Verzamelt u ook verkeerslichten? - Postzegelblog

Verzamelt u ook verkeerslichten?

0

Het verzamelen van ‘gutter pairs’ ofwel paartjes zegels met een blanco tussenstrook, werd al heel lang gedaan. De eerste Nederlandse postzegels werden in 1852 gedrukt in vier blokken van 25 stuks op één vel waardoor men paren kon verkrijgen met een witte tussenstrook.

In Groot-Brittannië is deze manier van postzegels verzamelen een geliefde bezigheid. De gutters, zoals ze ook worden genoemd, worden dan ook in de Britse postzegelcatalogus, zoals van Stanley Gibbons, opgenomen. Nog leuker wordt het als op de tussenstroken technische vermeldingen voorkomen.

Dat kunnen allerlei zaken zijn, zoals een datum van uitgifte, slechts een kleurbalk of een barcode. Verzamelaars zoeken echter vooral naar de vermeldingen van de drukkleuren die voor de productie van de postzegels zijn gebruikt.Deze drukkleuren komen voor op velranden van de postzegels dan wel op de tussenstrook.

En vanwege de vorm van de vermelding van de drukkleuren, in de vorm van grote stippen met een kader er omheen, kregen ze al snel de naam ‘traffic lights’, verkeerslichten. Het aantal stippen geeft aan hoeveel kleuren zijn gebruikt. Bij het voorbeeld van de vogels zijn maar liefst acht kleuren gebruikt; bij de stenen brug vier kleuren.

De uitgever van postzegelartikelen, Stanley Gibbons, vervaardigde een kleurenwaaier om de gebruikte kleuren voor de postzegels een naam te geven. Door de uitsparing op de stip te leggen kon men aflezen welke kleur was gebruikt.

De kleuren van £ 1 waren geelgroen en zwartachtig olijfgroen en die van de £ 5 waren zalmkleur en kalkachtig blauw. Moeilijke omschrijvingen!

De kleuren werden PMS kleuren genoemd. De verkorting PMS staat voor Pantone Matching System, gepubliceerd in 1963 door het bedrijf Pantone. Door aan te geven met een PMS nummer welke kleur men wilde konden ontwerpers en drukkers dit heel goed met elkaar afstemmen.

Later werden de drukkleuren vereenvoudigd door slechts de vier basiskleuren te gebruiken om allerlei kleurschakeringen te verkrijgen. Dat waren geel, magenta, cyaan en zwart. Wilde men toch nog een kleur toevoegen die moest afwijken, dan kon dit door een aparte drukgang toe te passen, zoals te zien is op de twee zegels van 56p en 90p. Een extra geel in een iets lichtere tint.

Maar of de strippen van vijf postzegels ook met de vier basiskleuren zijn gedrukt? Ik kan het niet zien. U wel? Toch weer een extra dimensie in het verzamelen van Britse postzegels.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Groot Brittannië Architectuur Brandweer Bruggen Koningshuizen VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)