – Work Will #CarryUsThrough

De regering heeft ons gevraagd te werken om ons land te redden. Werknemers met een grote verscheidenheid aan expertise hebben de handen ineengeslagen om medische apparatuur te maken. Zonder hun inspanningen zouden we verloren zijn.

Zegel 6 – Community zal #CarryUsThrough

Gemeenschappen komen als nooit tevoren samen. Velen leveren voedsel aan de kwetsbaren, ondersteund door netwerken van vrijwilligers. Gemeenschappen zijn weer lokaal geworden.

Zegel 7 – Words Will #CarryUsThrough

We schrijven elkaar opnieuw. Voor degenen die geïsoleerd zijn, wekken woorden de geesten op, brengen herinneringen naar boven en roepen emoties op. Een brief aan een ouder familielid betekent meer dan een snel telefoontje of een sms; het is tastbaar, echt en gekoesterd.

Zegel 8 – Science Will #CarryUsThrough

Wetenschappers zijn 24/7 bezig om een ​​vaccin te vinden. Nooit hebben onze overheidsadviseurs in de wetenschap meer zichtbaarheid gehad. We hebben alle belangrijke wetenschapsgebieden vertegenwoordigd (biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde) en met vriendelijke toestemming van Dr. Lucy Hawking, inclusief twee vergelijkingen van professor Hawking.

Isle of Man (2020): 8 zegels #CarryUsThrough als stickers.

Gedurende een beperkte tijd zullen onze ‘CarryUsThrough’-zegels worden verspreid via onze winkelkiosken en het postkantorennetwerk om onze eerstelijnsmedewerkers te steunen. Deze set zelfklevende zegels heeft elk van de ontwerpen, maar elk met een eersteklas waarde.

Captain Tom Moore (100 jaar)

Veteraan Tom Moore is in Engeland in korte tijd uitgegroeid tot een nationale held. Hij liep op 99-jarige leeftijd met zijn looprek honderd rondjes in zijn tuin om geld op te halen voor de Engelse gezondheidszorg (NHS) voor COVID-19. Die sponsoractie leverde £ 32 miljoen op, omgerekend ruim 41 miljoen euro.

De Brit Tom Moore zal zijn honderdste verjaardag niet snel vergeten. Maar liefst 125.000 verjaardagskaarten zijn er gestuurd naar de veteraan, die in Groot-Brittannië wordt geroemd om zijn sponsoractie voor de gezondheidszorg. Met rondjes lopen in zijn tuin haalde hij miljoenen op.

Alle 125.000 kaarten in de grote zaal van de Bedford school.

Kort na zijn prestatie wist hij in Engeland ook nog eens een nummer 1-hit te scoren met het nummer You’ll Never Walk Alone. De opbrengsten van de single gaan eveneens naar het goede doel. Door de hitnotering is hij de oudste persoon in het land ooit met een nummer 1-hit.

Luister naar het lied (gehele opbrengst voor NHS): https://www.youtube.com/watch?v=wUP-ty-Tj5E

Tom krijgt het volgende van Royal Mail: een speciale brievenbus en een bijzondere poststempel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste brief was van premier Boris Johnson. Captain Tom Moore krijgt een ‘Point of Light’. Point of Light is een onderscheiding van de premier aan excellente vrijwilligers die hun gemeenschappen ten goede zijn gekomen.

Libanon

Deze postzegel (3000 L. L.) toont een hand in vuist die uit een door virussen omgeven wereld steekt en de tekst: ‘Victoire du Liban sur le Virus Corona’. Zegel zal in juli 2020 uitkomen.

BELANGRIJKE OPMERKING: de uitgifte van deze postzegel is nog niet bevestigd door de Libanese post. Volgens de laatste informatie is dit waarschijnlijk nep, dus pas op!

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

RIVM Mondkapjes: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/mondkapjes

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op:  https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch China Volksrepubliek China vóór 1949 Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 4,92 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)