Jeugdherinneringen - Postzegelblog

Jeugdherinneringen

0

In deze rustige tijd van de lockdown heb ik wat jeugdherinneringen opgehaald. Daarna ook gaan kijken of hierover in de filatelie wat te vinden is. Ik ben begonnen in Bergambacht, waar ik in 1955 ben geboren. Een bijzondere herinnering heb ik aan de kerk van mijn geboorteplaats.

Bergambacht

Mijn geboortedorp Bergambacht ligt op ruim 20 kilometer van Rotterdam. Het meest in het oog springende gebouw van Bergambacht is de Grote Kerk. Wat ik toen niet wist, is dat deze kerk officieel de Laurentiuskerk heet, gewijd aan St. Laurentius en gebouwd is in de 16e eeuw. Mijn herinnering aan deze kerk is dat toen ik op de lagere school zat, deze kerk een nieuw dak op de toren kreeg, die ik niet mooi vond. Ik las op Wikipedia dat dit dak er in 1963 is opgezet, dus toen ik 8 jaar oud was. Als ik de (oude) spitse toren vergelijk met het piramidevormige dak van nu, dan begrijp ik mijn jeugdherinnering. Ook het ooievaarsnest op het dak van het kerkgebouw herinner ik me nog.

Spitse toren van voor 1963

Nieuw dak van 1963

Ammerstol

Het naast Bergambacht gelegen dorp heet Ammerstol. Dit werd het Rode Dorp genoemd. Pas later begreep ik dat dit kwam omdat de CPN en PvdA hoog scoorden bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het werd dan ook ‘Moskou aan de Lek’ genoemd. Wat mij ook is bij gebleven is dat op het kerkplein van Ammerstol een waterpomp stond. Dat had Bergambacht niet. In 1985 ging Ammerstol op in de gemeente Bergambacht. Tot mijn verrassing staat de dorpspomp van Ammerstol op een (persoonlijke) postzegel op een PostNL-vel uit 2019. Dit vel was uitgegeven in verband met 40 jaar Filatelistenvereniging IJssel- en Lekstreek.

Dorpspomp Ammerstol

Schoonhoven

Mijn middelbare schooltijd bracht ik door in Schoonhoven, bijgenaamd de ‘Zilverstad’. Vroeger dacht ik dat dat kwam omdat de zilveren broche van mijn moeder daar gemaakt was. Op de postzegelvel van ‘Mooi Nederland’ van Schoonhoven duiden de zilveren lepels op de bijnaam Zilverstad.

Schoonhoven

Vanuit mijn schooltijd heb ik herinnering aan de Veerpoort waar we in de pauzes naar toe gingen. In die tijd wist ik niet dat dit de enige overgebleven stadspoort (van de vijf) van Schoonhoven was. Dat las ik pas op de fdc van het filatelieloket van Schoonhoven, waar de poort ook in het stempel staat afgebeeld. PostNL gaf in 2019 ook een persoonlijke postzegel uit van de Veerpoort.

Veerpoort Schoonhoven

Gouda

Voor het uitgaansleven in mijn jeugd ging ik naar Gouda. Het Goudse stadhuis (uit 1448) op het grote Marktplein maakte de meeste indruk maakte op mij. Ik vind het nog steeds één van de mooiste stadhuizen van Nederland. In de filatelie komen we het stadhuis ook regelmatig tegen. Het staat afgebeeld op de Goudse postzegel uit de serie ‘Mooi Nederland’, die we hieronder zien op een mooie maximumkaart van het stadhuis.

Ook op een kaart van de Vereniging van Postzegelverzamelaars Gouda, naar aanleiding van een postzegeltentoonstelling in 1942, komen we het stadhuis in het stempel tegen.

Sint-Janskerk

In mijn jeugd liep ik regelmatig langs de Sint-Janskerk (uit 1278), maar ik was er nooit binnen geweest. Achteraf heb ik daar spijt van, want daar valt veel te zien.

Sint-Janskerk

De kerk is gewijd aan Sint Jan (Johannes de Doper) en is vooral beroemd vanwege de reeks gebrandschilderde glazen. De ramen (de Goudse Glazen) dateren uit de 16e eeuw en zijn vervaardigd door beroemde glasschilders uit die tijd. De kerk bevat in totaal 72 ramen. In 1931 vond er een restauratie plaats, die mede gefinancierd werd uit de toeslag op 2 ‘Goudse Glazen’ postzegels.

resp. 1,5 en 4 cent toeslag

Ook de zomerzegels uit 1979 laten ons 2 Kerkramen van de Goudse Sint-Janskerk zien. Deze zomerzegels, met eveneens een toeslag, tonen fragmenten van ramen. Op de zegel van 55+20ct staat ‘Maria’ uit Glas nummer 12 ‘De Geboorte van Christus’; op de zegel van 75+25ct staat Willem van Oranje uit Glas nummer 25 ‘Het ontzet van Leiden’.

Goudse Glazen 1979

Blogger Bate Hylkema heeft deze ramen onlangs uitgebreid besproken. Zie:

Christus geboorte op gebrandschilderd Gouds raam (1564)

Glorieus Gouds glas-in-loodraam verbeeldt Leidens ontzet

Tot zover mijn jeugdherinneringen. Ik hoop dat U het niet vervelend vond dat ik hieraan een blog wijdde. Ik sluit af met een lekkere Goudse stroopwafel. Die waren er ook al in mijn jeugd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,57 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)