Andorra, een verscheurd vorstendom? - Postzegelblog

Andorra, een verscheurd vorstendom?

0

andorra-kaart.JPGIn de Pyreneeën, tussen Frankrijk en Spanje ingeklemd, ligt het vorstendom Andorra. Het is het laatste overgebleven min of meer onafhankelijke gebied van de Spaanse Marken dat door Karel de Grote werd gesticht om de Islamitische Moren tegen te houden, en ze toegang tot Christelijk Frankrijk te beletten. In 1933 werd Andorra door Franse troepen bezet om de invloeden van de Spaanse Burgeroorlog en de invloed van Franco buiten de Franse grenzen te houden. Andorra was ook het laatste land dat in 1958 vrede sloot met Duitsland, vanwege de Eerste Wereldoorlog.

vlag-van-andorra.JPGHet vorstendom wordt ‘geregeerd’ door twee co-prinsen, aldus de in 1993 aangenomen grondwet. Het zijn op dit moment de Franse president Sarkozy en de bisschop van de Spaanse stad La Seu d’Urgell, Joan Enric Vives i Sicília. Hun rol is echter puur symbolisch.

Tegenwoordig is Andorra op politiek gebied sterk verbonden met de Europese Unie zonder er lid van te zijn. In het vorstendom wordt de euro als betaalmiddel gebruikt, maar heeft geen eigen munten. Wel bestaan munten in de oude waarden, zoals de gouden munt van 25 diner uit 1997. Of er ooit ‘eigen’ munten in eurowaarden komen? Een ontwerp bestaat al wel, zoals van de 2 euro.

2-euro-andorra.jpg 1997-andorra-25-diner-goud.jpg

Vóór de invoering van de euro waren de Spaanse peseta en de Franse franc beide wettig betaalmiddel in het land. Dat had ook zijn gevolgen voor de postzegels van Andorra. Vanaf 1928 werden postzegels verkrijgbaar gesteld met de naam Andorra. Het waren postzegels in Spaanse peseta’s. In juni 1931 volgden de postzegels in Franse francs.

niet-uitgegeven-zegel-20-c.jpg

Niet uitgegeven zegel van Andorra uit 1932
Maar hoe staat het met de verhoudingen in aantallen? Allereerst het aantal inwoners van Andorra. Momenteel is dat bijna 72.500 waarvan bijna 21.000 in de hoofdstad Andorra de Vella. De bevolking bestaat voor 41% uit Spanjaarden, 36% Catalanen (de Andorrezen), 11% Portugezen en 6% Fransen. Het Catalaans is de officiële taal, gesproken door 35% van de bevolking, Spaans door 58% en Frans door slechts 7%. Aan Spaanstalige postzegels zijn in Andorra tot 1995 slechts 242 uitgiften geweest, terwijl Franstalige postzegels tot 1995 het aantal van 475 bereikte! Dus bijna het dubbele. De invloeden van zowel de ontwerpers van de Spaanstalige als Franstalige ontwerpers van de postzegels van Andorra is vrijwel altijd goed te zien. Vergelijk de Spaanse en Franse zegel met daarnaast de Spaanstalige en Franstalige zegels.

spanje-694.jpg frankrijk-693.jpg

Spanje                                                                     Frankrijk

Enkele postzegels uit Andorra Spaanstalig:

spaans-andorra-697.jpg spaans-andorra-695.jpg

spaans-andorra-698.jpg
En enkele postzegels van Andorra Franstalig.

frans-andorra-701.jpg frans-andorra-702.jpg

frans-andorra-704.jpg

Nog duidelijker zien we de verschillen tussen de Spaanse en Franse benadering bij de afbeelding van de kerk Sant Joan de Caselles

spaans-andorra-696.jpg frans-andorra-705.jpg

Maar hoe zit het dan met de postdienst van Andorra? Het vorstendom heeft zelf géén postdienst. Deze wordt samen uitgevoerd door de postdiensten van Spanje en Frankrijk. Men kan dan ook twee soorten brievenbussen vinden, de rode van de Spaanse Post en de gele van de Franse Post. Dus het was wel zaak om de brieven en kaarten te splitsen als men zowel Franstalige als Spaanstalige postzegels gebruikte voor de frankering. Niet interessant voor de Andorrezen zelf, als ze een brief verzonden met een bestemming binnen Andorra zelf, want dat was portvrij!

En nu met de invoering van de euro? Ook Andorra is dus meegegaan met de nieuwe valuta. De postzegels kregen voortaan ook een waarde in euro. Einde van de Franstalige en Spaanstalige postzegels van Andorra? Beslist niet! Nog altijd is het onderscheid te zien en nog altijd werken de twee postdiensten samen.

De Spaanstalige zegels gebruikt op brieven en kaarten naar het buitenland worden door de Spaanse postdienst via Spanje verwerkt. Het tarief voor een brief tot 20 gram voor een Spaanse bestemming was in 2007 € 0,30. Voor een brief binnen Europa was het tarief € 0,58.

Nu de Franstalige zegels. Brieven en kaarten worden door de Franse postdienst (La Poste) verwerkt. Het tarief voor een brief tot 20 gram voor Frankrijk was € 0,49 als tweedeklas verzending en € 0,54 voor eersteklas verzending. Voor een brief binnen Europa was het tarief € 0,60.

spaans-andorra-2002.jpg spaans-andorra-2008.jpg

Geef mij dan maar de Spaanstalige zegels en ik doe mijn kaarten wel in de rode Spaanse brievenbus! Viva correus espanyols!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)